A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Továbbra is lendületesen bővül a magyar gazdaság

Eredményesek a kormány gazdaságélénkítő intézkedései, 2019 második negyedévében is dinamikusan, 5,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye – jelentette ki Varga Mihály sajtótájékoztatón – áll a Pénzügyminisztérium augusztus 14-én szerkesztőségünknek küldött közleményében.
 
A pénzügyminiszter rámutatott: az elemzői várakozásokat ismételten meghaladó bővülés mögött egyebek mellett a foglalkoztatás és a bérek emelkedése, a növekvő beruházások és lakossági fogyasztás, valamint az export teljesítménye áll.
 
A magyar gazdaság teljesítménye a szezonálisan igazított és a naptárhatást figyelembe vevő adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben, amellyel – a rendelkezésre álló adatok szerint – hazánk az EU élmezőnyében van, az európai tagállamok 1,3 százalékos átlagát közel négyszeres mértékben meghaladva – ismertette Varga Mihály. Hozzátette: míg az Európai Unió országait tekintve változatlanul a lassulás jelei mutatkoznak, a magyar gazdaság bővülését több tényező is támogatja, mögötte pedig - a szocialista kormányzás időszakával ellentétben - nem az eladósodás, hanem stabil és kiegyensúlyozott fundamentumok állnak.
A meghozott kormányzati intézkedések, ezen belül is kiemelten a hatéves bérmegállapodás, a kormány versenyképességi programja, a magyar családok otthonteremtésének elősegítése, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet együttesen 1,6 százalékponttal járultak hozzá a mostani növekedéshez. Mindezek mellett termelési oldalról az ipar, az építőipar, illetve a szolgáltatói szektor is támogatta a bővülést. Így az idei év első felében 5,2 százalékkal, 2010 óta mintegy 30 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.
 
Az elmúlt időszakban mind a nemzetközi intézmények, mind a hazai pénzügyi szervezetek sorra javították a magyar gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzésüket, így a kormány várakozásaival összhangban már 4 százalékot meghaladó bővüléssel számolnak – emlékeztetett Varga Mihály.
Mint mondta: az elkövetkezendő hónapokban ugyanakkor egyszerre kell tekintettel lenni a világgazdasági folyamatok alakulására, ezen belül a brit kiválásra, valamint a termelői kapacitásbővítést nehezítő tényezőkre. Ezekre a kihívásokra kíván választ adni a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amellyel a magyar gazdaság a jövőben is dinamikus, az uniós átlagot legalább két százalékponttal meghaladó, továbbra is kiegyensúlyozott és fenntartható növekedést érhet el.
 
PM Sajtóközlemény alapján