A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Nekiment az országos muszlimvezér az AfD keletnémet támogatóinak

Szerinte nem a németországi muszlim közösségnek kell elköteleznie magát a demokrácia mellett, hanem az új jobboldalnak.

Élesen bírálta az Alternatíva Németországnak (AfD) párt keletnémet szavazóit a hét végén tartott  tartományi választásokkal kapcsolatban egy németországi muszlim szervezet vezetője egy keddi lapinterjúban.
 
Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke az ország keleti részén - a volt NDK területén - fekvő Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott választásról a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak elmondta, hogy az AfD-t támogatóit szerinte nem lenne szabad az "aggódó polgár" kategóriájába sorolni.
 
Aiman Mazyek szerint "nem a németországi muszlimoknak, hanem az AfD-nek kell elköteleznie magát a demokrácia mellett".
 
Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb párt helyére lépett elő. Brandenburgban a szavazatok 23,5 százalékát szerezte meg, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az előző, 2014-ben tartott választáson elért 12,2 százalékot. Szászországban a szavazatok 27,5 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 17,8 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt legjobb tartományi választási eredménye.
 
Az AfD mindkét tartományban ellenzékben marad, mert a többi párt nem hajlandó a kormányzati együttműködésre.
 
A 83 milliós Németországban a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.
 
MTI nyomán
 
Fotón: Aiman Mazyek (wikidata.org)