A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Visszatértek Bangladesbe Csókay Andrásék – kisebb műtétek várnak az ikrekre

Ebben a műtétsorozatban 4-5 olyan világújdonság került alkalmazásra Csókay doktor vezetésével, amely előreviszi az orvostudományt is.

Visszatér Bangladesbe Csókay András és Pataki Gergely, hogy újabb műtéteket hajtsanak végre a bangladesi ikreken – derült ki az M5 “Ez itt a kérdés” című műsorában szeptember 6-án este. Az orvosok azóta már útnak is indultak.
 
“Azért térünk vissza, hogy újraértékeljük a jelenlegi állapotot és Csókay úrral kisebb műtéteket hajtsunk végre az ikreken. Ezek a beavatkozások a helyreállító plasztikai, illetve idegsebészeti részét képezik a beavatkozásnak” – mondta Pataki Gergely, aki részletes betekintést is nyújtott:
 
“Nemzetközi csapatok utasították vissza ennek a két gyermeknek a kezelését, mert olyan anatómiai jellegzetességeik voltak, amelyek alapján ezt a műtétet lehetetlennek tartották. De a magyar virtus vitte tovább ezt az ügyet, a “csak azért is” és a “mégis”.  Nagyon hittünk abban, hogy eredményesek tudunk lenni.  Többször is feladhattuk volna, volt, amikor teljes mértékben elfogyott a pénzünk, és volt amikor a gyerekek élet-halál között lebegtek. De minden problémát meg tudtunk oldani, hétezer kilométerre Magyarországtól, és ez a magyar kitartást jól jellemzi. Ebben a műtétsorozatban 4-5 olyan világújdonság került alkalmazásra Csókay úr vezetésével, amely előreviszi az orvostudományt is.”
 
“Hogy illusztráljuk a szervezést:, másodpercre pontosan megvolt, hogy a 33 fős csapatból kinek mi a feladata. Belülről is élmény volt megtapasztalni, hogy a csapat minden tagja hogyan segíti a másikat. Észrevettük azonnal ha valaki izzadt, azonnal letöröltük a homlokáról, ha valaki szomjas volt ketten siettünk hozzá. Egy célért dolgozott ez a magyar csapat.”
 
“Miért nem találunk fejüknél összenőtt sziámi ikreket itt Európában? Mert a szülőket úgy világosítják fel, hogy életképtelenek, akiket nem szabad megszülni, és így az abortuszt választják. A magyar csapat feladata az is volt, hogy a világ elé tárja azt, hogy ezeknek a gyerekeknek értelmes életet lehet adni ezzel a műtétsorozattal. Ezzel megcáfoljuk, hogy ezeket a magzatokat életképtelennek tekintsük, vagy olyan súlyos tehernek, amelyet egy szülő nem vállalhat. Ezek a gyerekek már összenőtt állapotban is rengeteg örömöt jelentettek.”
 
Csókay András szerint nagy dilemma volt arról, hogy érdemes-e részleteket megosztani a kezelések közben, de az imaháttér megszervezése miatt kulcsfontosságúnak bizonyult végül:
 
“A csapat kitágult egy óriási nagy magyar összefogássá. Sokat gondolkodtunk – sőt néha vitatkoztunk is – rajta, hogy szabad-e közreadni az információkat, vagy majd a végén. De utóbbi esetben hogyan szerveztük volna meg a háttérimát? Ez egy nagyon nagy mozgósítás volt, én személy szerint érzem ennek a hihetetlen erejét. A legfáradtabb órákban éreztem meg az ima erejét. Akinek van még szabad kapacitása, folytassa az imákat, mert még odébb van, hogy minden szempontból sikerről beszéljünk.”
 

Forrás: 777 blog