A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Visszaesők – a román drukkerek a Málta elleni mérkőzésen is gyalázták a magyarokat

Ploiesti-en is magyarellenes rigmusoktól volt hangos a futballstadion a Románia és Málta labdarúgó-válogatottja között szeptember 8-án vasárnap este lejátszott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.
 

Akárcsak a spanyolok elleni, csütörtökön a bukaresti National Arénában rendezett összecsapáson, a Ploiesti-i mérkőzésen is kiviselte magát a román válogatott szélsőségesen nacionalista, gyűlölködő tábora. Az ezúttal is fekete pólóba öltözött ultrák már a meccs elején rázendítettek a Magyarországot és a magyarokat szidalmazó és gyalázó, nyomdafestéket nem tűrő szlogenekre.
 
Az incidensek miatt Gabriel Berceanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) sajtófőnöke negyed óra elteltével a hangosbemondón keresztül kétségbeesett felhívást intézett a drukkerekhez, felkérve őket, hagyják abba az idegengyűlölő magatartást.
 
Berceanu egyúttal emlékeztetett, hogy a román fél így is „kényes” helyzetben van a Spanyolország elleni mérkőzésen történt incidensek miatt, „Nem kellene még többet kockáztatnunk, és hogy zárt kapuk mellett játsszuk a Norvégia és Svédország elleni csoportmérkőzéseket, amelyek rendkívül fontosak a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutás szempontjából. Ne használjunk idegengyűlölő kifejezéseket! Köszönjük!” – hangzott a felhívás a Ploiesti-i Ilie Oană stadion hangosbemondójából.
 
A kérésnek azonban nemigen volt foganatja, az ultrák ugyanis ezután nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették a FRF-t és az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) is, „véleményszabadságot” követelve a szurkolók számára.
 
Mint arról beszámoltunk, a román válogatott szurkolóinak egyik tábora a spanyolok elleni csütörtöki mérkőzés elején többször is magyarellenes rigmusokat skandált. A nyomdafestéket nem tűrő szidalmakon kívül felcsendült az „örökzöld” „Ki a magyarokkal az országból!” szlogen is. A bukaresti sportsajtó az incidens miatt már akkor felhívta a figyelmet: nem kizárt, hogy az UEFA szankcióval fogja sújtani a román válogatottat, amelyiknek adott esetben zárt kapuk mögött kell lejátszania a Norvégia és Svédország elleni hazai selejtezőmérkőzéseit.
 
Forrás: kronika.ro 
Fotó: Gazeta Sporturilor