A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com





Nyomozást indított a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt

Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt, szeptember 10-én ismeretlen tettes ellen indult vizsgálat. A botrány azután robbant ki, hogy nyilvánosságra került egy fotó, amelyen azt látszik, hogy az ellenzék aktivistái feldolgozzák az aláírásgyűjtő íveket. Ezután merült fel a gyanú, hogy tiltott adatbázis építésre használják fel a választók személyes adatait – közölte az M1 Híradója.
 
Karácsony Gergely szerint a VIII. kerületben minden törvényi előírást betartva dolgozták fel a józsefvárosi ellenzéki jelöltek aláírásgyűjtő ívét.
 
A helyi választási iroda szerint viszont a választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal való visszaélés történhetett az ellenzéki ajánlóívek feldolgozásakor, ezért a hivatal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Ezzel együtt bejelentést is tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is, mert úgy vélik, nem kizárt, hogy az öt ellenzéki párt: az MSZP, a DK, az LMP a Momentum és a Párbeszéd jogsértő módon kezelte az aláírók személyes adatait.
 
A feljelentés a Magyar Nemzet hétfői cikke nyomán történt, amelyben egy olyan fotót is bemutattak, amelyen az látszik, hogy a helyi kampánycsapat tagjai számítógép előtt ülve, papírokkal az ölükben dolgoznak. A portál szerint ugyanis felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az elmúlt bő két hétben – az aláírásgyűjtő időszakban – megszerzett személyes adatokat, ez pedig tilos.
 
A fotót eredetileg egy zárt ellenzéki aktivistákat tömörítő csoportnak küldte el a józsefvárosi polgármesterjelölt kampányfőnöke. A képet, amelyet azóta töröltek, a kampánycsapat egyik csalódott tagja juttatta el a Magyar Nemzethez, mondván, felháborítónak tartja, hogy olyan feladatok végrehajtására is ráveszik az aktivistákat, amelyeknek akár súlyos következményei is lehetnek.
 
„Hülyeség volt ezt a fotót kiraknom” – így reagált az Udvarhelyi Tessza, az ellenzék józsefvárosi kampányfőnöke a 168 órának. Azt mondta, nem gondolta, hogy egyesek feltételezik róla, olyan idióta lenne, hogy rögzít egy törvénysértést. Az ellenzék helyi polgármesterjelöltje, Pikó András hivatalos Facebook oldalán pedig azt írták, csak azoknak az adatait rögzítik, akik ehhez hozzájárultak.
 
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a józsefvárosi ellenzék kétségbeesett magyarázkodásba kezdett, egyúttal visszalépésre szólította fel az ellenzék helyi jelöltjeit.
 
A rendőrség szeptember 10-én, kedden a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.
 
hirado.hu nyomán