A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Gulyás Gergely: elismerés Magyarországnak az uniós biztosjelölti terület

Magyarország nagy jelentőségű, az unió jövője szempontjából kulcsfontosságú területet kaphat az Európai Bizottságban, ami elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 12-ei, csütörtöki Kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen megválasztott elnök a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős posztra jelölte a magyar politikust.
 
Gulyás Gergely hangsúlyozta: szükség van a Balkán integrációjára, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni vagy gyorsítani kell mindazon államokkal, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Jelezte, az európai parlamenti meghallgatások során érhetik majd támadások a magyar jelöltet, hiszen a portfólió szorosan összefügg az Európát megosztó bevándorlás kérdésével.
 
A várható támadásokat a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a miniszter, hozzátéve: Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.
 
Eddig mintegy 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra és közel 19 ezer szerződést kötöttek meg a bankok – közölte Gulyás Gergely.
 
A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány szerdai ülésén a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban hallgatott meg jelentést. Eddig 18 800 szerződést kötöttek meg a bankok; a szerződések 88 százaléka a legmagasabb összegre, 10 millió forintra köttetett, további 5 százalék 8 és 10 millió forint közötti összegre, 5 százalék 5 és 8 millió forint közötti támogatásra, míg az 5 millió alatti összegre kötött szerződések aránya 2 százalék volt – ismertette a jelentés főbb adatait a babaváró támogatásról szólva.
 
Gulyás Gergely úgy összegzett: így eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint, vagyis a legtöbb család a teljes elérhető összeget felveszi.
 
A munkahelyteremtő gazdaságpolitika jegyében a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a jászberényi Electrolux gyár csoportos létszámleépítésében érintett dolgozók egyetlen napot se legyenek munka nélkül - mondta Gulyás Gergely.
 
Azt szeretnék, hogy január 1-jére ne legyen olyan munkavállaló, aki ha akar, ne tudna dolgozni - mondta. Hozzátette: irodát nyitottak annak érdekében, hogy minden egyes munkavállaló elhelyezkedésével foglalkozni tudjanak.
Gulyás Gergely úgy vélte: azok a fejlesztések és beruházások, amelyek Jászberény környékén történtek az elmúlt időszakban, kellő kapacitást jelentenek arra, hogy senki ne maradjon munka nélkül. Közölte: a kormány kérésére Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Jászberénybe látogatott. Hozzátette: a 800 embert érintő leépítés jogszerűségét a kormányhivatal vizsgálja.
 
Varga Mihállyal egy kormányban vagyunk, iránta szolidáris vagyok, Matolcsy Györgyöt pedig nagyra tartom. Az árfolyam a Magyar Nemzeti Bank dolga. A helyzet a választópolgárok mindennapi életét nem befolyásolja, az árfolyamkitettség alól a kormány kimentette a lakosságot – válaszolt a miniszter egy a Varga-Matolcsy vitát firtató kérdésre.
 
Folyik az emberek súlyos megtévesztése a DK-s Gyurcsnyé szájából arról, hogy azért kell, hogy a káoszkoalíció polgármesterjelöltjei győzzenek, mert akkor az uniós támogatásokat a kormány megkerülésével közvetlenül ők nyerik el. Nem lehetetlen-ez? S nem kéne a lakosságot felvilágosítani az EU-s pályázati rendszer működéséről, és erről az ordas hazugságról? – tette fel szerkesztőségünk munkatársa a kérdést.
Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „ az első kérdésére azt felelem, hogy ez lehetetlen. A gyakorlat nem változik, államok tudnak lehívni uniós pénzeket. A másodikra, hogy a televízió által közvetített Kormányinfó elég nagy nyilvánosság.”

 
Eddig idén már több mint hétezren akartak illegálisan átjutni a magyar határon; hatalmas a nyomás a balkáni országokon a migránsok miatt; Erdogan török elnök pedig megnyitná a migránsok előtt az Európába vezető utat. Ezzel szemben a káoszkoalíció és sajtója azt hangoztatja, hogy hivatalosan is vége a migrációs válságnak Európában, és Orbán Viktor a semmi ellen harcol. Az előbb felsoroltak valóban semmiségnek, semminek nevezhetőek? – kérdeztük a minisztertől. Gulyás hangsúlyozta: "olyan életszínvonalbeli különbségek vannak Európa és Afrika között, hogy a következő évtizedekben ennek a nyomásnak nem lesz vége, ezért van szükség a kerítésre."
 


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. szeptember 12-én. MTI/Bruzák Noémi
 
Hirado.hu, mti nyomán, m.a.