A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A segélyből élő migránsok miatt csődközelbe került több svéd település

Hiába kapott több tízezer migráns tartózkodási engedélyt Svédországban 2015-ban, közel 90 százalékuk nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon – derült ki frissen közzétett adatokból –írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
 
A svéd statisztikai hivatalkutatásából kiderül, hogy a tartózkodási engedéllyel rendelkező 15 év fölötti migránsok közül mindössze 4574 ember tartja el magát munkából,9970 migráns tanulmányaira kap pénzt, míg 18405 önkormányzati segélyekből él.
 
A számok nem meglepőek, ugyanis a tömeges migrációnak köszönhetően Svédországban ugrásszerűen nőtt az olyan emberek száma, akik semmilyen, vagy nagyon alacsony szintű oktatásban részesültek életükben. A nemzetközi hírügynökség felhozta a svéd állami televízió beszámolóját, ami szerint 2017-ben 9700 iskolázatlan embert tartottak nyilván a skandináv országban, viszont 2019-re a számuk megnőtt 15700-ra, ami 61%-os növekedést jelent.
 
A segélyekből élő migránsok több svéd kistelepülésnek is pénzügyi gondokat jelentenek. A mindössze 18 ezres lakosságú Hässleholm az elmúlt három évben közel 3 ezer migránst fogadott be. Az újonnan érkezőknek a 80 százaléka a mai napig nem tudott elhelyezkedni és segélyekből él. Lars Jönsson, a Városi Tanács elnöke szerint a településen 100 írástudatlan bevándorló van, illetve további 200 migráns, akik szinte semmilyen oktatásban nem részesültek. Emiatt szociális kiadások 2012 óta drasztikusan megnőttek a kistelepülésen.
 
Bengtsfors önkormányzata levélben fordult a svéd kormányhoz segítségért, ugyanis a segélyből élő migránsok miatt csődközelbe került a település. A Mérsékelt Párt helyi politikusa Stig Bertilsson szerint az önkormányzat pénzügyi gondjait nagy részét az okozza, hogy migránsok, vagy ahogy őket illik nevezni, az „új svédek” befogadása sok pénzt emészt fel, mivel a többségük a szociális ellátórendszer juttatásaiból él.
 
Példátlan a helyzet Motalában, ahol 20 millió koronás deficit alakult ki az odaérkező számos migránsnak kiutalt segélyek miatt. A város a spórolás egyik elemeként az idősotthonokban csökkentené a fűtést, mondván: majd adnak plédet az időseknek.
 
v4na.com nyomán
 
Fotó: sydsvenskan.se