A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Lengyel külügy: okafogyott a bírók nyugdíjazásáról szóló uniós ítélet

Az Európai Bíróság (EB) ítélete a lengyel bírák nyugdíjazásáról a korábbi, már nem hatályos szabályozásra vonatkozik, nem veszi figyelembe a jelenlegi előírásokat - reagált november 5-én, kedden a lengyel külügyi tárca a luxembourgi törvényszék aznapi döntésére.
 
Az Európai Bíróság szerint nem állnak összhangban a közösségi joggal a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó, 2017-ben elfogadott, tavaly áprilisban módosított szabályok. "Az ítélet egy történelmi állapotra vonatkozik, amely nem tükrözi a jelenleg érvényes előírásokat" - áll a varsói külügyminisztérium honlapján közzétett állásfoglalásban.
 
A tárca szerint a bírósági panaszt benyújtó Európai Bizottságnak (EB) "az eddigi gyakorlatnak megfelelően vissza kellett volna vonnia indítványát", miután a vitatott előírásokat Lengyelország módosította.
 
A közleményben egyúttal aláhúzták: bár Lengyelország módosított a nyugdíjazási szabályokon, meg van győződve arról, hogy a korábbi szabályozás sem sértette a bírói függetlenséget, és Varsó jogosult volt bevezetésére az igazságügy uniós hatáskörbe tartozó területén.
 
A jogszabály korábbi változata a nők esetében 60, a férfiaknál pedig 65 évre szállította le a korábban egységesen 67 éves nyugdíjkorhatárt a rendes bíróságok bírái, az ügyészek és a legfelsőbb bíróság tagjai körében.
 
Lengyelországban 2017-ben minden foglalkozásra érvényesen vezették be a fenti, csökkentett nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkort elérő munkavállalók külön kérelem benyújtása nélkül tovább dolgozhattak, és ez továbbra is érvényben van, a bíráknak viszont kérvényezniük kellett a szolgálat folytatását. A 2018-as módosítás alapján visszatérhettek munkahelyükre többek között a legfelsőbb bíróságnak a 2017. évi törvény alapján nyugalmazott tagjai. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.
 
Az EB szerint nem jelent megoldást a testület keresetében felvetett valamennyi problémára, hogy tavaly módosították a vitatott törvényt.
 
MTI nyomán