A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Gulyás Gergely: a jövőben is felhívjuk a figyelmet a bevándorlás veszélyeire

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését - mondta november 7-ei, csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Gulyás Gergely közölte: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.
 
Hozzátette: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. Közölte: konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.
 
Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatásával összefüggésben elmondta, Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában.
 
Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik. A Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról - mutatott rá. Elmondta azt is, az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel. Az EU kötelezettséget vállalt Törökország migrációval kapcsolatos tevékenységének komoly anyagi eszközökkel történő támogatására - emlékeztetett.
 
Gulyás Gergely közölte, a kormány támogatta az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal történő megemelését. A döntés azt a célt szolgálja, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatások szélesebb körben legyenek elérhetőek.  Példaként említette az emlődaganat vagy a nem kissejtes tüdődaganat kezelésére szolgáló készítmények alkalmazását.
 
Szerkesztőségünk felvetette: a svéd köztévé számolt be arról, hogy a 10 ezer fős Filipstadban a migránsbűnözés miatt hat év alatt 640 svéd nemzetiségű állampolgár hagyta el a települést, míg 975 migráns érkezett. Frölander városában is hasonlóak az arányok. Ezek tények.  A magyar parlamentben pedig felelős képviselők szájából elhangzik, hogy hisztériakeltés a kormány bevándorlás-politikája. Látjuk a hirdetésben, hogy Magyarország jobban teljesít, ami rendben is van, de nem kéne ilyen konkrét és állandóan frissülő adatokkal alátámasztani, hogy minden okunk, s minden jogunk megvan a határvédelemre?
 
Gulyás Gergely válaszában leszögezte: „sok esetben azzal vádolják a kormányt, hogy túlságosan sokat foglalkozik a migráció veszélyeivel, de a jövőben is fel fogják hívni a veszélyeket a bevándorlás veszélyeire.”

 
Gulyás Gergely azon kérdésre, miszerint Fekete-Győr András egy román elnökjelöltnek kampányolt, azt mondta, hogy a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak, de ez egy új jelenség.
 
Gulyás Gergely egy másik kérdésre kijelentette, szerinte eddig a magyar politikának voltak konszenzusos elemei, de az „hogy valaki egy súlyos korrupciós ügybe keveredett román elnökjelöltet támogat az RMDSZ-szel szemben, megalapozottá teszi a Fekete-Győr Andrást érintő kijelentésemet.”

 
A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány támogatta a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont megvalósítását nyolcmilliárd forintból. Hozzátette: a kabinet ugyancsak támogatja a Szegedi Tudományegyetemen egy integrált "fejközpont" létrehozását, azaz a jelenleg külön működő arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti ellátásokat egy tömbbe vonását, az előkészítésre 450 millió forintot biztosítottak.
 
hirado.hu/m.a.
 
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu