A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A román és a magyar liberálisok együtt támadják az erdélyi gazdaságfejlesztő programot

Nem igazak azok a hírek, hogy megszűnnek a jövőben ezek a pályázatok

Megalapozatlannak nevezte Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztő programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője azt a bírálatot, amelyet Romániai budapesti nagykövete fogalmazott meg a programmal kapcsolatban.
 
Kozma Mónika a Krónika című erdélyi napilapnak nyilatkozva reagált Marius Lazurca nagykövet szavaira, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-román tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Békéscsabán rendezett hétfői ünnepségen hangzottak el.
 

Az alapítványi ügyvezető úgy vélte: a vádaskodásnak nem lett volna helye éppen azon az ünnepi eseményen, amelyen a magyar-román együttműködést méltatták.
 
Pontosította: a gazdaságfejlesztési program keretében egy romániai jogi személy, a Pro Economica Alapítvány nyújt támogatást a magyar kormány által biztosított forrásokból. Úgy vélte, ehhez az uniós jogszabályok szerint nincsen szükség semmilyen kétoldalú megegyezésre. Ugyanígy finanszíroz különböző romániai projekteket Norvégia és Svájc is. Az ügyvezető szerint a legrégebbi "külföldi beavatkozás" Németország részéről tapasztalható. A német kormány egy brassói alapítványon keresztül bő húsz éve segíti hasonlóképpen elsősorban az erdélyi szászokat.
 
Az ügyvezető szerint a gazdaságfejlesztési program nem diszkriminál. Hozzátette: a programnak román ajkú nyertesei is vannak, de az alapítvány nem készít kimutatást a támogatottak etnikai hovatartozásáról.
 
Kozma Mónika úgy vélte, a nagykövetnek inkább értékelnie kellett volna, hogy csupán a kisebb mezőgazdasági támogatások programja következtében 8 millió eurónak megfelelő összeg folyt be áfa formájában a román államkasszába.
 
Kozma Mónika elmondta, az alapítványhoz számos aggódó üzenet érkezett a nagyköveti kijelentéseket követően, ám szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy emiatt a támogatási programok biztosan nem fognak leállni, "tehát nem igazak azok a rémhírek, hogy megszűnnek a jövőben ezek a pályázatok”.
 
A hétfői békéscsabai rendezvényen Marius Lazurca nagykövet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétére utalva közölte Románia kormányának álláspontját a gazdaságfejlesztési programról.
 
"A magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és nem képezi kétoldalú megállapodás tárgyát, holott az természetes lenne. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtására, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen" - idézte a lap Marius Lazurca szavait. A nagykövet hozzátette, Bukarest kéri a romániai jogszabályok, a régiófejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiák és programok, valamint az európai uniós belső piac szabályainak tiszteletben tartását.
 
A Krónika vezércikkben is foglalkozott a gazdaságfejlesztő programmal kapcsolatos román aggályokkal. A cikkíró szerint az új román kormány Lazurca nagykövet tolmácsolásában tett egy lépést a konfliktuskeresés irányába. Megemlítette: a Klaus Iohannis újraválasztott román elnökért rajongó bukaresti média "már jó ideje felgyűrt ingujjal gyalázza Orbán Viktort" és a Putyin-barátnak, illiberálisnak tekintett budapesti vezetést. "Úgy tűnik, a hatalomra került liberálisok valóban valamiféle veszélyt látnak Orbán Viktorban" - állapította meg a Krónika vezércikkírója.
 
szekelyfold.ma nyomán
 
Fotón: Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztő programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.