A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Lemondott V4-eket vegzáló finn miniszterelnök

Benyújtotta lemondását kedden Antti Rinne finn miniszterelnök, Sauli Niinisto államfő pedig elfogadta döntését – tájékoztatott az elnöki hivatal.
 
Az államfő arra kérte egyben a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet.

 
Rinne még a hétfő esti sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: nem akarja, hogy az ő vezetése alatt tárgyalt kormányprogramot ne hajtsák végre. Márpedig az elmúlt hónapokban a kormánykoalíció tagjai sorra kihátráltak az Szociáldemokraták mellől.
 
A lemondás előzményeként az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt kedden bejelentette, hogy elvesztette a szociáldemokrata miniszterelnök iránti bizalmát a postássztrájk kezelése miatt. A Centrumpárt egyben a koalíció fenntartása mellett foglalt állást. Kedd délután bizalmi szavazás kellett volna tartani a parlamentben, de Rinne nem várta meg ezt, és benyújtotta lemondását az államfőnek.
 
A szociáldemokrata, migránspárti politikus miközben az EU soros elnökségét betöltő Finnország vezetőjeként, a jogállamiság ürügyén, folyvást Magyarországot és a többi visegrádi államot kritizálta, addig otthon egy nagyobb sztrájkkal sem tudott mit kezdeni.
Finnországot egy ötpárti baloldali koalíció kormányozza. A sztrájkhullám és a szociáldemokraták hozzá nem értése miatt azonban a liberális Centrumpárt kihátrált a Rinne vezette koalícióból. Ennek következtében benyújtotta lemondását a finn miniszterelnök, Sauli Niinisto államfő pedig elfogadta azt.
 
MTI, V4NA nyomán 
Fotón: Rinnie és Juncker. Tovarisi konyec!