A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Határon túli érmeseinknek gratulált Orbán Viktor

Szatmárnémeti szülötte vívásban aranyat, a felvidéki fiúk kajakban ezüstöt szereztek.

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Simona Pop szatmárnémeti vívónak, aki a román női párbajtőrcsapat tagjaként szerzett olimpiai aranyérmet Rióban. Simona Pop a levél átvétele után az MTI-nek magyarul elmondta: rendkívüli megtiszteltetésnek tekinti Orbán Viktor gratuláló levelét. A szatmárnémeti vívó a magyarság körében is rendkívüli népszerűségre tett szert azzal, hogy a riói éremszerzése után az egyik közösségi portálon magyar és román nyelven köszönte meg szülővárosának az aranyérmet. A vívónő édesapja magyar, édesanyja román.
Szintén levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök a riói olimpián ezüstérmet szerzett szlovákiai férfi kajaknégyes magyar tagjainak és edzőjüknek - a gratuláló leveleket Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át a felvidéki Somorján, csütörtökön. A Vlcek Erik, Tarr György, Linka Tibor és Denis Mysák alkotta kajaknégyes Likér Péter edző vezetésével 1000 méteren szerzett ezüstérmet Rióban, megelőzve a cseh kvartettet és nem sokkal elmaradva az élen végzett német együttestől. A csapat, melynek három tagja és edzője is felvidéki magyar, 2015-ben állt össze, s már ugyanabban az évben, ugyancsak 1000 méteren aranyérmet szerzett a milánói világbajnokságon, emellett a mostani riói ezüst az egyik legjobb eddigi közös eredményük volt.
    A miniszterelnöki gratulációt a kajaknégyes tagjai egyenként és az egész csapat nevében Likér Péter edző is megköszönte, megtisztelőnek és meghatónak nevezve a gesztust.
    "Nagyon szeretném megköszönni a miniszterelnök úrnak, hogy így gondolt ránk, mert a szlovák köztársasági elnök a mai napig még csak sem fel sem hívta a fiúkat, amit szégyellek is bevallani" - mondta Likér Péter a gratuláló levél átvétele után. Hozzátette: külön köszönet illeti Magyarországot azért is, hogy lehetővé tette azt, csapatuk, szlovákiai síkvizes kajak-kenupálya híján, Szolnokon készülhessen fel.
    "Nagyon meglepődtem és jól esett, annál is inkább mert nekem van egy nevelt lányom, aki ugyancsak kajakozik, de ő Magyarországon és ez a megbecsülés nagy dolog neki is" - mondta a gratulációra reagálva Tarr György a kajaknégyes legidősebb tagja. Kérdésre válaszolva hozzátette: bár korábban felvetült, hogy Magyarország színeiben versenyezne, végül úgy döntött szülőföldjén fejezi be karrierjét, de lánya kajak-kenus jövőjét a jobb körülmények miatt már Magyarországon szeretné építeni.
    Likér Péter az eredményről azt mondta: úgy mentek ki az olimpiára, hogy szerettek volna aranyat szerezni, de a győztes német csapat nagyon jó formában volt és nem követett el hibát, így nem lehetett legyőzni őket. 
    "A német férfi négyes Rióban hozott formáját a magyar női négyeshez hasonlítanám" - jegyezte meg. 
    A jelenlegi összetételű csapat jövőbeli terveiről azt mondta: egyelőre szeretnék kiélvezni az eredményt, mivel jövőre világkupa, Európa-bajnokság és világbajnokság is várja őket, és már szó esett arról is, hogy a következő olimpián megjelenhetne egy új táv, a K4 500 méter, amire ugyancsak fel kellene készülni.