A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Határon túli érmeseinknek gratulált Orbán Viktor

Szatmárnémeti szülötte vívásban aranyat, a felvidéki fiúk kajakban ezüstöt szereztek.

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Simona Pop szatmárnémeti vívónak, aki a román női párbajtőrcsapat tagjaként szerzett olimpiai aranyérmet Rióban. Simona Pop a levél átvétele után az MTI-nek magyarul elmondta: rendkívüli megtiszteltetésnek tekinti Orbán Viktor gratuláló levelét. A szatmárnémeti vívó a magyarság körében is rendkívüli népszerűségre tett szert azzal, hogy a riói éremszerzése után az egyik közösségi portálon magyar és román nyelven köszönte meg szülővárosának az aranyérmet. A vívónő édesapja magyar, édesanyja román.
Szintén levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök a riói olimpián ezüstérmet szerzett szlovákiai férfi kajaknégyes magyar tagjainak és edzőjüknek - a gratuláló leveleket Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át a felvidéki Somorján, csütörtökön. A Vlcek Erik, Tarr György, Linka Tibor és Denis Mysák alkotta kajaknégyes Likér Péter edző vezetésével 1000 méteren szerzett ezüstérmet Rióban, megelőzve a cseh kvartettet és nem sokkal elmaradva az élen végzett német együttestől. A csapat, melynek három tagja és edzője is felvidéki magyar, 2015-ben állt össze, s már ugyanabban az évben, ugyancsak 1000 méteren aranyérmet szerzett a milánói világbajnokságon, emellett a mostani riói ezüst az egyik legjobb eddigi közös eredményük volt.
    A miniszterelnöki gratulációt a kajaknégyes tagjai egyenként és az egész csapat nevében Likér Péter edző is megköszönte, megtisztelőnek és meghatónak nevezve a gesztust.
    "Nagyon szeretném megköszönni a miniszterelnök úrnak, hogy így gondolt ránk, mert a szlovák köztársasági elnök a mai napig még csak sem fel sem hívta a fiúkat, amit szégyellek is bevallani" - mondta Likér Péter a gratuláló levél átvétele után. Hozzátette: külön köszönet illeti Magyarországot azért is, hogy lehetővé tette azt, csapatuk, szlovákiai síkvizes kajak-kenupálya híján, Szolnokon készülhessen fel.
    "Nagyon meglepődtem és jól esett, annál is inkább mert nekem van egy nevelt lányom, aki ugyancsak kajakozik, de ő Magyarországon és ez a megbecsülés nagy dolog neki is" - mondta a gratulációra reagálva Tarr György a kajaknégyes legidősebb tagja. Kérdésre válaszolva hozzátette: bár korábban felvetült, hogy Magyarország színeiben versenyezne, végül úgy döntött szülőföldjén fejezi be karrierjét, de lánya kajak-kenus jövőjét a jobb körülmények miatt már Magyarországon szeretné építeni.
    Likér Péter az eredményről azt mondta: úgy mentek ki az olimpiára, hogy szerettek volna aranyat szerezni, de a győztes német csapat nagyon jó formában volt és nem követett el hibát, így nem lehetett legyőzni őket. 
    "A német férfi négyes Rióban hozott formáját a magyar női négyeshez hasonlítanám" - jegyezte meg. 
    A jelenlegi összetételű csapat jövőbeli terveiről azt mondta: egyelőre szeretnék kiélvezni az eredményt, mivel jövőre világkupa, Európa-bajnokság és világbajnokság is várja őket, és már szó esett arról is, hogy a következő olimpián megjelenhetne egy új táv, a K4 500 méter, amire ugyancsak fel kellene készülni.