A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Szobor őrzi Návay Lajos emlékét Makón

Návay Lajost, a politikust Szamuely Tibor és terrorkülönítménye végezte ki 1919-ben.

Kövér László házelnök Wass Albert írót idézte: „A bolsevik homo bestialis, állatember” „A Tanácsköztársaság 133 napja alatt ilyen homo bestialisok szabadultak az I. világháború alatt meggyötört Magyarországra, ekkor emelkedett először a terrorizmus az állampolitika rangjára. Ebben az időben jelentette ki Szamuely Tibor, hogy a terror a mi kormányzatunk fegyvere. Ilyenek ölték meg Návay Lajost a kiskunfélegyházi pályaudvaron 1919. április 11-én 11 órakor, ilyenek rombolták le 1945-ben Makón az 1935-ben a mártírokat illető kegyelet jegyében állított Návay-szoborcsoportot” – mondta Kövér László.
Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg az újraalkotott Návay-szobrot. „Nem a letargia, a depresszió, az önsajnálat uralkodik rajtunk, ahogy sokan szeretnék sugallni belénk, hanem örömmel, erővel szemléljük a jelent és tekintünk a jövőbe azért, mert nemcsak emlékezünk, hanem ünneplünk is” – állította az egyházi vezető. Mindszenty József hercegprímás sírfeliratát idézte: „legyőzve győzött”.
Sok évtizedet vártunk mi, jogban, igazságban hívő emberek erre a pillanatra, egy közös ünnepre, a Návay-szoborcsoport újraalkotására – mondta Farkas Éva, Makó polgármestere. Návay Lajos politikusként és emberként is minta, aki haláláig a hazát és a közjót szolgálta, a demokrácia híve volt, a modern közigazgatás atyja, aki magához ölelte a népet, mindig fontos volt számára a térség lakossága, a mezőgazdasági munkások. Súlyos kérdés, hogy méltóak lehetnek-e mai utódai a Tanácsköztársaság áldozatához.
„Ha a törvényhozás világában létezik az úgynevezett mulasztásos törvénysértés fogalma, akkor a nemzeti hitünkben, gondolkodásunkban léteznie kell a mulasztásos erkölcsi törvénysértésnek. Návay Lajos szobrának hiánya ugyanis sértette a makói ember általános erkölcsi érzékét, amellyel megkülönbözteti egymástól a jót és a rosszat, az igazat és a hamisat. Sérti a nemzeti jóérzést, sérti a magyar és az alföldi ember azonosságtudatát” – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Torzónak tartja a rendszerváltozást, mert ugyan az előző rendszer szimbólumai méltó helyükre, a szoborparkba kerültek, azonban elmulasztották visszahelyezni a múlt azon elemeit, amelyek visszaállításra érdemesek. „A múlt félszívű bevallásának története ez” – vélekedett a miniszter.
„Gyerekkorom óta ismerem azt a makói legendát, hogy az 1945 nyarán lerombolt Návay-szobor főalakjából öntötték a helyi szovjet emlékművet. Lehet, hogy nem így történt, hanem egy másikhoz használták fel. Valójában nem ez a fontos, hanem az akkori szobordöntés és a mai szoborállítás közötti értékkülönbség. E két értékválasztás különbsége miatt jöttünk ma össze, mert a kommunista diktatúra Magyarországa – amely bizonyos értelemben még saját halálát is túlélte – a Návay Lajos által megtestesített eszmények megtagadására épült.”