A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Egyenrangú államok szövetsége

Märle Tamás

A közelgő ausztriai elnökválasztás kapcsán az egyik hazai napilapnak adott interjút Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, aki világossá tette, hogy győzelmét határozott lépések fogják követni.
Csakúgy, mint Orbán Viktor, Hofer is üdvözölte Donald Trump győzelmét, amelytől egy békésebb világot remél, ezért is vette tervbe egy mielőbbi Trump–Putyin találkozó bécsi megszervezését. A mi szempontunkból pedig még fontosabb, hogy Merkel politikájával szembemenve a visegrádiakhoz akar közelíteni Hofer. A Burgenlandban élő politikus gyakorta jár a sárvári gyógyfürdőbe, a minap ott tartott magánjellegű találkozót Orbán Viktorral, hiszen megválasztása után azonnal meg akarja erősíteni a magyar–osztrák kapcsolatokat. Ausztria népessége kisebb, mint Magyarországé, gazdasági ereje azonban a jóval nagyobb Lengyelországéval azonos. Szövetségük mind hazánk, mind a visegrádi tömörülés megerősödését szolgálná.
Nem véletlen, hogy sokaknak a V4-ek és Ausztria együttműködéséről az Osztrák–Magyar Monarchia újjászületése jut eszébe. Ki nosztalgiával, ki ellenérzésekkel gondol erre, bár a párhuzam több helyen is sántít. A négy visegrádi országgal szemben sem nemzeti össztermékéből, sem haderejéből, sem népességéből fakadóan nem tehet szert vezető szerepre Ausztria. A hasonlat történelmileg és földrajzilag sem helyes, 1335-ben épp a Habsburgok ellenében született a visegrádi együttműködés, továbbá a Monarchia idején a felszabdalt Lengyelország egy része az Orosz Birodalomhoz, másik része a Német Császársághoz tartozott. Hála Istennek Lengyelország azóta egységes, Magyarország viszont sajnos nem.
A történelmi párhuzam tehát nem állja meg a helyét – ami nem is baj –, viszont a szövetség létrejötte egyre reálisabb, hiszen Hofer győzelme nem lenne meglepetés a brüsszeliták visszaesése, Trump sikere és azok után, hogy a sógoroknál egyre többen szereznek személyes tapasztalatot a bevándorlókról. A Szabadságpárt elnökjelöltje komoly reményeket ébreszt bennünk, hiszen személyében Orbán Viktor után olyan szereplő lépett elő az európai politikai palettán, aki tudja mit kell tenni, nem rejti véka alá véleményét és kellően bátor ahhoz, hogy ne csak beszéljen, hanem cselekedjen is. Bízzunk benne, hogy december 4-én a szomszédban is józanul gondolkodik a többség, és ezzel az Ausztriával megvalósuló szövetség végre hazánknak is igen előnyös lesz.