A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nullaszázalékos lakossági energetikai hitel

25 ezer család pályázatára számítunk az első körben

A hitelt nagyon sok célra – például épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére, megújuló energiaforrásokra való áttérésre, illetve az elektromos rendszerek felújítására – könnyített feltételek mellett lehet majd igényelni a Magyar Fejlesztési Bank Pontjain – közölte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, s hozzátette: a keret visszatöltődik, tehát lesz lehetőség arra, hogy később újabb jelentkezők is igényelhessenek ebből a forrásból.

Mi a jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogram lényege?
 

– A keretből közel 10 milliárd forint jut a központi és több, mint 105 milliárd a többi régiónak. Olyan lehetőséget szeretnénk családi házak, társas házak és lakásszövetkezetek számára teremteni, amivel lehetővé válik, hogy egy 20 éves, a megtakarításokból visszafizethető nullszázalékos kamatozású hitellel, meg tudják oldani a lakosok, például a családi házuk energetikai felújítását. Komoly nagyságrendet vállal a kormány, hiszen a beruházásokhoz csak 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból. A családi házak esetében ez 1–10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy milyen fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani.
 
Milyen lehetőségek közül választhatunk?
 

– Azok közül, melyek által energiát takaríthatunk meg. Így épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére – beleértve a kazánok cseréjét kondenzációs kazánra –, megújuló energiaforrásokra – például napelemre – való áttérésre, az elektromos rendszerek felújítására is.
 
Ez a program gondolom azért is lényeges, mert magánszemélyek is pályázhatnak.
 

– Az Otthon Melege programban korábban is lehetett pályázni családi házak felújítására, de azok vissza nem térítendő források voltak. Legfeljebb 55%-ig lehetett rá támogatást igényelni. A vissza nem térítendő támogatások esetén sokkal szigorúbbak a feltételek, de a kétféle támogatás nem zárja ki egymást. A kamatmentes hitellel ki lehet majd egészíteni az Otthon Melege program pályázatát is. A mostani program egy, a Magyar Fejlesztési Bank Pontjain keresztül viszonylag könnyen elérhető hitel. A kamatmentesség a megtérülést gyorsítja, hiszen a hitelek törlesztő részleteit gyorsabban ki lehet fizetni az elért energiamegtakarításból.
 
Mikor jelenik meg a kiírás?
 

– A lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó hitelpályázat várhatóan decemberben, legkésőbb januárban megjelenik. Amennyiben például napelemet helyezünk el a tetőre és levegő-víz hőcserélős rendszert építünk be, akkor előfordulhat, hogy sem gázra, sem villanyra nincs szükségünk. Egy 50 kW alatti erőműről beszélünk a családi házak esetében, és a nappal betáplált energiát éjszaka hasznosíthatom. Akkor hűtök, fűtök, világítok, és ezáltal nagyon takarékos rendszert építek ki.
 
A pályázatra jövő nyárig lehet jelentkezni?
 

– Nem, mert a keret visszatöltődik, hiszen a program szerint a szerződés megkötése után a tervezett beruházást másfél éven belül kell megvalósítani, a törlesztésnél a türelmi idő egy év. Ezt követően érkeznek vissza a források és ez a keret folyamatosan nyitva lesz, szinte az egész uniós pénzügyi ciklus alatt.
 
Tehát aki az első körben kimaradt a támogatásból, a következőben már pályázhat?
 

– Így van, de nemcsak az említettek, hanem akik most még gondolkodnak rajta, hiszen egy otthoni felújításba nehezen fogunk bele. Attól tartunk, felborítjuk családunk békéjét. Viszont, ha egy év múlva döntünk a hitelkérelem benyújtása mellett, ez a forrás akkor is rendelkezésre állhat majd.
 
Számításaik szerint, első körben mennyi magánszemély él ezzel a lehetőséggel?
 

– Nehéz megmondani, hogy mennyi lesz ingatlanokként az átlagos ráfordítás, mert lehet 1 vagy 6-8 millió forint is. Az alap feltételrendszer, tehát egy fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárócsere körülbelül 4 millió forintba kerül, és ebből kiindulva folyamatosan kapcsolatban lévő 24-25 ezer családról vagy ingatlanról beszélhetünk. Azért beszélek folyamatos kapcsolatról, mert a befizetések által újabb jelentkezők is igényelhetnek a forrásból, tehát ez egy folytatólagos rendszer. Az igényléseket az MFB Pontok hálózatában lehet majd benyújtani, a feltételek és paraméterek társadalmi egyeztetése megtörtént, és bízunk benne, hogy rövidesen megjelenik a kiírás.
 
Medveczky Attila