A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nullaszázalékos lakossági energetikai hitel

25 ezer család pályázatára számítunk az első körben

A hitelt nagyon sok célra – például épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére, megújuló energiaforrásokra való áttérésre, illetve az elektromos rendszerek felújítására – könnyített feltételek mellett lehet majd igényelni a Magyar Fejlesztési Bank Pontjain – közölte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, s hozzátette: a keret visszatöltődik, tehát lesz lehetőség arra, hogy később újabb jelentkezők is igényelhessenek ebből a forrásból.

Mi a jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogram lényege?
 

– A keretből közel 10 milliárd forint jut a központi és több, mint 105 milliárd a többi régiónak. Olyan lehetőséget szeretnénk családi házak, társas házak és lakásszövetkezetek számára teremteni, amivel lehetővé válik, hogy egy 20 éves, a megtakarításokból visszafizethető nullszázalékos kamatozású hitellel, meg tudják oldani a lakosok, például a családi házuk energetikai felújítását. Komoly nagyságrendet vállal a kormány, hiszen a beruházásokhoz csak 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból. A családi házak esetében ez 1–10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy milyen fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani.
 
Milyen lehetőségek közül választhatunk?
 

– Azok közül, melyek által energiát takaríthatunk meg. Így épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére – beleértve a kazánok cseréjét kondenzációs kazánra –, megújuló energiaforrásokra – például napelemre – való áttérésre, az elektromos rendszerek felújítására is.
 
Ez a program gondolom azért is lényeges, mert magánszemélyek is pályázhatnak.
 

– Az Otthon Melege programban korábban is lehetett pályázni családi házak felújítására, de azok vissza nem térítendő források voltak. Legfeljebb 55%-ig lehetett rá támogatást igényelni. A vissza nem térítendő támogatások esetén sokkal szigorúbbak a feltételek, de a kétféle támogatás nem zárja ki egymást. A kamatmentes hitellel ki lehet majd egészíteni az Otthon Melege program pályázatát is. A mostani program egy, a Magyar Fejlesztési Bank Pontjain keresztül viszonylag könnyen elérhető hitel. A kamatmentesség a megtérülést gyorsítja, hiszen a hitelek törlesztő részleteit gyorsabban ki lehet fizetni az elért energiamegtakarításból.
 
Mikor jelenik meg a kiírás?
 

– A lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó hitelpályázat várhatóan decemberben, legkésőbb januárban megjelenik. Amennyiben például napelemet helyezünk el a tetőre és levegő-víz hőcserélős rendszert építünk be, akkor előfordulhat, hogy sem gázra, sem villanyra nincs szükségünk. Egy 50 kW alatti erőműről beszélünk a családi házak esetében, és a nappal betáplált energiát éjszaka hasznosíthatom. Akkor hűtök, fűtök, világítok, és ezáltal nagyon takarékos rendszert építek ki.
 
A pályázatra jövő nyárig lehet jelentkezni?
 

– Nem, mert a keret visszatöltődik, hiszen a program szerint a szerződés megkötése után a tervezett beruházást másfél éven belül kell megvalósítani, a törlesztésnél a türelmi idő egy év. Ezt követően érkeznek vissza a források és ez a keret folyamatosan nyitva lesz, szinte az egész uniós pénzügyi ciklus alatt.
 
Tehát aki az első körben kimaradt a támogatásból, a következőben már pályázhat?
 

– Így van, de nemcsak az említettek, hanem akik most még gondolkodnak rajta, hiszen egy otthoni felújításba nehezen fogunk bele. Attól tartunk, felborítjuk családunk békéjét. Viszont, ha egy év múlva döntünk a hitelkérelem benyújtása mellett, ez a forrás akkor is rendelkezésre állhat majd.
 
Számításaik szerint, első körben mennyi magánszemély él ezzel a lehetőséggel?
 

– Nehéz megmondani, hogy mennyi lesz ingatlanokként az átlagos ráfordítás, mert lehet 1 vagy 6-8 millió forint is. Az alap feltételrendszer, tehát egy fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárócsere körülbelül 4 millió forintba kerül, és ebből kiindulva folyamatosan kapcsolatban lévő 24-25 ezer családról vagy ingatlanról beszélhetünk. Azért beszélek folyamatos kapcsolatról, mert a befizetések által újabb jelentkezők is igényelhetnek a forrásból, tehát ez egy folytatólagos rendszer. Az igényléseket az MFB Pontok hálózatában lehet majd benyújtani, a feltételek és paraméterek társadalmi egyeztetése megtörtént, és bízunk benne, hogy rövidesen megjelenik a kiírás.
 
Medveczky Attila