A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Bach karácsonyi üzenete

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester

„Örvendjen az ég, ujjongjon a föld!” – így szól a zsoltár. Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumában a föld ujjongását az üstdobok dübörgésével kelti életre. A várakozás csodálatos dolog, valamit (vagy valakit) várni gyermeki öröm; Krisztus érkezését várni, az adventi várakozás, maga a megtisztulás. Izajás fantasztikus jövendölései és a keresztelő szent bizonyságtétele arról, „akinek még a saruját sem méltó megoldani”, évről évre elindítják bennünk. (Christ’n Vorläufer”; Wagner operájának hívői így énekelnek Keresztelő Jánosról a nürnbergi Szent Katalin-templomban.)
A Karácsonyi Oratórium a harsány örömhír után a bensőséges várakozás békés belső csendjével küldi áldását. „Nun wird mein liebster Bräutigam” (Az én legkedvesebb vőlegényem) – énekli az alt szólista. Valóban fel kell készülni még a várakozásra is, mint a példabeszéd okos szüzei. De a lámpásnak fénye bennünk kell maradjon.
Az oboák simogató dallamai a szeretetet sugározzák, a trombita érces fénye pedig az erőt („…Großer Herr, o starker König”). Bach ezt a két krisztusi ajándékot emeli ki mindenek előtt.
Krisztus Király nem földi pompában születik („szegények királya lettél”), egyszerűségében mutatja meg magát, egyszerű pásztoroknak. A „pásztor” szép szent, mint ahogyan a „bárány” is az. Az egyszerűség hatalmát, bachi prédikációját erősíti meg az a csodálatos ária, amelyben Mária földi anyaként babusgatja, altatja, táplálja gyermekét. (József Attilánál maradva: „meg is kéne szoptatni már”.) Innentől kezdve már nem angyalok, hanem pásztorok hirdetik a Gyermek megszületését.
A Karácsonyi Oratóriumot felépítő kantáták második fele átnyúlik az Újév utáni időszakba. Torokszorító, mikor felhangzik, a Máté-passió vezető korálja, a Gyermek felnőttként elszenvedett kereszthalála. Igen, ez az egyszerűségében született király az életét fogja adni érettünk. A hatalmas mű egyik áriája egyetlen mondatot, egyetlen gondolatot öltöztet zenei köntösbe: „zárd be szívem, e szent csodát gyengülő hitembe.”
Csendes, boldog várakozást, erősödő őszinte hitet, áldott Karácsonyt kívánok a Magyar Fórum olvasóinak!