A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Új kihívásokhoz kell igazodnia Nikolics Nemanjának

Kőrösi László szerint jó döntést hozott a magyar válogatott csatára

Gyakran elhangzik, hogy a tél eseménytelen időszak a magyar labdarúgásban. Ami a zöld gyepet illeti, ebben van is igazság, hiszen a bajnokság ilyenkor szünetel, ám a háttérben annál érdekesebb változások történnek, A Legia Varsó magyar válogatott csatára, Nikolics Nemanja nagy lépésre szánta el magát: a lengyel bajnoktól az észak-amerikai profi labdarúgó-liga (MLS) egyik leggyengébb csapatához, a Chicago Fire-hoz igazolt. Nyilvánvaló, hogy napjaink leggólerősebb magyar válogatott játékosának sorsa, aki lengyel gólkirály lett az előző évben, élénken foglalkoztatja a magyar focibarátokat. Lapunk a több évtizede Chicagóban élő magyar származású futballmenedzsert, Kőrösi Lászlót kérdezte meg a klubváltással kapcsolatban.

– Ön igen jó ismerője az észak-amerikai profi futballnak. Ez alapján kérdezném: jó döntés volt-e, hogy Nikolics Nemanja Lengyelországból az MLS-be szerződött?
– Az MLS szerintem Nikolics Nemanja eddigi pályafutásának legnagyobb kihívása lesz, de játéktudása és gólerőssége alapján újabb kiváló sikereket tud majd elérni Chicagóban. Ehhez persze az is kell, hogy a csapat a következő bajnoki kiírásban olyan támadó szellemű futballt játsszon, amelyet a szerb edző ígér. Minden szempontot figyelembe véve, véleményem szerint jó döntés volt Nikolics chicagói szerződése.
– Szakmai szemmel nézve milyen változásokhoz kell majd igazodnia, hozzászoknia a válogatott csatárnak?
– Az MLS-ben elsősorban a gyors, fizikális erőt igénylő, sok ütközéssel tarkított foci a domináns, ebben kimagasló a liga világviszonylatban is, ugyanakkor a technikai képzettség terén még van hová fejlődni. Nikolics, az átlagot messze meghaladóan technikás játéka hamar elnyeri majd a szurkolók tetszését. A beilleszkedés ennek ellenére sem lesz könnyű, a következők miatt. Amerika egy más világ, egy kontinensország ahol minden nagyon messze van. Nagyon sokat kell repülni, ami a korábbitól teljesen eltérő életmódot jelent majd. Egy példa erre: a Chicagóhoz legközelebbi MLS-csapat, a Columbus, amely Ohióban van, 576 km-re Chicagótól. A többi csapat még messzebb van, egy-egy idegenbeli mérkőzés több napos feladat egy játékosnak, beleértve az előkészületeket, az utazást, a meccset, majd a regenerálódást is. A bajnokság folyása is más, mint Európában: márciustól novemberig egyfolytában zajlik a pontvadászat, nyáron nincs szünet, a legnagyobb kánikulában is focizni kell. Mindez szokatlan egy európai labdarúgónak, hiszen teljesen más felkészülést követel, mint amihez hozzá vannak szokva. Sok olyan külföldi játékos volt már, aki nem tudta ezeket megszokni és már az első szezon után távozott. Ha ezeket Niko ki tudja küszöbölni, akkor viszont gyökeret ereszthet az MLS-ben.
– Nikolics másfél éven át sziporkázott a Legiában, ugyanakkor a válogatottban gyakran mintha nem találná a helyét. Ez alapján adódik a kérdés: a csatár játékstílusa illeszkedik-e a Chicago Fire szerkezetébe, azaz direkt posztra igazolták, vagy neki kell majd egy új stílust, új játékrendszert megszoknia és abba beilleszkednie?
– Chicagóban teljes újjáépítés vette kezdetét, mert az előző bajnokságot az utolsó helyen zárták. Ez történelmi mélypont, így alapvető változásokat eszközölt a vezetőség. A 28 fős játékoskeretből csak 16 marad a következő szezonra, lényegében tehát a fél csapatot lecserélik. Ez magával hozza, hogy új taktika és új szerkezet jellemzi majd az együttest a következő idényben. A minimális cél is egyértelmű: bejutni a rájátszásba. Ez nem lesz könnyű, sőt óriási kihívás, hiszen 2009 óta ez csak egyszer, 2012-ben sikerült. Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy Nikolicsot ennyire akarta a csapat trénere, biztosra veszem, hogy az új taktikát, az előre-játékban Nikolics befejező csatár képességeinek figyelembe vételével alakítják majd ki.
– A közelmúltban a kitűnő képességű, de jó ideje a helyét kereső Németh Krisztiánnak hatalmas lendületet adott az MLS-szerződés, ismét válogatott kerettaggá vált. Nikolics esetében – aki Némethtel ellentétben a csúcson járt, a Legia kulcsembere és legeredményesebb játékosa volt – mit adhat ez a chicagói lehetőség?
– A Kansasban töltött egy év óriási lendületet adott Németh Krisztiánnak, mert nagyon sokat dolgozott és elfogadta az új baloldali támadó játékos szerepet. Vermes Péter vezetőedző Krisztián kiváló technikai játékát beleillesztette a már sikeresen működő szerkezetbe, s ezzel a csapat meg magasabb szintre repült. Chicagóban az imént elmondottak miatt az alaphelyzet is más, így Nikolicsra nehezebb kihívás var, egy újjáépített csapatot kell gólokkal a győzelembe vezetni. Ha ez egyből sikerül, akkor a magyar foci is jól jár.
– Külön is érdekelne, hogy mivel ön is Chicagóban él, milyen érzésekkel fogadta honfitársa szerződtetését?
– Örömteli meglepetés volt számomra a dolog. A szerződés aláírásának napján a Nemzeti Sporttól hívtak telefonon egy interjúra, jómagam tőlük tudtam meg, hogy nyélbe ütötték az üzletet. Szinte hihetetlen, hogy a chicagói tulaj kifizette a transzfer árát, mert bizony eddig ez nem volt igazán jellemző. Ez is mutatja, hogy sokra tartják Nikót, akinek menedzsereivel egyébként jó viszonyban vagyok, gratuláltam is már nekik. Azt is tudom, hogy most, januárban jönnek Chicagóba, és természetesen személyesen is találkozunk majd.
– Közismert, hogy korábban Tóth Zoltántól kezdve, Törőcsik Andráson és Hercegfalvi Zoltánon át, egészen Németh Krisztiánig minden Észak-Amerikába került magyar játékos számíthatott önre, akár még a lakhatás terén is. Elképzelhető, hogy az első időkben a Nikolics család is önnél lakik majd egy ideig?
– A Nikolics családot még nem ismerem, kiérkezésük után találkozunk majd először. Miután magam is délvidéki magyar vagyok, és anyanyelvemen kívül még szerbül is beszélek, elképzelhető, hogy a focin kívül is lesz miről beszélgetni. Amiben csak tudok, szívesen segítek nekik, hogy minél hamarabb beilleszkedjenek a chicagói életbe. Ez minden értelemben nagyon fontos lesz ahhoz, hogy ez a kitűnő és gólerős csatár itt is ki tudja hozni magából a maximumot.
 
Kovács Attila