A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.





Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója




Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.




Elkészült a nemzeti kastély- és várlánc arculata

Bevezetünk egy kastélykártya programot, amely kedvezményeket biztosít

Egyedileg fejlesztett, európai uniós forrással támogatott attrakciófejlesztés zajlik a többi V4 országban is, azonban ezek nem szerveződnek olyan módon projekt- és fenntartási láncba, mint hazánkban, ahol kiemelten jelentős az állami szerepvállalás az épített örökség megújításában – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztosa. Dr. Virág Zsolt hozzátette: kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló műtárgyprogramról is.

A várakozásoknak megfelelően halad a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram?
 

– A tavaly decemberi 1773/2016. (XII.15.) számú kormányrendelet szabályozza a program működését, amelynek keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. Időarányosan tartjuk az előzetes terveket, folynak a levéltári adatokon alapuló kutatások, és az építészeti tervezésekben is ütemes előrehaladás történik. Hosszú távon fenntartható és működőképes modelleket szeretnénk létrehozni, modern, 21. századi attrakciókkal fűszerezve.
 
Ez a program mennyire unikális a V4 államokon belül?
 

– Egyedileg fejlesztett, európai uniós forrással támogatott attrakciófejlesztés zajlik a többi V4 országban is, azonban ezek nem szerveződnek olyan módon projekt- és fenntartási láncba, mint hazánkban, ahol kiemelten jelentős az állami szerepvállalás az épített örökség megújításában.
 
Miért fontos kidolgozni a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram arculatát?
 

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló helyszínek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. Célunk egy olyan egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai csomag, amely valóban érdekli a látogatókat. A programban szereplő helyszínek mindegyikén egységes szolgáltatások várják a vendégeket, mint például az ajándékboltok, a kávézók. Az imázsfilmvetítő teremtől a különböző rendezvényekig, a kastélyparkok újszerű használatáig nagyon sok mindent magába foglal a program. Bevezetünk egy kastélykártya programot is, amely kedvezményeket biztosít majd, azaz minél több épületbe látogat el valaki, annál több kedvezményt kap, ezzel is ösztönözzük azt, hogy a látogatók minél több, akár mind a 39 helyszínt bejárják majd. Mindezek egy egységes kommunikáció keretein belül tovább erősítik a lánc arculatát, hosszú távon egy állandó, megszokott színvonalat biztosítva a vendégeknek. Egy ilyen nagyszabású program és lánc esetében különösen kiemelt szerepe van a jól azonosítható egyedi arculatnak, hogy a kívánt gazdasági eredmények is realizálódjanak. Emellett természetesen az egyes helyszínek különlegességére alapozott rendezvények is szerepelnek a tervek között, hiszen minden helyszín egyedi múlttal és történettel rendelkezik.
 
A felújított várakat, kastélyokat, azok szolgáltatásait meg is hirdetik?
 

– A már említett egységes kommunikáció keretein belül a felújított kastélyok sokrétű kínálata bemutatásra kerül már a nyitás előtt, emellett nagyszabású programokkal várják a látogatókat, amelyeket a helyi médiával szorosan együttműködve hirdetünk meg.
 
Becslések szerint hazánkban 900 kastély található, mi a többi sorsa?
 

– Egy sokrétű szakmai szempontrendszer alapján, számos egyeztetést követően alakult ki a program első ütemének végleges listája. Természetesen vannak olyan épületek, amelyek a második ütembe kerültek, ennek tervezése a mostani programmal párhuzamosan zajlik. Ugyanakkor számos kastély felújítása más európai uniós pályázatból (GINOP, TOP, Interreg) folyamatban van, tehát nem csak a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében zajlanak műemlék-felújítások.
 
Elindult a kastélyprogram mellett a műtárgyprogram is?
 

– Kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló Műtárgyprogramról is. Eszerint hazánk kulturális örökségének hiteles megőrzése, fenntartása és minél szélesebb körű bemutatása érdekében a nemzeti vagyon részét képező felújított kulturális örökségi helyszíneken – különösen a kastélyokban és várakban – eredeti környezetükben, a látogatók számára bemutatható módon helyeznék el a közgyűjteményekben őrzött, a helyszínhez, az adott korszakhoz, történelmi családhoz vagy személyhez köthető, a helyszín turisztikai vonzerejét növelő, állami tulajdonban lévő vagy állami tulajdonba kerülő kulturális javakat.
 
Európában különböző típusú együttműködések alakultak ki a kastélyok és a várak fenntartói között, mi bekapcsolódunk valamelyikbe?
 

– Ez könnyen elképzelhető, hiszen már a program mostani szakaszában is kialakult a kollégák közötti együttműködés például a National Trust vagy az English Heritage szakembereivel, zajlik a jó tapasztalatok megosztása e régóta működő műemlékláncokkal.
 
Medveczky Attila