A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 11.
száma.

A hatóságok tehetetlenek: Svédország kiütve

A Jobbiktól a DK-n át az LMP-ig: mind egy hajóban

Semjén Zsolt: Brüsszel nem ismeri el a keresztényüldözést


Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Az atomfegyver hatalma

Csorja Gergely

Az ENSZ biztonsági tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína rendelkezik „hivatalosan” atomfegyverrel. Ezek a deklarált atomhatalmak, és nagy részben ennek köszönhető, hogy Franciaország és Nagy-Britannia még mindig nagyobb külpolitikai befolyással rendelkezik, mint a lényegesen nagyobb gazdasági erőt képviselő Németország.
Ezek mellett Izrael, India, Pakisztán és most a hírek szerint Észak-Korea épített suttyomban atomtölteteket. Persze az utóbbival kapcsolatban még vannak kérdőjelek, de az biztos, hogy valami nagyon nagy erejű eszközt felrobbantottak a föld alatt. A robbanás rezgéseit még Magyarországon is sikerült észlelni.
Ez akár egy újabb nagyszabású háború kezdetét is jelentheti. A közel-keleti válság után egy Kína mellett kitörő hatalmas háború segíthet abban, hogy a hatalmi status quo fennmaradjon. Ugyanakkor a konfliktus újra megjeleníti a lassan három évtizede realitását vesztett atomháború rémét. Persze az, hogy Észak-Korea valódi fenyegetést jelent-e, vagy csak egy újabb, az irakihoz hasonló, mondvacsinált okból indított háború elején vagyunk, nehéz megmondani.
Akárhogy is, ma az atomfegyver birtoklása egy stabil hatalom kezében megkérdőjelezhetetlen adu, és ez a konfliktus, ha rosszul sül el, akár az egész emberiségre komoly hatással lehet.