A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Sarrazin: Németország felszámolja önmagát

A baloldali kötődésű politikus 464 oldalas művében a politikai baloldalról fogalmazta meg azt a kritikát a muszlim bevándorlók integrációs és szociális problémáiról, amit addig csak a radikális jobboldal mert megfogalmazni Németországban.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő beszélt a 2010-ben megjelent könyvről.
2010-ben került a német könyváruházak polcaira Thilo Sarrazin Németország felszámolja önmagát című kötete. A baloldali kötődésű politikus 464 oldalas művében a politikai baloldalról fogalmazta meg azt a kritikát a muszlim bevándorlók integrációs és szociális problémáiról, amit addig csak a radikális jobboldal mert megfogalmazni Németországban.
Sarrazint nem lehetett könnyen fasisztázni, rasszistázni és személyes elismertsége így valósággal áttörte a politikai korrektség falait – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
A szociáldemokrata politikusra az egész liberális erőtér „dúvadként” támadt; elsőként az államfőnek kellett elítélnie Sarrazint, majd pártjától követelték a kizárását. Csakhogy eközben a Németország felszámolja önmagát minden idők egyik legkeresettebb könyvévé vált a német nyelvterületen, s a megjelenés utáni évben is többször újra kellett nyomtatni.
Egyértelművé vált, hogy Thilo Sarrazin 2010-ben kinyitotta azt a szelencét, amelynek fedele alatt már régóta fortyogtak az „elmuszlimosodás” konfliktusai.
 
Egyre aktuálisabbá vált a könyv
 
A kötet ma is töretlenül népszerű, ahogyan az elmúlt évben hatására – a kezdeti tiltakozások után – először a német kancellár, majd a brit miniszterelnök is ki merte mondani, hogy bizony megbukott a hatvanas évek óta vizionált békés multikulturális társadalom, s az Európán kívüli civilizációk nem élhetnek párhuzamos, az európaiságot figyelembe nem vevő életet.
A szerzőtől – aki a német Szövetségi Bank igazgatósági tagja is volt – a pénzintézet is többször elhatárolódott, Sarrazin később a viták hatására le is mondott posztjáról. A könyv megjelenésének idején már idősebb volt, komoly szakmai múlttal a háta mögött.
Volt olyan időszak, amikor Sarrazin több mint 40 igazgatóság és felügyelőbizottság tagja volt, de ezeknek a formális pozícióknak a nagy része a könyv megjelenése után elveszett – mondta el a Kossuth Rádió műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő, a Mathias Corvinus Kollégium igazgatója. Mint hozzátette, a Sarrazint illető kritikák rendszerint azt fogalmazták meg, hogy könyvével mennyi kárt okoz Németországnak, a gondolatai milyen károsak a német társadalomra – és ebben egyetértett a CDU és az SPD, a bal- és a jobboldal, a liberálisok és a zöldek.
 
A háborús bűnök kísértenek
 
Szalai Zoltán úgy fogalmazott: a német társadalom alapmotívuma, hogy a 2. világháború vállalhatatlan bűneit jóvá kell tenni, az ország elmúlt 70 éve gyakorlatilag erről szólt. A bevándorlás és a külföldi, migrációs háttérrel rendelkező, Németországban élő emberek felkarolása és integrációja ennek a múltnak a leépítését és feldolgozását nagyon erősen befolyásolja – hívta fel a figyelmet.
A könyv nagyrészt erről szól; hogy a múlttal valamit valóban kezdeni kell, mert most új problémák bukkantak fel – utalt a migrációs válságra Szalai Zoltán. A 2015-ös év, a Wilkommenskultur és az a körül kialakult vita egy teljesen más közeget hozott, ami miatt ma már egyre többen mondják azt, hogy Sarrazin könyvében vannak megfontolandó gondolatok – mondta.
„Néha magam is úgy gondolom, hogy Sarrazin túllő a célon és sok olyan tézist fogalmaz meg, ami nem biztos, hogy előre visz. A megállapítások nagy része azonban igaz, és az események, amelyek 2015 után következtek, egyértelműen őt igazolták” – jelentette ki a Németország-szakértő.
A párhuzamos társadalmak kialakulása, az integráció működésképtelensége, az, hogy a bevándorlás ebben a formában gazdaságilag nem hasznos Németország számára és hogy az iszlám és a kereszténységtől eltérő kultúrák integrációja talán kivitelezhetetlen – ezek a tézisek mára, ha nem is mindenki által lefogadottak, de a mindennapi viták részei – foglalta össze Szalai Zoltán.
 
Orientalista.hu – Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság