A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Sarrazin: Németország felszámolja önmagát

A baloldali kötődésű politikus 464 oldalas művében a politikai baloldalról fogalmazta meg azt a kritikát a muszlim bevándorlók integrációs és szociális problémáiról, amit addig csak a radikális jobboldal mert megfogalmazni Németországban.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő beszélt a 2010-ben megjelent könyvről.
2010-ben került a német könyváruházak polcaira Thilo Sarrazin Németország felszámolja önmagát című kötete. A baloldali kötődésű politikus 464 oldalas művében a politikai baloldalról fogalmazta meg azt a kritikát a muszlim bevándorlók integrációs és szociális problémáiról, amit addig csak a radikális jobboldal mert megfogalmazni Németországban.
Sarrazint nem lehetett könnyen fasisztázni, rasszistázni és személyes elismertsége így valósággal áttörte a politikai korrektség falait – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
A szociáldemokrata politikusra az egész liberális erőtér „dúvadként” támadt; elsőként az államfőnek kellett elítélnie Sarrazint, majd pártjától követelték a kizárását. Csakhogy eközben a Németország felszámolja önmagát minden idők egyik legkeresettebb könyvévé vált a német nyelvterületen, s a megjelenés utáni évben is többször újra kellett nyomtatni.
Egyértelművé vált, hogy Thilo Sarrazin 2010-ben kinyitotta azt a szelencét, amelynek fedele alatt már régóta fortyogtak az „elmuszlimosodás” konfliktusai.
 
Egyre aktuálisabbá vált a könyv
 
A kötet ma is töretlenül népszerű, ahogyan az elmúlt évben hatására – a kezdeti tiltakozások után – először a német kancellár, majd a brit miniszterelnök is ki merte mondani, hogy bizony megbukott a hatvanas évek óta vizionált békés multikulturális társadalom, s az Európán kívüli civilizációk nem élhetnek párhuzamos, az európaiságot figyelembe nem vevő életet.
A szerzőtől – aki a német Szövetségi Bank igazgatósági tagja is volt – a pénzintézet is többször elhatárolódott, Sarrazin később a viták hatására le is mondott posztjáról. A könyv megjelenésének idején már idősebb volt, komoly szakmai múlttal a háta mögött.
Volt olyan időszak, amikor Sarrazin több mint 40 igazgatóság és felügyelőbizottság tagja volt, de ezeknek a formális pozícióknak a nagy része a könyv megjelenése után elveszett – mondta el a Kossuth Rádió műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő, a Mathias Corvinus Kollégium igazgatója. Mint hozzátette, a Sarrazint illető kritikák rendszerint azt fogalmazták meg, hogy könyvével mennyi kárt okoz Németországnak, a gondolatai milyen károsak a német társadalomra – és ebben egyetértett a CDU és az SPD, a bal- és a jobboldal, a liberálisok és a zöldek.
 
A háborús bűnök kísértenek
 
Szalai Zoltán úgy fogalmazott: a német társadalom alapmotívuma, hogy a 2. világháború vállalhatatlan bűneit jóvá kell tenni, az ország elmúlt 70 éve gyakorlatilag erről szólt. A bevándorlás és a külföldi, migrációs háttérrel rendelkező, Németországban élő emberek felkarolása és integrációja ennek a múltnak a leépítését és feldolgozását nagyon erősen befolyásolja – hívta fel a figyelmet.
A könyv nagyrészt erről szól; hogy a múlttal valamit valóban kezdeni kell, mert most új problémák bukkantak fel – utalt a migrációs válságra Szalai Zoltán. A 2015-ös év, a Wilkommenskultur és az a körül kialakult vita egy teljesen más közeget hozott, ami miatt ma már egyre többen mondják azt, hogy Sarrazin könyvében vannak megfontolandó gondolatok – mondta.
„Néha magam is úgy gondolom, hogy Sarrazin túllő a célon és sok olyan tézist fogalmaz meg, ami nem biztos, hogy előre visz. A megállapítások nagy része azonban igaz, és az események, amelyek 2015 után következtek, egyértelműen őt igazolták” – jelentette ki a Németország-szakértő.
A párhuzamos társadalmak kialakulása, az integráció működésképtelensége, az, hogy a bevándorlás ebben a formában gazdaságilag nem hasznos Németország számára és hogy az iszlám és a kereszténységtől eltérő kultúrák integrációja talán kivitelezhetetlen – ezek a tézisek mára, ha nem is mindenki által lefogadottak, de a mindennapi viták részei – foglalta össze Szalai Zoltán.
 
Orientalista.hu – Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság