A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Elfújta a szél

Széplaky Bálint

A Közös Ország Mozgalom elképzelése – miszerint a 8 ellenzéki párt közös kormányellenes megemlékezést tart 23-án – meghiúsult. Előbb az LMP, majd az egység megbomlására hivatkozva a Momentum is kihátrált a közös megmozdulásból. A megszokott kapkodást láthattuk a baloldalon, minek eredményeként végül a maradék 6 párt vezetője tartott egy csoportos koszorúzást, mely így szánalmasan kevés civil részvételével valósult meg. Habár a KOM egy darabig buzdította az összes ellenzéki párt szimpatizánsát az egységes tüntetésre, végül be kellett látni, hogy irreális álmokat hajszol Gulyás, és kétségbeesésében vörös riasztásra hivatkozva fújta le az akciót. A Momentum viszont a délelőtti órákban olyan videót tett közzé, mely szerint ők lesznek az egyetlenek, akik a zord időjárás ellenére megtartják a „megemlékezést”. Elmentünk hát, hogy megnézzük a „hősöket”.

Megemlékezés helyett pártgyűlés
A zord idő és a nagy vihar elmaradt, a Momentum kampányrendezvényén – a KOM vitorlájából kifogott széllel – nem igazán sikerült felszítani azt a bizonyos tüzet. A szél inkább csak elfújta az esőfelhőket és a forradalmi hangulatot is. Ennek megfelelően a Szabadság tér elülső részét meglehetősen szellősen töltötték fel az emberek. Rövid bevezető után, a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés. Ekkor ugyanis még úgy sejlett számunkra, elképzelhető, hogy a rendezvény – a hirdetéssel összhangban – valóban megemlékezés lesz, de hamar csalódnunk kellett. Hiszen inkább pártgyűlés volt ez, semmint tiszteletadás nemzeti hőseinknek. Egy 20 másodperces fekete-fehér videó és néhány, pártérdekeket szolgáló öncélú utalásként került csak szóba, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Különösen érdekes volt a kontraszt, amint a hatalmas színpadon, csakis a Momentum arculatát meghatározó lila szín dominált, nemzeti színekből szinte semmi, amihez képest a tömegben lengedező magyar zászlók is soknak tűntek. A résztvevőknek még mindig fontosabb volt az ünnep, mint a pártépítő „forradalmároknak”, akik a színpadon szónokoltak.
Jóllehet az esemény vége felé már többnyire reagált a tömeg a felszólalók hangzatos mondataira, de azért a pártvezető által előzetesen ígért „gyújtó hangvételű” beszédekre – főleg eleinte – nem igazán rezonált a nép. Ezt persze sokszor oldották az aktivisták azzal, hogy egy-egy mondatvégi hatásszünetben hatalmas üvöltéssel, sikoltással szolid tapsot generáltak a tömegben.
A párt vezetői az „új politikai generációnak” beszéltek, akik már ebben a rendszerben nőttek fel, és persze megint emlegették, hogy idősebb, „köztiszteletben álló” politikusok és szakértők bevonásával állt össze programjuk. Ennek ellenére a tömegben körbejárva egyet sem láttunk közülük, idősebbekkel is csak elvétve találkoztunk. Tisztán látszik, hogy politikai ártatlanságukat, valamint a modern, új, innovatív és digitális kifejezéseket végletekig ismételgetve, profi weboldalukkal, ügyes infografikáikkal és Youtube-csatornájukkal sok fiatalhoz igyekeznek eljutni. Azonban feltehetjük a kérdést, hogyha publikált programjuk annyira jó és reális megoldásokat kínál, és tényleg jobb irányba vinné az országot, nem kéne-e e szélesebb korosztálynak támogatnia őket? Továbbá, ha valóban a publikált program mentén és valóban össztársadalmi együttműködéssel szeretnének kormányváltó erő lenni, nem kéne-e az idősek felé is fordulni a megszólításban? Egyértelmű, hogy a pártnak a könnyen befolyásolható fiatalok modern eszközökkel való meggyőzése a célja.
Érdekes volt, hogy a Szabadság téren, ahová a legtöbb fiatalt jó emlékek fűzik (az itt tartott gyakori ingyenes koncertek, továbbá az EB alatti meccsnézések okán), a rendezvény kezdetétől sokan dohányoztak és söröztek, ami megemlékezésen különösen, de még nagygyűlésen is szokatlan. Igaz, a színpad mérete és a hatalmas kivetítők is inkább egy fesztiválhoz illettek. A szürkületet leszámítva kicsit olyan is volt, mint egy fesztivál kora délutáni koncertje, alig ezer emberrel a színpad előtti kordonnal mélyen elválasztott téren.

A teljes riport és további fényképek a legújabb Magyar Fórumban!