A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Elfújta a szél

Széplaky Bálint

A Közös Ország Mozgalom elképzelése – miszerint a 8 ellenzéki párt közös kormányellenes megemlékezést tart 23-án – meghiúsult. Előbb az LMP, majd az egység megbomlására hivatkozva a Momentum is kihátrált a közös megmozdulásból. A megszokott kapkodást láthattuk a baloldalon, minek eredményeként végül a maradék 6 párt vezetője tartott egy csoportos koszorúzást, mely így szánalmasan kevés civil részvételével valósult meg. Habár a KOM egy darabig buzdította az összes ellenzéki párt szimpatizánsát az egységes tüntetésre, végül be kellett látni, hogy irreális álmokat hajszol Gulyás, és kétségbeesésében vörös riasztásra hivatkozva fújta le az akciót. A Momentum viszont a délelőtti órákban olyan videót tett közzé, mely szerint ők lesznek az egyetlenek, akik a zord időjárás ellenére megtartják a „megemlékezést”. Elmentünk hát, hogy megnézzük a „hősöket”.

Megemlékezés helyett pártgyűlés
A zord idő és a nagy vihar elmaradt, a Momentum kampányrendezvényén – a KOM vitorlájából kifogott széllel – nem igazán sikerült felszítani azt a bizonyos tüzet. A szél inkább csak elfújta az esőfelhőket és a forradalmi hangulatot is. Ennek megfelelően a Szabadság tér elülső részét meglehetősen szellősen töltötték fel az emberek. Rövid bevezető után, a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés. Ekkor ugyanis még úgy sejlett számunkra, elképzelhető, hogy a rendezvény – a hirdetéssel összhangban – valóban megemlékezés lesz, de hamar csalódnunk kellett. Hiszen inkább pártgyűlés volt ez, semmint tiszteletadás nemzeti hőseinknek. Egy 20 másodperces fekete-fehér videó és néhány, pártérdekeket szolgáló öncélú utalásként került csak szóba, hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Különösen érdekes volt a kontraszt, amint a hatalmas színpadon, csakis a Momentum arculatát meghatározó lila szín dominált, nemzeti színekből szinte semmi, amihez képest a tömegben lengedező magyar zászlók is soknak tűntek. A résztvevőknek még mindig fontosabb volt az ünnep, mint a pártépítő „forradalmároknak”, akik a színpadon szónokoltak.
Jóllehet az esemény vége felé már többnyire reagált a tömeg a felszólalók hangzatos mondataira, de azért a pártvezető által előzetesen ígért „gyújtó hangvételű” beszédekre – főleg eleinte – nem igazán rezonált a nép. Ezt persze sokszor oldották az aktivisták azzal, hogy egy-egy mondatvégi hatásszünetben hatalmas üvöltéssel, sikoltással szolid tapsot generáltak a tömegben.
A párt vezetői az „új politikai generációnak” beszéltek, akik már ebben a rendszerben nőttek fel, és persze megint emlegették, hogy idősebb, „köztiszteletben álló” politikusok és szakértők bevonásával állt össze programjuk. Ennek ellenére a tömegben körbejárva egyet sem láttunk közülük, idősebbekkel is csak elvétve találkoztunk. Tisztán látszik, hogy politikai ártatlanságukat, valamint a modern, új, innovatív és digitális kifejezéseket végletekig ismételgetve, profi weboldalukkal, ügyes infografikáikkal és Youtube-csatornájukkal sok fiatalhoz igyekeznek eljutni. Azonban feltehetjük a kérdést, hogyha publikált programjuk annyira jó és reális megoldásokat kínál, és tényleg jobb irányba vinné az országot, nem kéne-e e szélesebb korosztálynak támogatnia őket? Továbbá, ha valóban a publikált program mentén és valóban össztársadalmi együttműködéssel szeretnének kormányváltó erő lenni, nem kéne-e az idősek felé is fordulni a megszólításban? Egyértelmű, hogy a pártnak a könnyen befolyásolható fiatalok modern eszközökkel való meggyőzése a célja.
Érdekes volt, hogy a Szabadság téren, ahová a legtöbb fiatalt jó emlékek fűzik (az itt tartott gyakori ingyenes koncertek, továbbá az EB alatti meccsnézések okán), a rendezvény kezdetétől sokan dohányoztak és söröztek, ami megemlékezésen különösen, de még nagygyűlésen is szokatlan. Igaz, a színpad mérete és a hatalmas kivetítők is inkább egy fesztiválhoz illettek. A szürkületet leszámítva kicsit olyan is volt, mint egy fesztivál kora délutáni koncertje, alig ezer emberrel a színpad előtti kordonnal mélyen elválasztott téren.

A teljes riport és további fényképek a legújabb Magyar Fórumban!