A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Mi van a levegőben?

Zsille Gábor rovata: A Visztulától a Dunáig

A televízióban számtalanszor hírül adott nyugati példa ragadós: múlt pénteken Lengyelországban is történt egy nyilvános ámokfutás. A dél-keleti Stalowa Wola város bevásárlóközpontjában egy helyi lakos késsel támadt a körülötte lévőkre. Összesen kilenc, más források szerint tíz embert összeszurkált-vagdosott. Egyik áldozata, egy ötvenéves nő a kórházban meghalt, további hat sérült válságos állapotban van. A hatóságok rögtön igyekeztek megnyugtatni a lakosságot: állítólag semmi nem utal arra, hogy terrortámadásról lett volna szó. Mindazonáltal nem emlékszem rá, hogy az elmúlt évtizedekben ilyesmi történt volna lengyel földön.
A sebesülteket három kórházba vitték: a helyi intézmény mellett a közeli  Tarnobrzeg és Sandomierz városokba. Ebből máris kiderül, hogy a cikk második mondatában használt „dél-keleti” jelző inkább közép-keletinek helyes. A Visztula mentén fekvő településekről van szó, közülük építészetileg, kulturálisan messze kiemelkedik Sandomierz. A tettes a 27 éves Konrad K., lengyel állampolgár. Nem arab, nem iszlám vallású, nem migráns, nem vallja magát az Iszlám Állam katonájának. Nem szerepelt korábbról a rendőrség nyilvántartásában. Egy lengyel hírügynökség arról számolt be, hogy a rendőrség az ámokfutót azonnal megszondáztatta, és az eredmény szerint nem fogyasztott alkoholt. Azután azt is megvizsgálták, vajon egyéb szerek hatása alatt állt-e – a vérvizsgálat eredményét még nem hozták nyilvánosságra.
Valami lehet a levegőben, mert egy nappal korábban, Varsóban felgyújtotta magát egy férfi csütörtökön egy hivatali épület előtt. Az esetet a rendőrség hivatalosan megerősítette. Az önégető nem halt meg, de állapota súlyos, és jelenleg kórházban kezelik. Tettének minden bizonnyal politikai indítéka volt, és erre abból következtetnek, hogy kormányellenes röplapokat találtak mellette a földön. Egy nappal később, a kórházi ágyáról azt nyilatkozta egy újságírónak, hogy azért gyújtotta fel magát, mert a Jog és Igazságosság (PiS) nevű kormánypárt elleni tiltakozása „végső elkeseredettséggé” fajult. Az akciója előtt szétszórt, illetve nála megtalált röplapokban az áll, hogy „a hatalom korlátozza a polgári jogokat, az országban megsértik a demokrácia szabályait, az alkotmányt, megsemmisítik a bíróságok függetlenségét és az alkotmánybíróságot”. Kiáltványa végén felszólítja a kormánypártot, hogy működjék a demokratikus jogállam keretei között.
Igen, szinte egészen biztos, hogy valami van a levegőben, mert az egyik legnépszerűbb lengyel focicsapat, a varsói Legia drukkerei egy héttel ezelőtt rátámadtak a saját csapatukra, és össze-vissza pofozták a játékosokat. Magyarországon is történt már olyan, hogy egy focistát megütött egy szurkoló, és külföldön is hagyománya van annak, hogy az ultrák számon kérik a csapatot, ha nem jönnek az eredmények. Olaszországban például egy-egy bajnoki évadban többször is előfordul hasonló. A lengyel Legia szurkolói a Lech Poznan ellen elszenvedett 3-0-s vereség után vezették le verekedéssel a dühüket. Néhány tucatnyian megvárták a csapat buszát a parkolóban, és szóltak a játékosoknak, hogy szálljanak le, mert beszélni akarnak velük. Az ügy érdekessége, hogy a Legia Warszawa csapatának van magyar tagja is, az egy évvel ezelőtt a Fraditól megvásárolt Nagy Dominik. Az ő testén is csattant néhány ütés. A továbbiakban hallgassuk őt, hogan élte át az esetet: „Először csak páran vártak minket a stadionnál, azt hittük, el akarnak beszélgetni velünk. Aztán amikor leszálltunk a buszról, akkor szembesültünk azzal, hogy ez máshogy zajlik, mint ahogy elképzeltük. Mondhatom, hogy már túl vagyunk ezen, nagyon remélem, hogy több ilyenben nem lesz részem, mert őszintén meg kell mondanom, akkor kicsit féltem.” A Legia egész csapatához hasonlóan éppenséggel Dominik sincs csúcsformában: az őszi szezonban kilenc bajnoki mérkőzése szerepelt, és mindössze egy gólt szerzett. Néhány nappal ezelőtt pedig a tartalékcsapathoz irányították, hogy ott összeszedje magát, pótolja a mentalitásbeli hiányosságait.
Hogy mi lehet a lengyel levegőben, nem tudom, de mostanában az ottani egészségügyben is áll a bál. A lengyel rezidens orvosok három hete sztrájkolnak, és most hétfőn este újabb orvosok csatlakoztak a tiltakozáshoz – ezt a lengyel egészségügyi dolgozókat tömörítő egyik legnagyobb szervezet szóvivője közölte. Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter erre azt válaszolta, hogy nem érti a tiltakozókat, ugyanis olyan lépéseket követelnek, amelyeket a már megkezdett minisztériumi reform is tartalmaz. Vagyis szerinte a sztájk indokolatlan.
A rezidens orvosok egy csoportja október 2-án kezdett éhségsztrájkba, amelyet az egyik varsói gyermekkórházban folytatnak egymást váltogatva. Követelésük többek között az, hogy a lengyel egészségügyre az állam 2021-ig szánja a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát. Továbbá szorgalmazzák fizetésük azonnali megemelését a lengyel átlagfizetés 1,05 százalékára. Hétfőn Varsóban ülésezett a tavaly márciusban megalakított, több egészségügyi szakmát tömörítő szervezet (PZM), amelynek képviselője bejelentette: a PZM azonosul a rezidensek éhségsztrájkjával, ennek értelmében a tiltakozás keddtől az egész országra kiterjed. Ennek megfelelően tiltakozásokat szerveztek Krakkóban, Szczecinben és Wroclawban, ezáltal a rezidensek gördülő éhségsztrájkjához harminc ember csatlakozott. Az egészségügyre szánt kiadások emelését e hét elején két lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás és az OPZZ is szorgalmazta. Az OPZZ támogatásáról biztosította a rezidensek tiltakozását.
Az ügy érdekessége, hogy a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás korábban még elhatárolódott a PZM-től. Ám hétfői közleményében a Szolidaritás már teljes mellszélességgel kiállt a sztrájkolók mellett, és szorgalmazta az orvosi fizetések „igazságos”, minden egészségügyi szakmára kiterjedő emelését. A lengyel egészségügyi tárca még a rezidens orvosok tiltakozása előtt olyan tervezetet jelentett be, amely alapján a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékára emelnék az egészségügyre szánt költségvetési forrásokat. Ezek az utóbbi években csak a GDP 4,4 százalékát tették ki, idén a GDP 4,7 százalékára emelkedtek. Radziwill miniszter hétfő este a PAP hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Csodálkozom, hogy a tiltakozó orvosok nem hallgatják meg, amit a kormány mond.” Majd hangsúlyozta, hogy az egészségügyre szánt kiadások az utóbbi évek során korábban nem látott mértékben emelkedtek. A miniszter intézkedett egy tárcaközi munkacsoport felállításáról, amelybe a tiltakozó orvosok képviselőit is meghívták. A testület december közepéig kidolgozza pontos javaslatait a helyzet megoldására.

A teljes lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!