A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Mi kell az autonómiához?

Märle Tamás

„Európában megmozdult a föld. Egyre több régió, vagy önálló állammal nem rendelkező közösség, fejezi ki az önrendelkezés iránti akaratát. Legyen szó akár függetlenségről, akár államon belüli önrendelkezésről, a nemzetközi közösségnek felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg” – állt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kiáltványában. Vasárnap, október 29-én Székelyföld Autonómiájának Napján újból összegyűltek a székelyek, hogy őrtüzekkel világítsák ki hazájuk határait és ismét kinyilvánítsák akaratukat: Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!
Egy csíkszeredai olvasónk maga is részt vett a Mikó-várnál tartott közös imádságon. Le a kalappal minden résztvevő előtt, hiszen a 4 fok, az orkán erejű szél és a zuhogó eső ellenére is felmentek 50-60-an, hogy fellobbantsák az őrtüzeket, és nem volt ez másként Székelyföld többi településén sem, de jelképes őrtüzet gyújtottak például Budafok–Tétényben is.
Európában valóban megmozdult a föld, pénteken kikiáltották a független Katalán Köztársaságot, múlt vasárnap pedig elsöprő többséggel szavazott az autonómia mellett az olaszországi Lombardia és Veneto. Az említett régiók jóval Székelyföld előtt járnak az önrendelkezés terén, érdemes ezért összevetni velük a legerősebb határon túli magyar közösség helyzetét.
Bár a katalán függetlenség erősen kérdéses, Katalónia igen nagy előnnyel bír a többi tárgyalt területhez képest, hiszen évtizedek óta autonóm tartomány, saját kormánnyal. Hétvégén hatalmas tömegek tüntettek Barcelonában az elszakadás ellen, amit Madrid minden szinten elutasít a nyugat-európai országokkal karöltve. Katalónia autonómiája azonban megkérdőjelezhetetlen, mivel Spanyolország leggazdagabb régiójáról beszélünk. Az elszakadási törekvések egyik fő mozgatórugója is a gazdasági sérelmek voltak, mondván Spanyolország csak visszahúzza Katalóniát.
Hasonló a helyzet Itáliában. Szavazz igennel, és az adód itthon marad – szólt az autonómia melletti szavazásra buzdító kampányszlogen. Ahogy Katalónia Spanyolország gazdasági motorja, ugyanezt a szerepet tölti be Lombardia és Veneto Olaszországban.
A két tartomány együtt az olasz gazdaság teljesítményének mintegy harmadát adja. A két régiót kormányzó, függetlenségpárti Északi Liga célja a nem kötelező érvényű referendummal az volt, hogy az államkasszába jelenleg befolyó adóbevételeik legalább felét megtarthassák maguknak, de nagyobb önállóságot szorgalmaznak a migrációs politika és a biztonság terén is. Észak mindig is gazdagabb volt, mint Dél, és már régóta unja, hogy ennyit köteles költeni a szegényebb tartományokra.
Székelyföldről azonban nem mondható el ugyanaz, mint Katalóniáról, Lombardiáról vagy Venetóról, ugyanis Románia legszegényebb régiójának számít, a három székely megye a legelmaradottabb gazdaságilag. Természetesen ez az elmúlt száz év román politikájának műve, és Bukarestnek esze ágában sincs egy kicsit is jobban támogatni ezt a vidéket.
Ezért üdvözlendő, hogy a magyar kormány eddig nem tapasztalt módon támogatja a határon túli közösségeket, hiszen a nyugat-európai példa jól mutatja, hogy ma csak a gazdaságilag erős térségek követelhetik maguknak az önrendelkezést. A román alkotmánnyal jelenleg nem fér össze az autonómia, a román politika elzárkózik a párbeszédtől, és nem is fog megijedni három elszegényedő megyétől.
Kereskedelmileg és gazdaságilag nagyon előnyös, hogy repülőtér van Marosvásárhelyen és autópálya vezet Dél-Erdélybe, de ez egyelőre nem elég. Autópálya kell hogy vezessen Székelyföldre is. Szintén nagyon fontos, hogy hazánk elindította a külhoni szakképzést és támogatást ad határon túli magyar vállalkozóknak, de ezek erősítése mellett igen fontos lenne, hogy magyarországi cégeket segítsen abban, hogy gyárakat, üzemeket hozzanak létre Székelyföldön is, ahol munkát biztosítanak a magyar(!) embereknek.
A székely nép konok kitartása hatalmas erőt jelent, jól tudjuk, hogy átvészelték idáig a történelem minden viharát, a jég hátán is megélnek. Ennek bizonyítéka, hogy vasárnap a viharos időjárással is dacolva nyilvánították ki akaratukat, amiből engedni sosem lehet. Azonban a biztos jövő, a gyarapodás és az önrendelkezés csak a gazdasági megerősödéssel együtt érhető el.

A képen az autonómiát vagy függetlenséget követelő területek láthatóak Európában