A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Aki fél, az kiabál

A Die Welt a Kína-KKE csúcstalálkozóról Veszélyes oldalszárny címmel közölt kommentárt.

A Die Welt a Kína-KKE csúcstalálkozóról Veszélyes oldalszárny címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző kiemelte: "Orbán Viktor felfogni is alig bírja, mekkora szerencse érte", hiszen "kiterítette a vörös szőnyeget a kínaiaknak Budapesten", és cserébe "sokkal többet kap, mint egy vastag befektetési csomag"; a kínaiak politikai segítséget jelentenek a kelet-európaiaknak egy olyan időszakban, amelyben egyre erősödik az "elidegenedés Brüsszeltől".
    "Micsoda szívesen látott változatosságot kínálnak a pekingi pénzes bőröndök, szemben az állandóan morgó európaiakkal, akik folyton a jogállamiság és az emberi jogok betartását követelik Budapesttől" - írta a Die Welt szerzője. Hangsúlyozta, hogy rövidesen veszélyes helyzet állhat elő, ha az európaiak nem lépnek fel időben Kína kelet-európai törekvéseivel szemben, mert Peking tovább erősítheti az EU megosztottságát.
    Peking az "oszd meg és uralkodj" stratégiáját követi, "pénzügyi támogatással közvetett befolyást vásárol az európai politikában", hiszen ha  "Orbán és társai függővé válnak a népi köztársaság hiteleitől", a "kínai érdekek védelmében" tevékenykednek majd, ezért "legfőbb ideje, hogy az EU egységesen lépjen fel az egyre öntudatosabb Kínával szemben" - olvasható a kommentárban.
    A Süddeutsche Zeitung Sok befolyás kevés pénzért címmel közölte Florian Hassel írását, aki kifejtette, hogy "szerény valóság húzódik meg a csúcstalálkozó retorikája mögött", ugyanis az eredmények rendre elmaradnak a kitűzött céloktól, a 16 ország és Kína éves kereskedelmi forgalma 58 milliárd dollár, szemben a tervezett 100 milliárddal.
    Hozzátette: Pekingnek Afrika és Dél-Amerika mellett a kelet-közép-európai térségben is az a módszere, hogy stratégiai jelentőségű létesítményeket építését finanszírozza hitelekkel, ami kockázatos az így eladósodó országok számára.
    Pekingnek a viszonylag csekély beruházások is "kifizetődőek politikailag", a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű nemzetközi elemző intézet szerint ezt jelzi, hogy Görögország és Magyarország a kínai beruházások óta sokkal kevésbé hajlandó bírálni a kínai vezetést, mint korábban - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.