A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–1364 éve játszották az évszázad mérkőzését Londonban

A magyar labdarúgás ünnepe

1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzéseként elhíresült, 6:3-as magyar győzelemmel végződött londoni Anglia–Magyarország találkozót. Éppen negyven évvel a legendás meccs után, 1993-ban az MLSZ november 25-ét a mérkőzés – és az Aranycsapat – tiszteletére a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította. Idén is számos rendezvény, ünnepség zajlott le a Magyar Labdarúgás Napja alkalmából.

Az angol labdarúgó-válogatott 1863-ban játszotta első hivatalos mérkőzését, és a futball tanítómestereiként is emlegetett szigetországiak innentől kezdve folyamatosan veretlenek voltak és maradtak hazai pályán. Senki nem volt képes győzni a ködös Albionban kilencven éven keresztül. Így került sor a kor legjobb válogatottja, az akkor már három éve veretlen, olimpia bajnok és Európa-Kupa-győztes Aranycsapat meghívására azzal a nem is titkolt céllal, hogy az egyébként szintén világklasszisokat felvonultató angol csapat megmutassa, ki a jobb és vegye el a mieink hosszú ideje tartó veretlenségét.
A mérkőzés összképe teljesen mást eredményezett. A mára már klasszikussá vált Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor összeállításban pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott egyszerűen lefutballozta Angliát. Az egyébként félelmetes szigetországiak az egész mérkőzésen mindössze kilenc alkalommal tudták célba venni a magyar kaput, azaz átlagban tízpercenként jutottak el a lövésig vagy a fejesig. Ezzel szemben a mieink huszonhatszor próbálkozhattak, ami azt jelenti, hogy három és fél percenként veszélyeztettük a házigazdák ketrecét. Ebből, valamint a labdabirtoklás – szintén jócskán nekünk kedvező – arányából kiindulva a 6:3-as győzelem talán nem is fejezte ki igazán a két csapat között akkor és ott meglévő mérhetetlen különbséget.
A mérkőzést követően az angol publikum, valamint a házigazda játékosok vastapsa kísérte az öltözőbe a magyar válogatottat. A meccs előtt kissé lesajnáló, sőt lekezelő angol szaksajtó megítélése is száznyolcvan fokot fordult velünk kapcsolatban. Az általános álmélkodás és a mieinket szuperlatívuszokban emlegető méltatások sorában a legkifejezőbb talán az volt, amelyet az egyik angol újság, a Daily Mirror a meccsről szóló tudósításának összegzéseként leírt: „Az istenek alkonya volt a Wembleyben. Még nem láttunk ilyen labdarúgást!”
Joggal emlékezünk tehát mind a mai napig erre a mérkőzésre, és a káprázatos, tényleg világraszóló magyar diadalra, valamint azokra a csodálatos futballistákra, akik ebben tevékeny részt vállaltak.

Az évszázad mérkőzése kapcsán készítettünk interjút a válogatott új szövetségi kapitányával, Georges Leekens-szel! Keresse a legújabb Magyar Fórumot az újságárusoknál!