A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Kispolszki

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Mai első témánk különösen érzékenyen érint, hiszen nagyon szeretem a híres bialowiezai erdőséget, amely Lengyelország északkeleti szélén található, a fehérorosz határ mellett. Az Európai Bizottság tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben földrészünk utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt. Az uniós bíróság pedig idén nyáron ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg az ügyben eljáró európai hatóságok be nem fejezik a vizsgálatot. Ám a legfrissebb sajtóhírek szerint jelenleg is folyik az erdőirtás a területen. Ez tagadhatatlanul aljasság. A nemzetközi bíróság most bejelentette: amennyiben a lengyel kormány nem tesz eleget a kiadott végzésben foglaltaknak, akkor minden egyes nap után legalább százezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni. Bővebben kifejtve ez a következőképpen zajlik: az illetékes lengyel szakminisztériumnak tizenöt napja van bizonyítani, hogy a kivételes, valódi biztonsági kockázatokat jelentő eseteket leszámítva eleget tesz a tilalomnak. A bizottság ezután értékelni fogja a helyzetet, s amennyiben a testület szakemberei arra a megállapításra jutnak, hogy az erdőirtással továbbra sem hagytak fel, akkor Brüsszel a bírósághoz fordul, amely jogsértés esetén legalább százezer eurós pénzbüntetést ró ki Varsóra minden nap után, amely eltelik a mostani értesítés és a fakivágások leállítása között.
A lenyűgöző szépségű bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, mert a lengyel hatóságok akkor hagyták jóvá a faritkítás kiterjesztését az erdőség nem védett részein. Ennek értelmében a tervek szerint több mint 180 ezer köbméter fát fognak kivágni egy évtizeden belül. A fák módszeres kivágása májusban kezdődött – a környezetvédők szerint ez veszélyezteti az erdőt, Varsó azonban azt hangoztatja, hogy az intézkedés célja éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítása, ugyanis a lucfenyők kérgét állítólag élősködő rovarok támadták meg. Az erdőség bizonyos részei a legszigorúbb nemzetközi védelem alatt állnak: a mintegy húszezer állatfajnak és Európa legmagasabb fáinak otthont adó nemzeti park 1979-ben került fel az UNESCO világörökség-listájára.
Kulturális hír, hogy november 21-én a Lódzi Nagyszínházban vendégszerepelt a Recirquel társulat a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A meztelen bohóc című előadás a csapat leglátványosabb, egész estés újcirkusz darabja, amely a világ számos országában aratott már szakmai és közönségsikert. A produkciót most lengyelül tekinthette meg a lódzi közönség. A Recirquel 2012-ben alakult Budapesten, Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével. Célkitűzése szerint a társulat olyan egész estés nagyszínpadi előadásokat alkot, amely a cirkuszművészetet társművészetek bevonásával gondolja újra. A műsorokban hangsúlyos szerepet kap a zene, a látványvilág és a történetmesélés. A Recirquel nemzetközi pályafutása három évvel ezelőtt indult, és ma már rendszeresen fellépnek Európa és a nagyvilág cirkuszaiban, színházaiban. A meztelen bohóc című darabjukat hazánkban 2014-ben mutatták be. Idén januárban Cannes-ban, a Palais de Festivals et des Congresben több mint kétezer néző előtt adták elő, februárban pedig a tel-avivi Operaházban egy hét alatt több mint hétezer néző látta a produkciót. A november 21-i lódzi bemutató különlegessége a lengyel nyelvű szöveg volt. Vági Bence elmondta: tapasztalataik szerint a nyelvtanulás mindenképpen megéri, hiszen a nézők nagyra értékelik a gesztust, hogy az anyanyelvükön láthatják az előadást, ráadásul úgy sokkal elevenebben átélik.
Most pedig jöjjön a címben már megígért kispolszki! Tom Hanks, az amerikai filmsztár nemrégiben Magyarországon forgatott, és annyira megtetszettek neki a pesti forgalomban még mindig fel-feltűnő Kispolszkik, hogy minden alkalommal pózolt velük, amikor belebotlott egybe. Miután ennek híre ment Lengyelországban is, egy unatkozó lengyel vállalkozó (korában autóversenyző) úgy döntött: elismerése jeleként meglepi a kétszeres Oscar-díjas színészt egy Fiat 126-tal. A teljesen felújított kocsit múlt héten útnak is indították az Egyesült Államokba. Előtte természetesen számos fénykép készült az adományozó üzletemberről, Rafal Sonikról és a járgányról a dél-lengyelországi Bielsko-Bialában. Kiderült, hogy a járművet 8500 zlotyért (mintegy 600 ezer forintért) vásárolta, és utána még több százezer forint értékű zlotyt költött a korszerűsítésére.
Csakhogy – minő fájdalom – időközben Tom Hanks már más kocsiért rajong, a Kispolszkit „lecserélte” az orosz gyártmányú UAZ gépjárműre. Ugyanis ismét Budapesten járt, és egy parkolóban meglátott egy ilyen csotrogány kocsit. Természetesen oda is állt mellé, és néhány fénykép kedvéért pózolt. Világhálós közösségi bejegyzése szerint beleszeretett ebbe a retrókocsiba. Ha egy unatkozó magyar vagy orosz üzletember most úgy döntene, hogy önreklám céljából vásárol Hanks számára egy UAZ-t, ne fárassza magát fölöslegesen: mire átadná a drága ajándékot, addigra a filmcsillag már egy újabb, harmadik járműbe lesz szerelmes. Mert az ő felületes, percnyi lelkesedésre, pózoló marketingre, eldobható fényképekre épülő világában ez így természetes. A hollywoodi forgószínpadon minden hír, érzelem csak átmeneti, csak néhány óráig érdekes. Vagy még addig sem.

A teljes lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!