A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Vasárnapi boltzár

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Nem tudom eldönteni, örüljek-e vagy sem a most hétfőn szárnyra kapott hírnek, mert egyaránt szólnak érvek mellette és ellene. A lengyel parlament jóváhagyta a nagyobb boltok vasárnapi nyitvatartását korlátozó törvényt. A 460 tagú alsóházban, azaz a szejmben 254-en szavaztak igennel, míg 156-an voltak ellene. Az új jogszabály most már csak a szenátus és a lengyel államfő jóváhagyására vár. Az ügy tavaly ősszel indult, amikor a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás részvételével létrejött polgári kezdeményezés előterjesztette a törvény tervezetét. Elég jelentős társadalmi vita bontakozott ki körülötte, de a Szolidaritás mindvégig teljes mellszélességgel támogatta.
Borítékolható, hogy a felsőház és a köztársasági elnök jóváhagyása megtörténik, ezért bátorkodom nem feltételes, de kijelentő módban beszélni erről a jogszabályról. Lényege, hogy fokozatosan csökkenti a szupermarketek jelenleg korlátlan vasárnapi nyitvatartását Lengyelországban. A 2018 márciusától érvényes, havi két vasárnapra vonatkozó boltzár után 2019 elejétől csak minden hónap utolsó vasárnapján lesznek nyitva az üzletek, 2020 januárjától pedig teljes vasárnapi zárvatartás lép életbe a nagyobb üzleteknél. A boltzár nem vonatkozik a pályaudvarokon és a benzinkutakon működő boltokra, illetve a cukrászdákra és a pékségekre. Az élelmiszert forgalmazó nagykereskedelmi raktárak is nyitva tarthatnak majd, bár az erre vonatkozó előírásokat még pontosítani akarják a szenátusi vita során. A törvény előterjesztői hangsúlyozzák, hogy a boltzár nem érinti az internetes boltok működését, és erről a kitételről a varsói vezetők körültekintően egyeztetni fognak az Európai Bizottsággal. Nehogy ebből is nemzetközi botrány kerekedjék…
A Szolidaritás keményebb törvényt akart: a teljes vasárnapi zárvatartást szorgalmazta, átmeneti időszak nélkül. Ennek alátámasztásához a történelmi, még az 1980-as megalakulásakor megfogalmazott követelményeire, az egyházi tanításra és több nyugat-európai megoldásra hivatkozott. A szejm kedvező szavazását követő sajtóértekezleten a Szolidaritás szóvivője fenntartotta a szigorú szabályozás igényét, mindazonáltal elfogadhatónak minősítette a jóváhagyott tervezetet, mi több, elégedettségét fejezte ki.
Az ügy magyar vonatkozása, hogy a parlamenti vita során többször is előkerült a magyarországi boltzár példája, pro és kontra. Több ellenzéki képviselő azzal érvelt, hogy a boltok vasárnapi bezárása kedvezőtlenül hat az ország gazdasági helyzetére – szerintük ez Magyarországon is így történt, és a pesti kormány éppen emiatt vonta vissza 2016-ban a törvényt. Az ellenzéki jobboldali Kukiz’15 párt viszont a Szolidaritásnak a minden vasárnapra kiterjedő javaslatát támogatta. A tömörülés képviselője, Jaroslaw Porwich pénteken egy rádióinterjúban tagadta, hogy a törvénynek rossz gazdasági hatása lesz. Hangsúlyozta: statisztikai adatok szerint a magyarországi boltzár egy esztendeje alatt tisztes gazdasági növekedést jegyeztek, és a kereskedelmi forgalom sem esett vissza.
Szinte fű alatt történt, legalábbis nem vert különösebben nagy port, hogy múlt pénteken a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen. Ezt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna jelentette be parlamenti sajtóértekezletén. Indoklása szerint az indítványra azért volt szükség, mert a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt eltűrte, hogy a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen, a november 11-i függetlenség napján tartott varsói felvonuláson „rasszista, antiszemita, idegengyűlölő jelszavak is elhangozzanak, és az ünnep után sem kezelte megfelelően a történteket.” A jobbközép liberális PO bejelentésére a PiS nevében Ryszard Terlecki, a szejm elnökhelyettese reagált. Közönséges hazugságnak minősítette Schetynának a rasszizmusra, antiszemitizmusra és idegengyűlöletre vonatkozó kijelentéseit. Terlecki szerint az indítvány valódi célja az, hogy valamiképpen növelje a sikertelen politikát folytató PO népszerűségét. Az indítványt leghamarabb a szejm december 6-án tartandó ülésén vitatják meg.
A bizalmatlansági indítványhoz ürügynek használt függetlenség napi meneten idén hatvanezer ember vett részt. A tüntetők által a magasba tartott, rasszistának minősíthető transzparensek ügyében a varsói kerületi ügyészség indított nyomozást. Csütörtöki belügyminisztériumi közlés szerint a menetet rögzítő rendőrségi felvételek elemzésekor eddig összesen öt olyan transzparenst azonosítottak a tömegben, amelyeket jogsértőnek lehet nevezni. Amúgy a rasszista jelszavakat a kormánypártok részéről rögtön a felvonulás után élesen elítélte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke. A PiS színeiben államfői tisztségbe emelkedett Andrzej Duda is elhatárolódott a botrányos szavaktól. Kaczynski ugyanakkor hangsúlyozta, hogy e rasszista hang lengyelországi viszonylatban „a legelenyészőbb szélsőség”, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy közönséges provokáció történt. Továbbá a menet szervezői: a parlamenten kívüli úgynevezett nemzeti körök is elhatárolódtak a rasszista jelszavaktól. A PO bizalmatlansági indítványa tehát igencsak eltúlzottnak, mondvacsináltnak tűnik, egy politikai hecckampány részének.
Hétfőn éjjel Varsóban ismeretlen tettesek kitörték egy mecset ablakait és üvegajtaját. Az imahelyet működtető lengyelországi Muzulmán Liga imámja rasszista hátterű támadásnak minősítette az esetet. Az anyagi kár nem jelentős – nyolc-tíz üvegtábla megrepedt, illetve részben betört. A lengyel rendőrség és a belügyi tárca által közzétett adatok szerint a varsói Ochota negyedben található mecset biztonsági őre éjjel egy óra körül zajt hallott, majd reggel hat óra tájban értesítette a rendőrséget. Az emberben óhatatlanul fölmerül a kérdés: az őr ugyan mit csinált a köztes öt órában? Ha éjjel egykor gyanús zajt hallott, miért nem nézett utána azonnal, mi történt? Miért csak reggel hatkor észlelte a rongálást? Vagy ha már éjjel egykor észlelte, miért csak öt órával később értesítette a rendőrséget? Nem lehet túlságosan gyors reagálású munkaerő…
A hatóság ellenőrizte a térfigyelő kamerák felvételeit, és felszólította az esetleges szemtanúkat, hogy jelentkezzenek. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a soros sajtóértekezleten reményét fejezte ki, hogy az elkövetőket hamarosan elfogják. Ez a most megrongált ochotai mecset a két varsói muzulmán szentély egyike. Létesítését a helyi lakosok ellenezték, 2014-ben az épülő mecsetre ismeretlen személyek több lövést adtak le. Röviddel a megnyitása után egy fiatal lengyel nő a mecsetben és annak bejáratánál levágott disznófejeket szórt szét. Tettét később azzal indokolta, hogy egy muzulmán vallású fiatalember nem viszonozta heves érzelmeit.

A teljes lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!