A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Antiszemita műbalhé

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Néhány héttel ezelőtt ugyanitt már beszámoltam egy lengyel törvénymódosításról, amely tárgyának érzékenységéből következően nemzetközi vihart kavart. A Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló, hevesen vitatott jogszabály pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben. E jogszabály megalkotásának fő célja, hogy a tájékozatlan (főként nyugati) politikusok, újságírók és egyéb véleménycsinálók ne emlegessék folyton „lengyel haláltáborok” néven a megszállt Lengyelország területén működött náci halálgyárakat. Hiszen ez a pontatlan kifejezés valóban megtévesztő: azt az üzenetet közvetíti, hogy a koncentrációs táborok a lengyelek lelkén száradnak. Más szavakkal: a náci rémtettek felelősségét kiterjeszti a lengyelekre is.
Múlt kedden Andrzej Duda köztársasági elnök aláírta a parlamenti felsőház, vagyis a szenátus által is megszavazott törvényt – egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. A rendelkezés addig is életbe lépett. A várható normakontroll dacára Izraelben szinte azonnal kezdetét vette az előre gondosan megszervezett cirkuszolás: Tel-Avivban tüntetés zajlott a lengyel nagykövetség előtt. Az izraeli média tudósításai szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a követség területére, a helyi rendőrség állítólag már vizsgálja az esetet. „Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet!” – kiáltozta a több tucat idős, jórészt kilencven év feletti tüntető. Valószínűsíthetően a holokauszt túlélőiről van szó. A Jerusalem Post című helyi napilap idéz egy jelenlévőt, a 95 éves Salom Steinberget: „Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem.” Ezt senki nem vonja kétségbe – de miért kell a lengyel nagykövetség előtt tüntetnie? Hiszen a lengyel jogszabály egyetlen szóval sem vitatja vagy kisebbíti az auschwitzi foglyok szenvedését… Egy másik idős ember azt kiabálta: „Szégyelljék magukat! Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket!” Mintha a lengyelek „ötlete” vagy „kívánsága” lett volna, hogy a nácik ott hozzák létre a lágereket… És mellesleg ama haláltáborokban nem zsidó lengyel állampolgárok tízezreit is elpusztították. Egy harmadik tel-avivi tüntető azt hangoztatta, hogy „a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek” nekik. Aha, tehát ez a demonstráció arról szólt, hogy érzelmi alapon áttolták a lengyelekre a nácik bűneit, kegyetlenségét.
További részletek és háttér a legújabb Magyar Fórumban!