A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Antiszemita műbalhé

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Néhány héttel ezelőtt ugyanitt már beszámoltam egy lengyel törvénymódosításról, amely tárgyának érzékenységéből következően nemzetközi vihart kavart. A Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló, hevesen vitatott jogszabály pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben. E jogszabály megalkotásának fő célja, hogy a tájékozatlan (főként nyugati) politikusok, újságírók és egyéb véleménycsinálók ne emlegessék folyton „lengyel haláltáborok” néven a megszállt Lengyelország területén működött náci halálgyárakat. Hiszen ez a pontatlan kifejezés valóban megtévesztő: azt az üzenetet közvetíti, hogy a koncentrációs táborok a lengyelek lelkén száradnak. Más szavakkal: a náci rémtettek felelősségét kiterjeszti a lengyelekre is.
Múlt kedden Andrzej Duda köztársasági elnök aláírta a parlamenti felsőház, vagyis a szenátus által is megszavazott törvényt – egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. A rendelkezés addig is életbe lépett. A várható normakontroll dacára Izraelben szinte azonnal kezdetét vette az előre gondosan megszervezett cirkuszolás: Tel-Avivban tüntetés zajlott a lengyel nagykövetség előtt. Az izraeli média tudósításai szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a követség területére, a helyi rendőrség állítólag már vizsgálja az esetet. „Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet!” – kiáltozta a több tucat idős, jórészt kilencven év feletti tüntető. Valószínűsíthetően a holokauszt túlélőiről van szó. A Jerusalem Post című helyi napilap idéz egy jelenlévőt, a 95 éves Salom Steinberget: „Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem.” Ezt senki nem vonja kétségbe – de miért kell a lengyel nagykövetség előtt tüntetnie? Hiszen a lengyel jogszabály egyetlen szóval sem vitatja vagy kisebbíti az auschwitzi foglyok szenvedését… Egy másik idős ember azt kiabálta: „Szégyelljék magukat! Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket!” Mintha a lengyelek „ötlete” vagy „kívánsága” lett volna, hogy a nácik ott hozzák létre a lágereket… És mellesleg ama haláltáborokban nem zsidó lengyel állampolgárok tízezreit is elpusztították. Egy harmadik tel-avivi tüntető azt hangoztatta, hogy „a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek” nekik. Aha, tehát ez a demonstráció arról szólt, hogy érzelmi alapon áttolták a lengyelekre a nácik bűneit, kegyetlenségét.
További részletek és háttér a legújabb Magyar Fórumban!