A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.





MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók




Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.




Ne dőljünk be a tévhiteknek!

Hiszen nagy a tét: gyermekeink egészsége

Miért olyan fontos az élet első ezer napjára figyelni, miért is ennyire lényeges a hozzátáplálás, hiszen mi is gond nélkül felnőttünk? Lukasz Rebeka dietetikus válasza: kutatások sora bizonyította, hogy ez az érzékeny időszak – a fogantatástól körülbelül a gyermek kétéves koráig – az egész élet szempontjából meghatározó.

Mi is az a Kiskanál Kommandó, és miért hozták létre?
 

– A Kiskanál Kommandó egy csecsemő- és kisdedtáplálási tévhitek elleni mozgalom. Hiteles információk biztos forrásból, hiszen szakemberek kezelik a szülők, nagyszülők számára. Alapja az idén megjelenő könyv (Kiskanál Kommandó – egy falatnyi biztonság), amelyen nyolc szakember dolgozott, és a legfrissebb tanulmányok alapján készült. További platformjaink a közösségi médiában megtalálhatók, egy főoldallal (Kiskanál Kommandó) és két csoporttal: a Hozzátáplálás szakemberektől – Receptek – Kiskanál Kommandó (szülőknek) és a Kiskanál Kommandó Szakembereknek Bázis (szakembereknek). A Kiskanál Kommandó érthető, elérthető és legfőképpen egységes. Utóbbi volt a legfőbb cél, hiszen manapság a hozzátáplálásról mindenki mást mond. Ugyanaz a kérdés, többféle ellentétes válasz, és a szülő már nem tudja, mi a valós és mi a vélt információ. Célunk, hogy a szülők bízzanak az ösztöneikben, és meg tudják különböztetni a tévhiteket attól a néhány fontos tanácstól, amelyekre figyelniük szükséges. A cél, hogy a gyermekük egészségesen, tápanyaghiánytól védve kezdhesse meg az óvodát. A Kommandó mindenki számára nyitott, senkit nem zárunk ki, legyen az vegán, blw-t vagy egyéb speciális étrendet követő szülő. Elmondjuk, melyek azok a veszélyek, melyeket ki kell küszöbölniük, hogy gyermekük ne szenvedjen hiányt egyik tápanyagból sem, és ki tud nekik segíteni a speciális diéták összeállításában, ellenőrzésében – szakemberek: dietetikusok, gyermekorvosok, védőnők, gasztroenterológus.
 
Szabad-e tejet, zsiradékokat, fehérjét adni a gyerekeknek? Erről mindenki mást mond. Ahogy a gluténról, annak ártalmairól, és a laktózról, ami állítólag savat csinál. Kire hallgasson a szülő? Nem arról van szó, hogy nyúljunk bele minél mélyebben a pénztárcánkba? Hiszen például egy laktózmentes tej egy márkán belül legalább száz forinttal drágább.
 

– Érdekesség, hogy mindenki arról beszél, hogy a glutént mikor és hogyan vezesse be a szülő gyermeke számára, de általában azt senki nem magyarázza el a szülőnek, mi az a glutén. Miben található? A szülőnek az kell, hogy elmondjuk, mennyi kiflit/zsemlét/kenyeret/lisztet adhat a gyermeknek, és milyen gyakorisággal (napi 1 csapott mokkáskanálnyi búzaliszt a már bevezetett ételeibe keverve, vagy napi fél babakeksz vagy kétnaponta 1 babakeksz szintén a már bevezetett ételeibe keverve). A tej és a tejtermékek valamiért üldözöttek lettek. Azt látjuk, hogy a szülők a „normál ételeket” kezdik rossznak, míg az ismeretlen, speciális alanyagokat egyfajta csodaként tekinteni – például a chiamagot. Egészséges csecsemőnél semmi nem indokolja azt, hogy kerülnie kelljen a tejtermékeket, egyedül a tehéntej fogyasztását halasszuk egyéves kora utánra. Ám sajtot, túrót, natúr joghurtokat, kefírt fogyaszthat, hiszen rengeteg tápanyagot visz be ezzel a szervezetébe! A húsokra vonatkozóan ugyanez a helyzet. A kisdedek vasszükséglete kb. háromszorosa egy felnőtt emberének, testtömeg-kilogrammra vetítve. Ez nem véletlen, hiszen a vas elengedhetetlen a gyermek normális fejlődéséhez. Hiányában levertség, fáradtság, étvágytalanság, sápadtság, a fertőzésekre való hajlam növekedése fordulhat elő. A csecsemő vasraktárai körülbelül hat hónapos korukban kimerülnek, ezért szükséges azt „feltölteni”. A vas a legjobban hasznosuló formában a húsban található (közel 30%-ban, nagyobb mértékben a vöröshúsokban, kisebb mértékben a fehérhúsokban). A növényekben található vas hasznosulása kb. 10% alatt van, de akár 1% is lehet. Javasolt a gyermekeknek főleg fiatal állat húsát adni – borjú, malac, csirke, bárány –, hiszen ezek könnyebben emészthetők, rághatók (pép formában is). Naponta kínáljunk nekik húst, fő a változatosság és a minőség. Sok, csecsemőknek szánt élelmiszert dúsítanak vassal: jellemzően a gabonakásákat, így ezek fogyasztása például vegetáriánus gyermekeknek különösen ajánlott. Igaz, sok helyen gabonakásával kezdik a hozzátáplálás. De az vassal van dúsítva. Több félreértés vezetett oda, hogy a spenótot magas vastartalmú növénynek gondoljuk, ám a növény nem tartalmaz kiemelkedően sok vasat. Ha tartalmazna is, a rossz hasznosulás miatt sajnos akkor sem lenne számottevő mennyiség. A zsiradékokra is nagy szükségük van a három év alatti gyermekeknek is (pl. az idegrendszer érése, a tápanyagok felszívódása érdekében), számukra nem megfelelő a light termékek rendszeres fogyasztása. Naponta kerüljenek az asztalra különféle növényi olajok vegyesen, hal hetente kétszer, így fedezhető az ajánlott mennyiség. Bármilyen tünetet tapasztalunk gyermekünknél (pl. a tejcukortól, a laktóztól), forduljunk szakemberhez: egyedül ő segíthet, és nem a világháló. Kell, hogy az a szakember lássa a gyermeket, kikérdezze a szülőt, és ha szükséges, szakorvoshoz irányítsa a  gyermeket. Nem jó ötlet otthon, egyedül, szaksegítség nélkül különféle diétákat kezdeni, mert könnyen tápanyaghiányba, ezáltal a fejlődés lelassulásába sodorhatjuk gyermekünket.
 
Sok szülő, illetve napközis pedagógus, óvodapedagógus – nem mindannyian természetesen – azt mondja a gyereknek: addig nem állsz fel az asztaltól, amíg meg nem eszed, ami előtted van. Ezt mondták az 1980-as évek elején nekem is az általános iskola első osztályában, és ez a dolog megmaradt. Azt mondják: pazarlás. De mi a fontosabb: az, hogy egészségesek legyünk, vagy az étel pazarlása? Bár az élelmiszer pazarlása ellen is tenni kéne…
 

– A Kiskanál Kommandó kommunikációjának fele a pszichológiához köthető: legalább olyan fontos, hogyan eteti a szülő a gyermekét, és milyen mintákat közvetít ezáltal felé, mint hogy mit kínál számára. A legfontosabb szabály, hogy a szülőnek csupán két feladata van: eldönteni, mit kínál a gyermekének, és hogy ezt mikor teszi. A gyermek feladata eldönteni, hogy ő ebből kér-e, és ha igen, mennyit szeretne elfogyasztani. Nem tukmáljuk, nem befolyásoljuk. Ha mi a „zöld trutyikat” nem szeretjük, ezt nem hangoztatjuk. Hagyjuk őt kialakítani az egyéni ízlését! Azt se felejtsük el, hogy egy gyermeknek van, hogy nyolcszor-tízszer kell kínálni egy alapanyagot, mire hajlandó megkóstolni. Nem kell a gyerkőcnek megennie, ami a tányéron van. Annyit egyen, amennyi jól esik neki. Inkább szedjünk kevesebbet, kérhet még. Napjainkban egyre inkább jellemzőek a válogatós gyerekek. (Angolul picky eaters.) Ez pont annak köszönhető, hogy a mai szülők többsége nem tudja, ezt hogyan lehet megelőzni, milyen praktikák és trükkök vannak a válogatós gyermekek számára is. Hagyják magukat, kínálják nekik a cukrozott tejes desszerteket, akár már egyéves koruk előtt. Sok gyermek vizet sem hajlandó inni, hiszen megszokta a gyümölcslevet. A Kommandó egy teljes programot szentel a jövőben a válogatós gyermekek szüleinek, hiszen ez egy kezelhető probléma. Rengeteg apró trükk van, amelyekkel ezek a gyermekek ráterelhetők az egészséges táplálkozás útjára. Sokszor felvetődik, miért olyan fontos az élet első ezer napjára figyelni, miért is ennyire lényeges a hozzátáplálás, hiszen mi is gond nélkül felnőttünk. Kutatások sora bizonyította, hogy ez az érzékeny időszak – a fogantatástól körülbelül a gyermek kétéves koráig – az egész élet szempontjából meghatározó. Csökkenthető a civilizációs betegségek (2-es típusú cukorbetegség, szív-, érrendszeri betegségek, allergia, elhízás) kialakulásának esélye. Nagy a tét: a gyermekeink egészséges élete.
 
Medveczky Attila