A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Egyszerűsödtek a CSOK igénylésének feltételei

Hiteltelenek és alaptalanok az ellenzék támadásai

Károsnak és veszélyesnek tartom, hogy vannak, akik azzal kampányolnak, hogy megszüntetnék az otthonteremtési programot. Ezzel elbizonytalaníthatják azokat a családokat, akik gyermeket szeretnének. Mi nem elveszünk a családtámogatásokból, hanem megőrizzük, sőt bővítjük azokat. Az otthonteremtési kedvezmény igénylését azért egyszerűsítettük, hogy még többen hozzájuthassanak – szögezte le Novák Katalin, az EMMI államtitkára.

Milyen változásokat vezetettek be a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK-rendszerébe?
 

– A CSOK egy olyan egyedülálló támogatási forma, amilyen korábban még nem volt Magyarországon, és a legbőkezűbb támogatást nyújtja a családi otthonteremtésben. 2015-ös megjelenése óta folyamatosan óriási az érdeklődés a CSOK iránt, eddig már 68 ezer család lakáshoz jutását segítettük elő. Az a tapasztalatunk, hogy ez egy jól működő rendszer, amit egyre többen keresnek. A CSOK hatása kettős, egyrészt gazdaságélénkítő hatása van, másrészt a családok otthonteremtését és gyermekvállalását is támogatja. 2015 júliusában, amikor bevezettük a támogatást, megfogadtuk, hogy figyeljük az észrevételeket, javaslatokat a rendszer bővítése, átalakítása érdekében. A visszajelzések azt mutatják, hogy az emberek azokat a támogatásokat keresik, melyeket könnyen és egyszerűen lehet igénybe venni. Ezért csökkentettük az otthonteremtési program adminisztrációs terheit. Az egyik fontos változás a nyilatkozati elv bevezetése, amely által sokkal egyszerűbb a CSOK igénylése, nem kell annyiféle papírt bemutatni, mint korábban. Így jóval kevesebb dokumentumot kell bevinni a bankba, ha valaki CSOK-ot szeretne igénybe venni, elég csak a fennálló körülményekről nyilatkozni. A határidőket pedig úgy változtatjuk meg, hogy az ügyfeleknek, illetve a családoknak hosszabb idő áll rendelkezésükre az igény benyújtására, míg a bankoknak gyorsabban kell elbírálniuk az igényeket. A változásoknak köszönhetően rugalmasabb, egyszerűbb, és a családok számára könnyebben átlátható feltételrendszer alakul ki. Hiszen az emberek sokkal szívesebben veszik igénybe a támogatásokat, ha kevesebb az adminisztratív teher. Mindemellett olyan tartalmi bővítéseket is bevezettünk, amelyek sokakat pozitívan érintenek.
 
Említette, hogy figyelembe vették a visszajelzéseket. Valóban több netes fórumon olvastam, hogy a kormány 10 éve a bürokrácia csökkentését hangoztatja, a CSOK-ot igénybe vevők mégis az adminisztrációs terhekre panaszkodtak.
 

– Így van, ez nagyon fontos szempont volt, de más visszajelzést is figyelembe vettünk. Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!