A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Egyszerűsödtek a CSOK igénylésének feltételei

Hiteltelenek és alaptalanok az ellenzék támadásai

Károsnak és veszélyesnek tartom, hogy vannak, akik azzal kampányolnak, hogy megszüntetnék az otthonteremtési programot. Ezzel elbizonytalaníthatják azokat a családokat, akik gyermeket szeretnének. Mi nem elveszünk a családtámogatásokból, hanem megőrizzük, sőt bővítjük azokat. Az otthonteremtési kedvezmény igénylését azért egyszerűsítettük, hogy még többen hozzájuthassanak – szögezte le Novák Katalin, az EMMI államtitkára.

Milyen változásokat vezetettek be a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK-rendszerébe?
 

– A CSOK egy olyan egyedülálló támogatási forma, amilyen korábban még nem volt Magyarországon, és a legbőkezűbb támogatást nyújtja a családi otthonteremtésben. 2015-ös megjelenése óta folyamatosan óriási az érdeklődés a CSOK iránt, eddig már 68 ezer család lakáshoz jutását segítettük elő. Az a tapasztalatunk, hogy ez egy jól működő rendszer, amit egyre többen keresnek. A CSOK hatása kettős, egyrészt gazdaságélénkítő hatása van, másrészt a családok otthonteremtését és gyermekvállalását is támogatja. 2015 júliusában, amikor bevezettük a támogatást, megfogadtuk, hogy figyeljük az észrevételeket, javaslatokat a rendszer bővítése, átalakítása érdekében. A visszajelzések azt mutatják, hogy az emberek azokat a támogatásokat keresik, melyeket könnyen és egyszerűen lehet igénybe venni. Ezért csökkentettük az otthonteremtési program adminisztrációs terheit. Az egyik fontos változás a nyilatkozati elv bevezetése, amely által sokkal egyszerűbb a CSOK igénylése, nem kell annyiféle papírt bemutatni, mint korábban. Így jóval kevesebb dokumentumot kell bevinni a bankba, ha valaki CSOK-ot szeretne igénybe venni, elég csak a fennálló körülményekről nyilatkozni. A határidőket pedig úgy változtatjuk meg, hogy az ügyfeleknek, illetve a családoknak hosszabb idő áll rendelkezésükre az igény benyújtására, míg a bankoknak gyorsabban kell elbírálniuk az igényeket. A változásoknak köszönhetően rugalmasabb, egyszerűbb, és a családok számára könnyebben átlátható feltételrendszer alakul ki. Hiszen az emberek sokkal szívesebben veszik igénybe a támogatásokat, ha kevesebb az adminisztratív teher. Mindemellett olyan tartalmi bővítéseket is bevezettünk, amelyek sokakat pozitívan érintenek.
 
Említette, hogy figyelembe vették a visszajelzéseket. Valóban több netes fórumon olvastam, hogy a kormány 10 éve a bürokrácia csökkentését hangoztatja, a CSOK-ot igénybe vevők mégis az adminisztrációs terhekre panaszkodtak.
 

– Így van, ez nagyon fontos szempont volt, de más visszajelzést is figyelembe vettünk. Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!