A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Megkezdi idei szereplését futballválogatottunk

Georges Leekens keretet hirdetett, és első meccseire készül

Tavaly október 30-án jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), hogy a belga Georges Leekens lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A remek pedigrével rendelkező 68 éves szakember azután kapta kézbe a karmesteri pálcát, hogy a sikertelen világbajnoki selejtezőket követően menesztették az előző kapitányt, Bernd Storckot. A belga tréner eleinte a háttérben maradt, szemlélődött, ismerkedett a közeggel és leendő labdarúgóival, ám a közelgő barátságos mérkőzések okán eljött az ideje, hogy kihirdesse első keretét. Ez a múlt héten meg is történt.

Georges Leekens kinevezése után nem ugrott rögtön fejest a mély vízbe. Az ősz végi két barátságos meccsen (Luxemburg és Costa Rica ellen) a már évek óta a válogatott pályaedzőjeként dolgozó Szélesi Zoltán irányította a nemzeti csapatot, miközben Georges Leekens afféle külső szemlélőként követte és értékelte a látottakat. Jelen volt a telki edzőtáborban, ismerkedett a játékosokkal, és ott volt a mérkőzéseken is, igaz, nem a kispadon, a meccselést ugyanis teljes egészében meghagyta Szélesi Zoltánnak.
 
Otigbát meggyőzte
Az itthoni holtidényben aztán igazán belevetette magát a munkába. Hosszas tárgyalások után kialakította a stábját (lásd: keretes írásunkat), és igyekezett minél több lehetséges kerettaggal személyesen is találkozni, de legalábbis beszélni. Ezen beszélgetések egyik legnagyobb eredménye, hogy a Ferencváros sokszoros utánpótlás-válogatott hátvédje, Otigba Kenneth elfogadta Leekens meghívóját. Amint azt a futballkedvelők bizonyára tudják, az apai ágon nigériai játékos neve néhány éve már felmerült az A-válogatottnál, ám akkor nem kívánt élni a lehetőséggel, mert elmondása szerint édesapja tiszteletére Nigéria válogatottjában szeretett volna játszani. Az afrikai ország kapitányától azonban mindeddig nem érkezett meghívás Otigba részére, így továbbra is nyitva állt a lehetőség, hogy nálunk legyen válogatott. Georges Leekens meg is kereste a 22 éves védőt, akit sikerült meggyőznie, így Otigba elfogadta a kapitány hívását, és ott lesz a március végi két felkészülési meccsen.
A keret összetétele (lásd: keretes írásunkat) azt mutatja, hogy Georges Leekens a már kipróbált játékosokban bízik elsősorban. Annak ellenére, hogy akadnak újoncok (Otigba mellett Gróf Dávid a Kispest kapusa és Hidi Patrik a spanyol Real Oviedo középpályása), valamint a válogatottba hosszú ideje nem meghívott játékosok (Vécsei Bálint, Kalmár Zsolt) is, döntő többégében ugyanazok alkotják a nemzeti együttes bő keretét, akik már Dárdai Pál, majd később Bernd Storck irányítása alatt is alapembernek számítottak.
 
Közel 40 fős a bő keret
Ami feltűnő, hogy az átlagos (20-22 fős) keretlétszám közel kétszeresét jelölte meg a szövetségi kapitány, hiszen 37 játékos nevét adta le a keret kihirdetésekor. Ennek magyarázataként a következőket mondta Georges Leekens.
- A nagy létszámnak vannak technikai okai is. Azért is döntöttem ilyen bő keret kihirdetése mellett, mert a kikérőket tizenöt nappal az első mérkőzés előtt ki kell küldenünk a külföldi kluboknak, különben a klubok kezébe adjuk a döntést, hogy elengedik-e játékosukat vagy sem. Ilyen bő keret kihirdetése viszont lehetőséget ad arra, hogy esetleges későbbi sérülések esetén is tudjunk behívni olyan játékosokat, akik a szűk keretbe nem kerültek be, a bő keretben viszont benne vannak. Őket klubjaik a szabályok szerint ezekre a napokra biztosan elengedik. A szűkített keretet március tizenhatodikán hirdetem ki, ha az összetartás kezdete és akár a Skócia elleni mérkőzés között bárki megsérül, akkor lesz lehetőségem pótolni az érintett játékost. Emellett az is fontos, hogy új esztendő van, ami egyben új kezdetet is jelent minden játékos számára. A bő keretben szereplőket folyamatosan figyeljük a szakmai stáb tagjaival, és úgy állítottuk össze a névsort, hogy minden poszton biztosított legyen a lehető legnagyobb rivalizálás, hiszen ez a játékosokat is segíti abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt adják ki magukból.
 
Ősszel indul a Nemzetek Ligája
A válogatott tavaszi barátságos meccsei a szeptembertől induló Nemzetek Ligája sorozat felkészülési állomásai. Március végén kétszer is pályára lép csapatunk. Előbb 23-án Kazahsztán, majd 27-én Skócia ellen. Mindkét találkozóra a Groupama Arénában kerül majd sor. A tervek szerint a nyári világbajnokság előtt is lesz majd még felkészülési meccse nemzeti csapatunknak, ám egyelőre sem az időpont, sem pedig az ellenfél kiléte nem ismert.
Ismert viszont a válogatottak részére kiírt új, nemzetközi megmérettetés, a Nemzetek Ligája sorsolása és menetrendje. Eszerint csapatunk a C-divízió 2. csoportjába került, Görögország, Finnország és Észtország társaságában. Ezzel Georges Leekens első kívánsága rögtön teljesült, hiszen a belga szakember négycsapatos csoportról álmodott. Az ellenfelekről a következőket nyilatkozta:
- Érdekes, ugyanakkor kiegyenlített csoportba kerültünk. Az észtek stílusát kevésbé ismerem, de Finnország és Görögország ellen korábban irányítottam már a belga válogatottat. Eltérő stílusú futballt játszik mindhárom csapat, nekünk pedig a legjobb formánkat kell majd hoznunk, ha sikeresek akarunk lenni, de bízom benne, hogy így lesz. Az ellenfelek mostantól ismertek, úgyhogy immáron minden lényeges információ birtokában tudjuk elkezdeni a felkészülést. Véletlenül sem szabad abba a hibába esnünk, hogy alábecsüljük az ellenfeleinket, mert nem lesz könnyű ellenük. A lehető legalaposabban ki kell elemeznünk mindhárom riválisunkat, hiszen a legapróbb részletek is döntőnek bizonyulhatnak. Általánosságban azonban annyit el lehet mondani, hogy a görögök hullámzó teljesítményt nyújtanak: van, amikor nagyon jók, és előfordulnak periódusok, amikor kevésbé sikeresek, a finnek pedig erőfutballt játszanak, fizikálisan nagyon erősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Arra, hogy jól felkészüljünk, jó formában legyünk, és akkor bármi megtörténhet.
A Nemzetek Ligájában való jó szereplés nem csupán presztízskérdés. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mint a küzdelemsorozat életre hívója ugyanis olyan lebonyolítást alkotott meg, amelynek értelmében egyrészről átjárás lesz a különböző divíziók között – csoportgyőzelem esetén Magyarország is felkerül a B-divízióba –, ráadásul a következő Európa-bajnokságra is megnyílhat az út a Nemzetek Ligáján keresztül. Vagyis a szeptembertől játszott Nemzetek Ligája-csoportmeccseknek már igazi tétje lesz, addigra össze kell állnia Leekens válogatottjának.

A rutin számított
Összegzésként elmondható, hogy Georges Leekens első, saját összeállítású keretében érzékelhetően visszanyúlt azokhoz a játékosokhoz, akik 2015 őszén kivívták az Eb-kvalifikációt, majd aztán a franciaországi kontinensviadalon is jól teljesítettek. Az Eb-n eredményesen szereplő csapatból a válogatottságot lemondó Király Gábor és Juhász Roland mellett csak Gera Zoltán hiányzik, ám a Ferencváros kitűnő középpályása jelenleg sérült, s mivel korábban jelezte, hogy ha meghívják, továbbra is szívesen szerepel a válogatottban, borítékolható, hogy felépülése után Leekens is számít majd Gerára.
Hiányérzetünk talán annyiban lehet, hogy a 37 fős nagyon bő létszámú keretben esetleg helyet kaphatott volna a Rapid Wien hátvédsorában egyre több szerepet kapó Szántó Tamás, a Sporting Kansas Cityben alapemberré váló Sallói Dániel, az APOEL együttesében rendszeresen szóhoz jutó Sallai Roland, vagy épp a Benfica első csapatával tréningező fiatal tehetség, Csoboth Kevin. Ám az Andorra, valamint a Luxemburg elleni tavalyi történelmi fiaskók ismeretében Georges Leekens valószínűleg úgy érezte, hogy nem szeretne fiatalokkal kísérletezni.
Hogy döntése helyesnek bizonyul-e, arra a tavaszi felkészülési, valamint az őszi tétmeccsek adják majd meg a választ.
Teljes cikk a Magyar Fórumban!