A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Megkezdi idei szereplését futballválogatottunk

Georges Leekens keretet hirdetett, és első meccseire készül

Tavaly október 30-án jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), hogy a belga Georges Leekens lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A remek pedigrével rendelkező 68 éves szakember azután kapta kézbe a karmesteri pálcát, hogy a sikertelen világbajnoki selejtezőket követően menesztették az előző kapitányt, Bernd Storckot. A belga tréner eleinte a háttérben maradt, szemlélődött, ismerkedett a közeggel és leendő labdarúgóival, ám a közelgő barátságos mérkőzések okán eljött az ideje, hogy kihirdesse első keretét. Ez a múlt héten meg is történt.

Georges Leekens kinevezése után nem ugrott rögtön fejest a mély vízbe. Az ősz végi két barátságos meccsen (Luxemburg és Costa Rica ellen) a már évek óta a válogatott pályaedzőjeként dolgozó Szélesi Zoltán irányította a nemzeti csapatot, miközben Georges Leekens afféle külső szemlélőként követte és értékelte a látottakat. Jelen volt a telki edzőtáborban, ismerkedett a játékosokkal, és ott volt a mérkőzéseken is, igaz, nem a kispadon, a meccselést ugyanis teljes egészében meghagyta Szélesi Zoltánnak.
 
Otigbát meggyőzte
Az itthoni holtidényben aztán igazán belevetette magát a munkába. Hosszas tárgyalások után kialakította a stábját (lásd: keretes írásunkat), és igyekezett minél több lehetséges kerettaggal személyesen is találkozni, de legalábbis beszélni. Ezen beszélgetések egyik legnagyobb eredménye, hogy a Ferencváros sokszoros utánpótlás-válogatott hátvédje, Otigba Kenneth elfogadta Leekens meghívóját. Amint azt a futballkedvelők bizonyára tudják, az apai ágon nigériai játékos neve néhány éve már felmerült az A-válogatottnál, ám akkor nem kívánt élni a lehetőséggel, mert elmondása szerint édesapja tiszteletére Nigéria válogatottjában szeretett volna játszani. Az afrikai ország kapitányától azonban mindeddig nem érkezett meghívás Otigba részére, így továbbra is nyitva állt a lehetőség, hogy nálunk legyen válogatott. Georges Leekens meg is kereste a 22 éves védőt, akit sikerült meggyőznie, így Otigba elfogadta a kapitány hívását, és ott lesz a március végi két felkészülési meccsen.
A keret összetétele (lásd: keretes írásunkat) azt mutatja, hogy Georges Leekens a már kipróbált játékosokban bízik elsősorban. Annak ellenére, hogy akadnak újoncok (Otigba mellett Gróf Dávid a Kispest kapusa és Hidi Patrik a spanyol Real Oviedo középpályása), valamint a válogatottba hosszú ideje nem meghívott játékosok (Vécsei Bálint, Kalmár Zsolt) is, döntő többégében ugyanazok alkotják a nemzeti együttes bő keretét, akik már Dárdai Pál, majd később Bernd Storck irányítása alatt is alapembernek számítottak.
 
Közel 40 fős a bő keret
Ami feltűnő, hogy az átlagos (20-22 fős) keretlétszám közel kétszeresét jelölte meg a szövetségi kapitány, hiszen 37 játékos nevét adta le a keret kihirdetésekor. Ennek magyarázataként a következőket mondta Georges Leekens.
- A nagy létszámnak vannak technikai okai is. Azért is döntöttem ilyen bő keret kihirdetése mellett, mert a kikérőket tizenöt nappal az első mérkőzés előtt ki kell küldenünk a külföldi kluboknak, különben a klubok kezébe adjuk a döntést, hogy elengedik-e játékosukat vagy sem. Ilyen bő keret kihirdetése viszont lehetőséget ad arra, hogy esetleges későbbi sérülések esetén is tudjunk behívni olyan játékosokat, akik a szűk keretbe nem kerültek be, a bő keretben viszont benne vannak. Őket klubjaik a szabályok szerint ezekre a napokra biztosan elengedik. A szűkített keretet március tizenhatodikán hirdetem ki, ha az összetartás kezdete és akár a Skócia elleni mérkőzés között bárki megsérül, akkor lesz lehetőségem pótolni az érintett játékost. Emellett az is fontos, hogy új esztendő van, ami egyben új kezdetet is jelent minden játékos számára. A bő keretben szereplőket folyamatosan figyeljük a szakmai stáb tagjaival, és úgy állítottuk össze a névsort, hogy minden poszton biztosított legyen a lehető legnagyobb rivalizálás, hiszen ez a játékosokat is segíti abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt adják ki magukból.
 
Ősszel indul a Nemzetek Ligája
A válogatott tavaszi barátságos meccsei a szeptembertől induló Nemzetek Ligája sorozat felkészülési állomásai. Március végén kétszer is pályára lép csapatunk. Előbb 23-án Kazahsztán, majd 27-én Skócia ellen. Mindkét találkozóra a Groupama Arénában kerül majd sor. A tervek szerint a nyári világbajnokság előtt is lesz majd még felkészülési meccse nemzeti csapatunknak, ám egyelőre sem az időpont, sem pedig az ellenfél kiléte nem ismert.
Ismert viszont a válogatottak részére kiírt új, nemzetközi megmérettetés, a Nemzetek Ligája sorsolása és menetrendje. Eszerint csapatunk a C-divízió 2. csoportjába került, Görögország, Finnország és Észtország társaságában. Ezzel Georges Leekens első kívánsága rögtön teljesült, hiszen a belga szakember négycsapatos csoportról álmodott. Az ellenfelekről a következőket nyilatkozta:
- Érdekes, ugyanakkor kiegyenlített csoportba kerültünk. Az észtek stílusát kevésbé ismerem, de Finnország és Görögország ellen korábban irányítottam már a belga válogatottat. Eltérő stílusú futballt játszik mindhárom csapat, nekünk pedig a legjobb formánkat kell majd hoznunk, ha sikeresek akarunk lenni, de bízom benne, hogy így lesz. Az ellenfelek mostantól ismertek, úgyhogy immáron minden lényeges információ birtokában tudjuk elkezdeni a felkészülést. Véletlenül sem szabad abba a hibába esnünk, hogy alábecsüljük az ellenfeleinket, mert nem lesz könnyű ellenük. A lehető legalaposabban ki kell elemeznünk mindhárom riválisunkat, hiszen a legapróbb részletek is döntőnek bizonyulhatnak. Általánosságban azonban annyit el lehet mondani, hogy a görögök hullámzó teljesítményt nyújtanak: van, amikor nagyon jók, és előfordulnak periódusok, amikor kevésbé sikeresek, a finnek pedig erőfutballt játszanak, fizikálisan nagyon erősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Arra, hogy jól felkészüljünk, jó formában legyünk, és akkor bármi megtörténhet.
A Nemzetek Ligájában való jó szereplés nem csupán presztízskérdés. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mint a küzdelemsorozat életre hívója ugyanis olyan lebonyolítást alkotott meg, amelynek értelmében egyrészről átjárás lesz a különböző divíziók között – csoportgyőzelem esetén Magyarország is felkerül a B-divízióba –, ráadásul a következő Európa-bajnokságra is megnyílhat az út a Nemzetek Ligáján keresztül. Vagyis a szeptembertől játszott Nemzetek Ligája-csoportmeccseknek már igazi tétje lesz, addigra össze kell állnia Leekens válogatottjának.

A rutin számított
Összegzésként elmondható, hogy Georges Leekens első, saját összeállítású keretében érzékelhetően visszanyúlt azokhoz a játékosokhoz, akik 2015 őszén kivívták az Eb-kvalifikációt, majd aztán a franciaországi kontinensviadalon is jól teljesítettek. Az Eb-n eredményesen szereplő csapatból a válogatottságot lemondó Király Gábor és Juhász Roland mellett csak Gera Zoltán hiányzik, ám a Ferencváros kitűnő középpályása jelenleg sérült, s mivel korábban jelezte, hogy ha meghívják, továbbra is szívesen szerepel a válogatottban, borítékolható, hogy felépülése után Leekens is számít majd Gerára.
Hiányérzetünk talán annyiban lehet, hogy a 37 fős nagyon bő létszámú keretben esetleg helyet kaphatott volna a Rapid Wien hátvédsorában egyre több szerepet kapó Szántó Tamás, a Sporting Kansas Cityben alapemberré váló Sallói Dániel, az APOEL együttesében rendszeresen szóhoz jutó Sallai Roland, vagy épp a Benfica első csapatával tréningező fiatal tehetség, Csoboth Kevin. Ám az Andorra, valamint a Luxemburg elleni tavalyi történelmi fiaskók ismeretében Georges Leekens valószínűleg úgy érezte, hogy nem szeretne fiatalokkal kísérletezni.
Hogy döntése helyesnek bizonyul-e, arra a tavaszi felkészülési, valamint az őszi tétmeccsek adják majd meg a választ.
Teljes cikk a Magyar Fórumban!