A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Európa jövője nem képzelhető el Orbán Viktor nélkül

A lengyel-magyar barátságnak a történelembe messze visszanyúló gyökerei vannak, de ezek folyamatos megerősítésre szorulnak. Lech Kaczynski és a szmolenszki katasztrófa többi áldozatának emlékműve is ilyen gesztus, amely megerősíti barátságunkat - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke pénteken Budapesten ikertestvére, a néhai lengyel elnök és a szmolenszki légikatasztrófa többi áldozata emlékművének avatásán.

A 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófa szorosan összefügg a Katynban 1940 tavaszán történt tragédiával, mintegy 22 ezer lengyelhadifogolynak a szovjet Belügyi Népbiztosság, az NKVD által végrehajtott, ítélet nélküli kivégzésével. Ez az emlékmű ennek a közös emlékezésnek a szimbóluma - mondta Jaroslaw Kaczynski. 
    A szmolenszki katasztrófában 96-an haltak meg, lengyel politikai, katonai, társadalmi, egyházi vezetők, és Katynban is az akkori lengyelértelmiségi elit egy jelentős része, tartalékos tisztek lelték halálukat. 
    Közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek egysége, barátsága, enélkül semmilyen tartós dolog nem jöhet létre - mondta Jaroslaw Kaczynski. Fivérére, Lech Kaczynskira emlékezve kiemelte, hogy részese volt a változásoknak, már ellenzéki személyiségként a kommunista Lengyelország, majd a rendszerváltás időszakában, később pedig elnökként. A jelenlegi változások sem jöhettek volna létre nélküle - tette hozzá. 
    Jaroslaw Kaczynski köszönetet mondott az emlékmű alkotóinak, és külön Orbán Viktornak, aki - mint mondta - szintén részese a változásoknak.
    "Európa jövője nem képzelhető el Orbán Viktor és a Fidesz nélkül" - jelentette ki. "A mi barátságunk, közös utunk elvezet népeink szabadságához, ahhoz, hogy saját sorsukról saját maguk dönthessenek" - hangsúlyozta. Ez a döntés nem megy szembe Európával, a két ország éppenséggel utat mutat Európának. Orbán Viktornak ebben óriási szerepe van. 
    Minden magyarhoz fordulva kijelentette: a vasárnapi választásokon nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szabadságának útjáról is döntést hoznak. Ez a döntés a nemzetek méltóságáról, szabadságáról is szól - mondta. Annak a kívánságának adott hangot, hogy ez a döntés vezessen a szabadság, Európa, Lengyelország és Magyarország nagysága felé.
    Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolenszki tragédia nélkül. Ezzel az emlékművel a magyarok hidat építettek ehhez a megértéshez, köszönet érte - fogalmazott. 
    Felidézte Orbán Viktornak Nagy Imre újratemetésén, a Hősök terén 1989. június 16-án elmondott beszédét, ahol ő is jelen volt, és összehasonlította az akkori és a mostani eseményt. A két esemény ugyanolyan megható számára - mondta. Ugyancsak felidézte a magyar-lengyelbarátság győri emlékművének 12 évvel ezelőtti avatását, amin lengyel részről Lech Kaczynski vett részt. 
    Ezzel összefüggésben emlékeztetett Stanislaw Worcell, a 19. századi lengyel szabadságharcos szavaira, melyeket a lengyel-magyar barátságról mondott az 1848-as szabadságharc idején, és amelyek a győri emlékmű talapzatán is olvashatók. Különösen azt a mondatát emelte ki, hogy a két nép egymás nélkül nem tudna létezni.
    Lengyelország és Magyarország közös jövője most alakul ki, és látva azt, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök harcol ezért, "bizonyos, hogy ez a közös jövő Magyarországról fog kiindulni, és bizonyos, hogy ki fogjuk harcolni" - fejezte be beszédét a lengyel kormányfő. 

A magyarok és a lengyelek útja, harca közös, céljuk felépíteni és megvédeni otthonunkat, Közép-Európát, és megőrizni nemzetinek és kereszténynek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a fővárosban annak az emlékműnek az átadásán, amely Lech Kaczynski egykori lengyel államfőnek, a 2010-es szmolenszki tragédiának állít emléket. Olyan Közép-Európát akarunk - emelte ki a budafoki ünnepségén a kormányfő -, amelyet "nem lehet fehér asztalok mellett felosztani", amelyről nem dönthetnek nélküle, amely nem engedi magát megfélemlíteni, megleckéztetni, ahol a nemzetek kiállnak egymásért, ahol magától értetődően mi döntjük el, kit engedünk be a területünkre, és ahol "a saját törvényeink és igazságunk szerint élhetünk".
    Orbán Viktor hangsúlyozta: "hiszünk az összefogás erejében", és a most átadott emlékmű azt üzeni, hogy megőrizzük Katyin és Szmolenszk emlékét, felépítjük és megőrizzük azt a Közép-Európát, amelyet e tragédiák áldozatai megálmodtak. 
    Több tiszteletet Lengyelországnak, több tiszteletet Magyarországnak! - hangoztatta a miniszterelnök.
    A kormányfő szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig számíthat Lengyelország Magyarországra. Közölte: Lengyelország Közép-Európa vezető országa. Ez a Közép-Európa a magyarok jövője is, ezért amikor Lengyelországot támadják, Közép-Európát támadják és bennünket is támadnak - magyarázta. Hozzátette: amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és mert kiállunk magunkért is.
    Orbán Viktor azt mondta: 27 éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője".
    Megjegyezte: vannak rejtélyes dolgok az életben, ilyen a barátság és a népek barátsága. Nem kell ezt megérteni, csak hagyni kell, hogy a mélyből táplálkozó magyar-lengyel barátság "egyszerűen körülöleljen és vigyen a jövő felé" - fogalmazott.
    A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnökről a miniszterelnök felidézte: 2008-ban találkozott vele utoljára a Varsó melletti elnöki rezidencián, ahol a magyar-lengyel barátság jövőjéről és lehetőségeiről beszéltek. 
    A magyar és lengyel nemzet barátságát "testvériséggé edzették" az évszázadok csapásai, sorsközösségük nem csak hazájuk földrajzi közelségéből fakad, és gyökereik is egymásba fonódtak - mondta. Hozzáfűzte: a történelem sorsfordító pillanataiban újra és újra megtalálják egymást, testvériségük a szabadságért érzett közös szenvedélyből és az érte vívott közös harcból fakad.
    Orbán Viktor közölte: ma közösen emlékeznek a nyolc évvel ezelőtti tragédiára, fejet hajtanak az áldozatok előtt és hitet tesznek az általuk képviselt küldetés előtt. Lech Kaczynski kiváló jogtudós, a Szolidaritás elszánt harcosa, köztárasági elnök volt, aki hűségesen ragaszkodott az elveihez - mondta. Úgy vélte, a magyarok igaz barátjuknak tartották, és hálás szívvel emlékeznek a közép-európai politikusra. 
    Kiemelte: olyan Közép-Európát akarunk, ahova soha nem térhetnek vissza a 20. században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól  örökölt feladatokra is összpontosítani kell.
    Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy az átadott emlékmű azt üzeni: Magyarország szolidáris a katyini és a szmolenszki tragédia áldozataival és hozzátartozóikkal, szolidáris Lech Kaczynski egykori lengyel államfővel és testvérével, Jaroslaw Kaczynskivel. Szmolenszk máig tisztázatlan hátterű tragédiája pár nappal a sorsfordító 2010-es magyar választás előtt következett be - emlékeztetett. Hozzátette: a két nép történelmi pillanatai elválaszthatatlanok egymástól, sorsközösségük napjainkban is valóság, ezt az elmúlt nyolc év nemzetközi küzdelmei is bizonyították.
    Németh Zsolt úgy látja, a magyar-lengyel sorsközösség vállalását fejezi ki az emlékmű is, amelynek átadását tudatos időzítették mára. Ez az emlékműállítás ugyanis értékválasztást tükröz, ígérve, hogy a választás után "ugyanezen az úton megyünk tovább", vállalva a magyar-lengyelsorközösséget - jelentette ki.