A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ott tartunk, ahol tartani szerettünk volna

Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia érdemelte ki az Év Műhelye díjat

A MOB, a Decathlon Magyarország, valamint az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye, illetve Az év műhelye díj az utolsó felvonásához érkezett. A 2017. év műhelye az egyéni sportokban a BVSC-Zugló vívószakosztálya, a csapatsportokban pedig az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia lett. A csapatok versenyét megnyerő fehérvári hokiakadémia részéről Fekti István szakmai vezetővel és Ocskay Gábor alapítóval, az akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

- Utánpótlás-szinten talán a legrangosabb elismerést kapták most meg. Minek tulajdonítja azt, hogy az önök akadémiája lett a győztes?
- A díjazottak sorában azért nem ismeretlen a nevünk, hiszen három ízben elnyertük korábban a hónap műhelye elismerést. Annak, hogy most az év műhelye címet is kiérdemelhettük, nyilvánvalóan szerepet játszott az akadémia egész éves tevékenysége, valamint az általunk elért eredmények is. A klub utánpótláscsapatai minden bajnokságban a dobogón zártak. Az U18-as gárda ráadásul 2017-ben duplázott, a magyar mellett az osztrák ifjúsági ligában is első lett. A kettős címvédés értékét növelte, hogy a társaság veretlenül játszotta végig a szezont. Az U18-as mellett az Ocskay-akadémia az U16-os és az U14-es bajnokságot is megnyerte, míg az U20-as és az U12-es sorozatban a második helyen zárt. A 2017/18-as évad őszi szezonjában valamennyi csapatunk folytatta a nagyszerű sorozatot a hazai bajnokságokban, emellett az U20-as és az U18-as együttes az osztrák bázisú ligákban is jól szerepelt. Szintén kiemelendőnek érzem, hogy a székesfehérvári felnőtt élvonalbeli együttesbe folyamatosan építjük be saját nevelésű játékosainkat, sőt, a felnőtt EBEL-keretben is egyre többször jutnak szóhoz a nálunk nevelkedett fiatalok.
- Szakmai szemmel nézve mennyire számít jelentősnek ez a díj?
- Először is óriási megtiszteltetés, hogy elnyertük ezt az elismerést. Az imént említett hónap műhelye elismerés is rangosnak számít, hiszen az eredményekben bővelkedő magyar utánpótlás-sportban egy hónap összevetésében is komoly eredmény a legjobbnak lenni. Ám ha egy egész esztendő eredményeinek összesítésében bizonyul valaki a legjobbnak, akkor az valóban megsüvegelendő teljesítményt takar. Arra vonatkozóan, hogy a mostani győzelmünk értéke voltaképpen mekkora, talán sokatmondó, ha megnézzük, hogy kiket sikerült magunk mögé utasítanunk. A Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Győr kézilabda-utánpótlása, valamint a Központi Sportiskola (KSI) vízilabda-szakosztálya volt a versenytársunk a végső győzelemért folytatott harcban. Valamennyien a magyar utánpótlás-sport kiemelkedő műhelyei, így őket megelőzni igen nagy fegyvertény.
- A korábban részletesen elmondott tavalyi eredménysor után számítottak a végső győzelemre?
- Amikor a díjátadóra utaztunk Budapestre, beszélgettünk, latolgattuk az esélyeket, és arra jutottunk, hogy elégedetlenségre biztosan nincs, nem lesz okunk, hiszen már az is nagy dolog, s kellő visszaigazolása a munkánknak, hogy a nevünk felmerült. Ennél a díjnál, amely nagyon felfutott és jelentőssé vált az elmúlt öt évben, már maga a jelölés is komoly rangot jelent. Kicsit meglepetésként is ért bennünket a győzelem, azonban az öröm és a boldogság hamar felülírta a meglepetés-érzést. Nagyon boldogok vagyunk, egyben pedig ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a munkájával segítette az akadémiát a mögöttünk hagyott évben. Ez a siker közös eredmény, mindenki közös győzelme.
- Arra a helyzetre, hogy a fehérvári felnőtt EBEL-csapat idén sajnos nem olyan évet zárt, mint amilyet reméltek a klub háza táján, jelent némi gyógyírt ez a rangos siker?
- Nem lehet innen megközelíteni a dolgot, mert mindenképpen külön kell kezelni a felnőtt csapatot és a klubhoz tartozó utánpótlás-nevelést. Ez még akkor is igaz, ha természetesen össze van kötve a két dolog, és nekünk, az akadémiánál végső soron az a célunk, hogy minél több jól képzett, remek játékost neveljünk ki a Fehérvár felnőtt csapatai számára. Hangsúlyos a többes szám, mert ugye fontos kiemelni, hogy az EBEL-ben szereplő együttesünk mellett van egy Erste Ligás gárdánk is.
- Egy ilyen szép siker az öröm mellett egyfajta időszakos mérlegvonásra is okot adhat. Hogy vélekedik: ott tart az akadémia, ahol mostanra elképzelték?
- Nagyjából ott tartunk, ahol mostanra terveztük, hogy tartani szeretnénk. Az egyéni képességekkel fejlesztése terén még fejlődnünk kell, de hiszem, hogy ezen a téren is megtörténik a szükséges előrelépés.
 
OCSKAY GÁBOR: EZ ERKÖLCSILEG IS ÓRIÁSI ELISMERÉS
Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia alapítója, Ocskay Gábor szintén nagyon büszke volt az elismerés elnyerése miatt.
- Fekti Istvánnal már beszéltünk a rangos elismerés szakmai jelentőségéről, de nagyon érdekelne, hogy ön, mint alapító, erkölcsileg, emberileg miként éli meg a mostani sikert?
- Nyolc évvel ezelőtt, amikor az akadémia létrejött, sokakban számos kérdőjel merült fel még a létezésének értelmével kapcsolatban is. Persze voltak támogatóink is, olyanok, akik agitáltak, erősíteni igyekeztek bennünket abban, hogy az ötlet jó, és van értelme ilyesfajta kezdeményezésbe fogni. Maga Orbán Viktor miniszterelnök úr is támogatta az elképzelést, és bátorított bennünket, hogy igenis valósítsuk meg, hozzuk létre az akadémiát. A csapatsportágak közül – a labdarúgáson kívül – az első akadémia volt a miénk, s az, amit az alapítástól kezdve máig elértünk, azt hiszem, igazolja elképzelésünk létjogosultságát. A mostani Év műhelye díj pedig erkölcsileg is óriási elismerés az akadémiának, és az itt folyó munkának.
- Önt viszont nem olyannak ismerjük, mint aki képes volna hátradőlni és megelégedni az eredményekkel…
- Ez valóban most is így van. Mindig kell örülni egy-egy sikernek, sőt, kifejezetten fontos, hogy meg is ünnepeljük, ha elértünk valamit. Természetesen ezúttal is így tettünk, mert fontos megállni egy pillanatra, de aztán rögtön menni is kell tovább, keresni a fejlődés további lehetőségét. Most is ez a feladatunk.
- Milyen jelentősebb eredményeket emelne ki az akadémia eddigi nyolc évéből, s mi az, amelyben mindenképpen szeretne előrelépést, illetve további fejlődést?
- Az induláskor kitűzött fő célok jó része megvalósult mostanra. Mivel az ország első jégkorong-akadémiája lettünk, s ezáltal az egész országból lehetett várni jelentkezőket, feltétlenül szerettünk volna kollégiumi szintű elhelyezést is biztosítani azoknak a gyermekeknek, akik akadémiánk növendékei lesznek. Emellett a létszámot látva hamar nyilvánvaló lett, hogy szükséges lesz plusz jégfelület, hogy minden korosztály számára megfelelő jégidőt tudjunk biztosítani. Az eltelt nyolc év alatt felépült előbb a B, majd a C-pálya is, így ideális körülmények teremtődtek, minden akadémiai csapatunk számára megvan a lehetőség a jeges edzésekre is. Vagyis rendelkezésre áll a szükséges infrastrukturális háttér. Ami a további fejlődést illeti, a cél eléggé egyértelműen meghatározható: évente egy minőségi, klasszis játékost szeretnénk kinevelni, olyat, aki kivívja a helyét az EBEL-csapatunkban, sőt, ott standard tagként képes érdemben hozzátenni az együttes teljesítményéhez. 
- Évi egy, a felnőtt mezőnyben is húzóemberré válni képes játékos kinevelése nem túl nagy elvárás?
- Úgy gondolom, hogy ez teljesíthető lehet a jövőben. A mögöttünk hagyott szezonban az Erste Ligás csapatban már nagyon sok akadémistánk játszott, és az EBEL-csapatban is rendszeresen jégre lépett olyan játékos, aki a saját neveltünk, sőt, akadt amikor több játékos is saját nevelésű volt. Hosszú távon azt kell célul kitűzni, hogy az EBEL-csapat keretének gerincét saját nevelésű hokisok alkossák, akik nem csupán kiegészítő játékosok, hanem kulcsemberek. Ahhoz, hogy ez a célunk megvalósuljon, szükséges, hogy évről-évre legalább egy játékos kikerüljön az akadémiáról, olyan hokis, aki bevethető az EBEL-küzdelmeiben is.

Kovács Attila