A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Elszakadt a munkaerő piaci kereslet és a kínálat

Szerencsére egyre többen tudják, hogy egy jó szakma jelentős jövedelmet biztosít

Dr. Parragh László: a jelenleginél is gyorsabb kereseti felzárkóztatásra van szükség, akár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás felülvizsgálatával, kibővítésével, mert vissza kellene hozni a piacra a külföldön dolgozó magyarok egy részét.

Április 25-én az MTI röviden arról tudósít, hogy a cégek többsége szerint a növekedés korlátja a szakmunkások hiánya. A szakmunkás - hiányról elnök úr, kormányzati szereplők és polgármesterek is nyilatkoztak az elmúlt 10 évben. Mi az oka, hogy még mindig hiány van szakmunkásokból?
 
–Alapvetően természetes folyamat, hogy a gazdaság növekedésével növekszik az élő munka igénye. Az iparkamara 1500 céget kérdezett meg – ez igen jelentős minta – arról, hogy mit tart növekedési korlátnak. 68%-uk a szakmunkások hiányát jelölte meg. A felsőfokú végzettségű munkaerőhiányt csak 8%-os problémának tartják. Tehát a konjunktúra mindig foglalkoztat, és létszámot generál. A másik összefüggés a hazai demográfiai folyamat, ami megegyezik Európa összes országával. Így csökken a foglalkoztatásra képes lakosság száma. Növekszik a nyugdíjasok száma, hála Istennek megnőtt az élettartam, viszont egyre kevesebb gyermek születik. A harmadik probléma, már szemléletbeli; szinte mindenki fehérgalléros munkát szeretne. Sokan nem szívesen vállalnak el kétkezi munkát, ami kihat a munkaerő piacra. Ezért sem beszélhetünk rövidtávú megoldásokról. A németek például abban reménykedtek, hogy az arabok és török beengedésével megoldják a munkaerő piaci problémákat. De ezt megelőzték a balkáni munkaerők átcsábításai.
 
Tehát attól, hogy a nyugati államok beengedték a menekülteket, migránsokat, azzal nem oldódott meg náluk a munkaerőhiány?
Olvassa el interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!