A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet

A múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet, nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság köti össze őket, hanem a közös elgondolás is a jövőről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Varsóban, ahol első hivatalos látogatását tette múlt heti eskütételét követően.

A kormányfő lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Továbbá erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésük, hogy ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az EU fő céljával, hogy erős régiókból álljon az erős kontinens, és egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez - vélekedett.
    Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció. Azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak - mutatott rá.
    Úgy vélte, egy év múlva választás lesz, és most már mindenki ismeri a kérdés súlyát, így felvetődik, hogy nem volna-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést. A demokrácia elvét tiszteletben kell tartani - jelentette ki.

Az Európai Unió új költségvetési céljait nem valósíthatják meg a kohéziós és az agrárpolitika rovására  - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
    Morawiecki teljességgel azonosnak minősítette a 2020 utáni uniós keretköltségvetés céljaira vonatkozó lengyel és magyar álláspontot a "régi szakpolitikák", a kohéziós és az agrárpolitika folytatását illetően. Más célokat - a védelmi politikát, az innovációk támogatását, a migráció kezelését - nem valósíthatják meg az eddigiek rovására - hangsúlyozta.
    A lengyel politikus elmondta azt is, hogy Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában is, ezt az eheti szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón is képviselni fogják.
Regionális együttműködésről beszélve, a lengyel kormányfő fontosnak nevezte a kelet-közép-európai infrastrukturális fejlesztések, köztük a Via Carpatia közlekedési folyosó létesítését, és hangsúlyozta, hogy ezeket "következetesen meg fogják valósítani".
    A lengyel politikus elmondta azt is, hogy Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában is, ezt az eheti szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón is képviselni fogják. Kérdésre válaszolva megerősítette: mindkét ország hangsúlyt helyez a migrációt kiváltó okok kezelésére, az EU külső határainak védelmére, és mindkét területen konkrét lépéseket is tesz.
    A lengyel kormányfő fontosnak nevezete továbbá, hogy az EU különbséget tegyen a menedéket keresők és a gazdasági bevándorlók között. Ismételten elutasította a menekültátirányítási kvóták esetleteges bevezetését. Az ilyen javaslatok szerinte "a tagállami szuverenitás alapjait" sértik. "Itt nem arról van szó, hogy emberek százairól, ezreiről vagy tízezreiről beszélünk-e (...), itt a szuverenitás védelmének bizonyos jelképei is számításba jönnek" - jelentette ki.
    "Ha valaki Nyugat-Európában be akarja fogadni a gazdasági bevándorlókat, mi ezt természetesen nem tiltjuk" - mondta Morawiecki, hangsúlyozva egyúttal: "itt a Visztulánál mi döntjük el, ki jön vagy ki nem jön Lengyelországba". 
    Morawiecki kitért a Brüsszel által kifogásolt lengyel bírósági reformra is. Elmondta: Varsó "nyugodtan, de határozottan" magyarázza európai partnereinek ennek szükségességét. A reform a lengyel kormányfő szerint azért fontos, mert az országnak "a posztkommunista szokásokból kell kilábalnia", amelyekkel a más történelmi tapasztalattal rendelkező "érett nyugat-európai államok" nem kénytelenek szembesülni.