A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

2010-2030

Märle Tamás

Retteg a liberális oldal, mivel Orbán Viktor beiktatási beszédében kijelentette, hogy 2030-ig tervez, és jól tudják, hogy nincs jelenleg olyan politikai erő Magyarországon, amelyik képes lenne ez ellen bármit is tenni. Ezért folyton az uniós politikusok nyilatkozatait figyelik, legfőbb reményük pedig az lett, hogy a 2020-tól kezdődő EU-s költségvetési ciklusban majd megvonják a rebellis hazánknak járó támogatást, továbbá kirakják az Európai Néppártból a Fideszt.
A holland De Volkskrant készített interjút a hétvégén Manfred Weberrel, a néppárt elnökével, akinél minap a magyar miniszterelnök járt. Előszeretettel fogalmazott látogatásakor a liberális sajtó, hogy Orbán „raportra” ment Weberhez, kényes kérdésekről volt szó stb. Valójában a találkozóról annyi derült ki, hogy a jövő évi EP-választási kampánnyal kapcsolatban egyeztettek Orbánnal. A holland lap riportere noha nagyon szerette volna, mégsem ment neki a magyar miniszterelnöknek a néppárt elnöke. Elmondta, hogy vannak ügyek, amelyekben nem értenek egyet, ugyanakkor kiállt Weber a kerítés mellett, elmondta, hogy ő is ellenzi az illegális bevándorlást, illetve véleménye szerint semmi baj nem volt a „sorosozós” kampánnyal.
Egész egyszerűen az elkeseredett ellenzék illúziója, hogy Orbán Viktort Brüsszelben majd „helyre teszik”. A magyar miniszterelnök sikere páratlan: nincs még egy ember ma az Európai Unióban, aki egymás után háromszor nyert volna kétharmaddal választásokat. Maga lenne a politikai hozzá nem értés, ha legnépszerűbb miniszterelnökét tenné ki Weber az Európai Néppártból, azt az embert, aki körül 2015 óta egy új, az eddigieknél sokkal erősebb közép-európai szövetség formálódik. Másrészt Orbán Viktor kikezdhetetlen: demokratikus választásokon győzött ismét hatalmas fölénnyel, hazánk gazdasága folyamatosan növekedik, az unióban nálunk a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség, az emberek biztonságban élnek.
Manfred Weber még ha nem is szimpatizál Orbán Viktorral, akkor sem teheti ki a néppártból a Fideszt. Amennyiben megteszi, biztos lehet a 2019-es EP-választásokon való vereségben.
Ezzel és a demokráciával kapcsolatban hétfőn kapott egy jókora fricskát Brüsszel, amikor is Orbán Viktor negyedik megválasztása utáni első útján Varsóban azt nyilatkozta, hogy azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak. „Egy év múlva választás lesz, és most már mindenki ismeri a kérdés súlyát, így felvetődik, hogy nem lenne-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést. A demokrácia elvét tiszteletben kell tartani.”