A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Számon tartalak!

Csak egy telefon
„Trianon a magyarság egyik jelenleg is élő, fájó sebe. Sokan hárítással, haraggal, belenyugvással kezelik a kérdést. Mi egy újszerű, a szeretet és építkezés hangját szeretnénk ezzel kapcsolatban hallatni, és kívánjuk, hogy ez egy országos mozgalommá váljon!
Az a gondolatunk, hogy erősítsük személyes kapcsolatokkal, egymás felé fordulásokkal egymást! Ezen a napon hívja fel mindenki legalább egy ismerősét valamelyik határ túloldalán! Ilyen módon fonjuk be és szőjük teli élő telefonvonalakkal, azaz odafigyeléssel, megszólítással a Kárpát-medencét, és okozzunk meglepetéseket, örömöt, gyógyítsunk sebeket! A módszer egyszerű, aktív cselekedetet igényel, bárki megteheti, a modern kor eszközeit használva akár anyagi áldozatot sem igényel. Tegyük meg ezen a napon azt, amit a hétköznapokban ritkán teszünk, azaz csak az összetartozás érzéséért hívjuk fel egymást!” – szól a nagyszerű kezdeményezés, amit mi is szívesen ajánlunk olvasóink figyelmébe.
 
Betyáros válasz Trianonra
Az érdeklődők a belvárosi Semmelweis utca 4. szám alatt június 7-én vehetnek részt a Háló Nemzeti Összetartozás Napi rendezvényén. Az odalátogatók beszélgetős népzenei estre számíthatnak, az eseményt Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke fogja megnyitni, majd fellép a Fokos zenekar.
 
Az együttes a délvidéki Óbecséről való, olvasóink a Fölszállott a páva c. televíziós műsorból is ismerhetik őket. Sterbik László (hegedű), Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra), Jovánovity Péter (nagybőgő), Csonka Balázs (harmonika, prímtambura) és Szabó András (hegedű, basszprímtambura) a zenekar tagjai, vannak, akik már gimnázium óta együtt muzsikálnak.
„Valami olyan nevet akartunk, ami jellemző a mi vidékünkre, ugyanakkor kemény is, fiatalos is. A fokos betyáros, alföldies történelmi háttere miatt lett Fokos a zenekar neve.” – nyilatkozták egy alkalommal. Amint láthatják, a bácskai fiatalok igen sok hangszert fognak felvonultatni, érdemes őket meghallgatni.
 
Összetartozás a Kárpát-medencén belül és a lengyelekkel
A Trianon évfordulójához és a nemzeti összetartozáshoz kapcsolódó programok mellett pedig május 29-i sajtótájékoztatóján meghirdették a XVII. Kárpát-medencei Háló-tábort, ami 2018. július 29. és augusztus 5. között Vépen, az FM Dunántúli Agrár-Szakképző Központ Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma területén kerül megrendezésre.
Az idei tábor alaptémája a Teremtésvédelem, a természet értékeinek megbecsülése. A témával kapcsolatban olyan előadók érkeznek a táborba, mint dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki a tábornyitó misét is celebrálja majd, dr. Zlinszky János univ. PhD professzor, dr. Andrásfalvi Bertalan prof. emeritus, Kükedi Zsolt, helyi gazdaság- és közösségfejlesztési szakértő, Uzsalyné Pécsi Rita, neveléskutató, tanár, Antal Z. László, tudományos főmunkatárs (MTA TK SZI), Társadalmi integráció és társadalompolitika osztály.
A táborban minden egyes napnak megvan a külön tematikája, az előadásokon elhangzottakat kiscsoportos beszélgetéseken, műhelyfoglalkozásokon mélyíthetik el a résztvevők. Különböző műhelymunkák, imalehetőségek, kulturális és szórakoztató programok színesítik a kínálatot.
Délutánonként a szabad foglalkozás keretén belül sport (íjászat, futball, kézilabda és még sok más), kézművesség, szabadon választott előadások és beszélgetések lesznek. Esténként kulturális programok, dzsesszkoncert, filmvetítés, színi előadás és táncház megrendezésére kerül sor.
A Háló-tábornak családos jellege van, a tábor szerkezetét ennek megfelelően alakítják. A résztvevőket gyermek, ifi és felnőtt altáborokba osztják, így mindenki az igényének megfelelő foglalkozásokon vehet részt.
Azonban a Háló-táborok elsősorban nem a szakmai beszélgetésekről, a tudásunk bővítéséről szólnak, hanem a személyességről, Kárpát-medencei magyarok találkozásáról, a közösségfejlesztésről, ahol megélhetjük kicsiben az élet teljességét, ahonnan utána rossz elmenni, mert: „itt figyeltek rám, volt kihez szólnom, és megszólítottak”. Különlegesség, hogy idén először Lengyelországból is érkeznek táborozók.
A tábornak, csakúgy mint a június 4-hez köthető felhívásnak és rendezvénynek célját legjobban talán az Ismerős Arcok zenekar soraival fejezhetjük ki: „Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé, s elindulhatunk egymás felé! Építsünk hidat, ha nem megy másképp hát így kezdjük el, míg magyar szóra magyar szó felel!” 
Széplaky Bálint