A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

A világbajnok már megvan: Kárpátalja

Széplaky Bálint

A komolyabb esélylatolgatást és az előzetes elemzéseket meghagyjuk a sportújságoknak, helyette néhány érdekességgel készülünk a következő egy hónapban a közbeszédet uraló labdarúgó-világbajnokságra. Habár a nemzeti 11 ezúttal nem lép pályára a tornán, azért magyarként több szállal is kötődünk a VB-hez.

Az Államok Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége (CONFICA) által szervezett világbajnokság lebonyolítására idén Londonban került sor, mely magyar vonatkozásban rendkívül jó eredményt hozott. A szövetség nevéből adódóan, a tornán olyan nemzetek, kisebbségek indulhattak, amelyeket nem ismernek el önálló államként, ebből kifolyólag a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek sem lehetnek tagjai.
A 16 csapatos bajnokság döntőjében, hosszú és idegölő harc után, a büntető-párbajt követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára a kárpátaljai csapat, miután az elődöntőben a másik, magyarokból álló válogatotton, a székelyeken kerekedett felül. A bronzmeccsen első körben szintén döntetlen született, az erdélyiek számára azonban kevésbé kedvezően alakult a 11-es csata, így ők lecsúsztak az éremről. A torna színvonalát mutatja, hogy az angolok korábbi FIFA-bírója, Mark Clattenburg vezette a végső összecsapást.
A kárpátaljai válogatott kiemelkedő alakja volt Sándor György, aki az Újpestben és a Videotonban is játszott. A tornán végig remekül teljesítő Fejér Béla két büntetőt is hárított a végjátékban. A két hősiesen küzdő csapat sikerének hála, valószínűleg sok olyan ember is megjegyezte Kárpátalja és Székelyföld nevét, akik korábban nem hallottak erről a gyönyörű magyarlakta vidékekről, azok kincseiről és mesebeli tájairól.
Milyen szálakkal kötődünk még mi, magyarok a világbajnoksághoz? Olvassa el riportunkat a legújabb Magyar Fórumban!