A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A világbajnok már megvan: Kárpátalja

Széplaky Bálint

A komolyabb esélylatolgatást és az előzetes elemzéseket meghagyjuk a sportújságoknak, helyette néhány érdekességgel készülünk a következő egy hónapban a közbeszédet uraló labdarúgó-világbajnokságra. Habár a nemzeti 11 ezúttal nem lép pályára a tornán, azért magyarként több szállal is kötődünk a VB-hez.

Az Államok Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége (CONFICA) által szervezett világbajnokság lebonyolítására idén Londonban került sor, mely magyar vonatkozásban rendkívül jó eredményt hozott. A szövetség nevéből adódóan, a tornán olyan nemzetek, kisebbségek indulhattak, amelyeket nem ismernek el önálló államként, ebből kifolyólag a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek sem lehetnek tagjai.
A 16 csapatos bajnokság döntőjében, hosszú és idegölő harc után, a büntető-párbajt követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára a kárpátaljai csapat, miután az elődöntőben a másik, magyarokból álló válogatotton, a székelyeken kerekedett felül. A bronzmeccsen első körben szintén döntetlen született, az erdélyiek számára azonban kevésbé kedvezően alakult a 11-es csata, így ők lecsúsztak az éremről. A torna színvonalát mutatja, hogy az angolok korábbi FIFA-bírója, Mark Clattenburg vezette a végső összecsapást.
A kárpátaljai válogatott kiemelkedő alakja volt Sándor György, aki az Újpestben és a Videotonban is játszott. A tornán végig remekül teljesítő Fejér Béla két büntetőt is hárított a végjátékban. A két hősiesen küzdő csapat sikerének hála, valószínűleg sok olyan ember is megjegyezte Kárpátalja és Székelyföld nevét, akik korábban nem hallottak erről a gyönyörű magyarlakta vidékekről, azok kincseiről és mesebeli tájairól.
Milyen szálakkal kötődünk még mi, magyarok a világbajnoksághoz? Olvassa el riportunkat a legújabb Magyar Fórumban!