A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A családorvosi pályán csak fejlődni lehet

Hálás vagyok családomnak, ők tudják a legjobban, hogy anya ünnepnapokon is dolgozik

A kitartóan végzett családorvosi hivatást a díj példaként szeretné bemutatni a betegeknek és a szakmának egyaránt. A családorvos sokszor nem tud azonnali eredményeket felmutatni, mégis minden nap kötelességtudattal és alázattal végzi munkáját – vallja Dr. Vajas Tímea kolozsvári családorvos.

Szerkesztőségünk nevében gratulálok a díjhoz. Mi is volt annak elnyerésének az útja?
 

–Idén is meghirdették az Év Családorvosa a Kárpát-medencében című pályázatot. Ennek furcsasága, hogy maga a családorvos nem pályázhat.
 
Akkor ki?
 
– Nézze, a pályázó lehet páciens, önkormányzat, tisztiorvosi szolgálat, civilszervezet, kórházi osztály, plébánia, lelkészi hivatal, iskola vagy idősek otthona. Az én pályázóm az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla és a Diakóniai Keresztyén Alapítvány főigazgatója, Hegedűs Lajos volt. A pályázatok közül a szakmai zsűri kiválasztotta a két legjobb pályázatot, és azt tovább küldte. Ezt követte a verseny második szakasza, amikor tíz napon keresztül online-szavazásra bocsátották a régiónkénti jelölteket, és aki a legtöbb szavazatot kapta, az lett a nyertes. A szavazáson a családorvos pácienseinek is lehetősége volt továbbjuttatni háziorvosát.

Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Krúdy-termében adták át az Év Családorvosa kitüntetéseket a Kárpát-medencei utódállamokból érkező orvosoknak. Mit díjaz a budapesti szakmai zsűri ezzel a kitüntetéssel?
 

– A díj célja elismerni a páciens érdekében tett mindennapos megelőző és gyógyító tevékenységet. A kitartóan végzett családorvosi hivatást a díj példaként szeretné bemutatni a betegeknek és a szakmának egyaránt. A családorvos sokszor nem tud azonnali eredményeket felmutatni, mégis minden nap kötelességtudattal és alázattal végzi munkáját. Ennek értékelését jelenti az 50 éves Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete által létrehozott díj.
 
Miért éppen családorvosnak ment?
 

–Mert így sokkal közelebb kerülünk a páciensekhez, másrészt jobban megértjük nemcsak az orvoslásra váró fizikai, hanem lelki problémáikat is. Az is szerepet játszott a választásomban, hogy ezen a területen minden diagnózissal foglalkozni kell. A családorvos egy kicsit gyerekgyógyász, hiszen oltunk, és sok gyereket látunk el, kicsit szívgyógyász, ugyanis leghamarabb hozzánk jönnek a szívpanaszokkal, de tüdőgyógyász is, mert a légúti fertőzéseket, az influenzás betegeket vagy az asztmás rohamokat is kezeli. Másrészt kissé bőrgyógyász is, mert hozzánk fordul a kanyarós kisbaba anyukája vagy az allergiás tünetekkel küszködő beteg, de még hosszan sorolhatnám, mi mindennel foglalkozunk. Ez olyan szak, ahol csak fejlődni lehet. Sajnos, az orvostanhallgatók körében nem túl népszerű, amit nagyban befolyásol az is, hogy a szakorvos kollégák alulértékelik a családorvos munkáját. Az igaz, hogy mi nem műtünk szívet vagy végtagokat, de a mi munkánkhoz is éppúgy elengedhetetlen a felelősségvállalás, mint a szakorvosok esetében.
 
Két gyermek édesanyja. Hogyan tudja a két hivatást összeegyeztetni?
 

–Tudja, én arra törekszem, hogy jó orvos legyek, hogy a páciens meggyógyuljon, és elégedett legyen a munkámmal. Valószínűleg ennek köszönhető ez a Kárpát-medencei díj is, amiért nagyon hálás vagyok betegeimnek, ismerőseimnek, a református egyháznak és nem utolsósorban családomnak, amely mindig mellettem állt. Ők tudják a legjobban, hogy anya szombaton, vasárnap, szilveszterkor vagy akár karácsonykor is dolgozik.
 
Medveczky Attila