A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Auf wiedersehen-kultur

Märle Tamás

Nem lesz kötelező betelepítési kvóta. Amiről három évvel ezelőtt még csak Orbán Viktor beszélt, most bekerült az EU-csúcs zárónyilatkozatába. Múlt hét végén ugyanis Brüsszelben megállapodtak az unió kormányfői, miszerint a kontinens országai önként vállalják menekülttáborok létesítését, menekültek átvételét vagy más módon segítenek a többi országnak a válság kezelésében.
A kötelező betelepítési kvóta, akármennyire erőltettették idáig, életszerűtlen volt és a gyakorlatban is megbukott. Nehezen elképzelhető, hogy a Svédországba igyekvő szomáliai bevándorló elfogadja, ha Stockholm helyett Szófiában lökik ki a „marhavagonból”, ahogyan ez minimális esetben is valósult meg. Habár Magyarország tiltakozott leghevesebben a kvóta ellen, az esetek nagy többségében a többi tagállam sem tett neki eleget. Arról nem beszélve, hogy arról nem szóltak a hírek – hogy iménti példánknál maradjuk – hány Szófiában kirakott bevándorló maradt Szófiában.
A magyar kormányfő a brüsszeli csúcs zárónyilatkozatának aláírása után úgy nyilatkozott, hogy fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat. „Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk. Ez világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba, az adott ország beleegyezése nélkül. Így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, megmarad magyar országnak.”
Mindez áttörést jelent, továbbá hatalmas politikai sikert egy olyan ország életében, amelyik nincs ott az Európai Unió vezető gazdasági és katonai hatalmai között. A sikerhez természetesen szükség volt szövetségesekre, többek között arra az Ausztriára, amelyik Sebastian Kurz hatalomra kerülése óta a  bevándorlás ügyében a V4-ek álláspontját tartja irányadónak.
„Soros uniós elnökségének ideje alatt Ausztria egy biztonságos Európa megteremtésén fog dolgozni az illegális migráció prioritást jelentő visszaszorítása által” – jelentette ki Kurz lapzártánk napján, kedden Strasbourgban. Az Európai Parlamentnek a féléves osztrák elnökség prioritásairól folytatott plenáris vitáján az osztrák kancellár elmondta, hogy Bécs védelmező Európát akar, ugyanis az európai emberek biztonságának garantálása elsődleges fontosságú. Az európai biztonság alapja pedig az Európai Unió külső határainak határozott és hatékony védelme. „A belső határok nélküli Európa is kizárólag a külső határok védelme mellett biztosítható.”
Amint azt már többször leírtuk, az európai politika egyértelműen a migráció ellen kezd fordulni, ennek köszönhető az uniós csúcson történt áttörés. Az igazi siker azonban még hátra van, a kívánatos az lenne, ha a befogadóközpontok kizárólag az unión kívül jönnének létre, teljes körű határvédelemről ugyanis csak így lehet beszélni. Ehhez azonban politikailag egységes Németországra lenne szükség, a kontinens hatékony védelmét nem lehet megoldani legnagyobb és legerősebb állama nélkül.
Angela Merkel és Horst Seehofer között viszont az uniós csúcs után sem szűnt meg a feszültség, hétfő éjszaka tudtak csak megegyezni arról, miként kezelje országuk a migrációs krízist. A megállapodás szerint megváltozik az ellenőrzés rendje az osztrák-német határon: ha egy bevándorló nem jogosult menekültstátuszra vagy menekültként már egy másik uniós országban regisztrálták, nem engedik be Németországba. Az érkezőket pedig olyan zárt tranzitzónákba viszik, amelyet menedékkérelmük gyors elbírálásáig nem hagyhatnak el.
Egyértelmű, hogy a német bevándorláspolitika is egyre szigorodik. Merkel és Seehofer ugyanúgy szorult helyzetben vannak: ha nem egyeznek meg, akkor a Martin Schulz-féle szocdemek kerülnek hatalomra, amit még a kancellárasszony sem akar, nemhogy belügyminisztere. Seehofer pedig – mivel pártja csak Bajorországban létezik – a CDU nélkül képtelen lenne kormányt alakítani.
Mindenesetre szó sincs már Wilkommenskulturról Németországban, a korábbi politikájától egyre inkább visszatáncoló Merkel meg azt az Orbán Viktort fogadja csütörtökön Berlinben, aki az elmúlt években viszont semmit sem engedett, sőt, több törekvését győzelemre is vitte európai szinten. A találkozó elsősorban Európáról és a migrációról fog szólni, a magyar miniszterelnök a kancellár mellett szövetségesével, Seehoferrel is találkozik.
Amennyiben meg akarja tartani hatalmát Merkel, úgy közelednie kell a magyar álláspont felé, amely most már nem csak hazánkat takarja. Habár azt, ami jelenleg az olasz tengerparton történik, amire Seehofer törekszik, és amit évek óta hirdetnek a V4-ek, még senki sem nevezte Auf Wiedersehen-kulturnak, mégis erről van szó. A jövő évi EP-választások miatt a német kancellárnak a teljes kudarc elkerülése érdekében el kell mozdulnia ebbe az irányba. A Seehofernek való engedés és az Orbán Viktorral való találkozás jelentik az első lépéseket.