A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Mondj igazat, betörik a fejed

czyla

A Budapesten akkreditált francia nagykövet igazat szólt, hát betörték a fejét. Emmanuel Macron francia elnök azonnal leváltotta és helyére Pascale Andréanit, a korábbi OECD-nagykövetet nevezte ki.
Eric Fournier pár nappal korábban az Orbán Viktort populistának bélyegző véleményekről megírta, hogy azok csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai. A magyargyűlölet pedig irigységből fakad. A diplomata azt is nyilvánvalóvá tette, hiszen tapasztalta, hogy az antiszemitizmus erősödése is fikció, ami csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a „franciaországi és németországi muszlimok antiszemitizmusáról”. Ceterum censeo: Orbán Viktor nem populista, nem szélsőséges és a George Soros elleni kampány sem antiszemita indíttatású volt, hanem politikai véleménynyilvánítás. Az egész hecckampányt Orbán és kormánya ellen a média találta ki.
Mégis lehet valami azonosság az egy csillagjegyben születettek között? Bár nem vonunk azonnal párhuzamot a gregorián naptár szerint december 21-én született grúz Joszif Dzsugasvili (Sztalin eredeti neve) és a szintén az év legsötétebb napján született francia Macron között, hanem azért mégis. Büdös ez az utólagos liberális sajtómagyarázkodás. Ettől hasonlít a liberalizmus a rafinált grúz rendszerére: ott ugyebár azt mondták, legfőbb érték az ember, azután aki ennek őszinteségében kételkedni mert, annak szerencsés esetben csak puskatussal vertek a fejébe.
És akkor nézzük a liberalizmust: abban állítólag nemcsak az ember, hanem még a vélemény nyilvánítása is sérthetetlen. Szóban, de mi a gyakorlat? Ezt a jogot minimum sajátosan értelmezi a liberális francia, mert míg Brüsszelben azt mondta: „Egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, és semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem. Amennyiben Fournier fentieket nyilvánosan jelentette ki, visszavonom a megbízatását.” Még egyszer hangsúlyozzuk: Eric Fournier nagykövet a saját kormányának intézett diplomáciai jegyzékben elemezte a magyarországi helyzetet. Milyen liberális az, aki a nagykövetét a véleménye miatt meneszti? Azon túl, hogy nem sajtónyilvánosan terjesztette, csupán elküldte diplomáciai úton azt a hazájába, az állomáshelyéről. De hát ugyebár kiszivárgott. Macron, a nemzetek Európájának esküdt ellensége, papíron a liberalizmus harcosa, nem sokat teketóriázott: múlt csütörtök óta már nem Eric Fournier Franciaország budapesti nagykövete.
A Courrier D'Europe Centrale, közép-európai országokkal foglalkozó sajtó írja, hogy nem tűnik úgy, hogy Fournier leváltásának közvetlenül köze lenne a Mediapart által megszellőztetett levélhez, egyszerűen arról van szó, hogy lejárt a megbízatása. Aha. Ezt már ismerjük. Ha megengedik, emlékezetükbe idézem, hogy a kezdetben szintén újságíró, majd világhírű G.B. Shaw is ellátogatott Dzsugasvilihez, és leírta, hogyan látta a csodát. Mellesleg Örkényt is állítólag megtévesztették az elvtársak. Nagy Lajos volt az egyetlen, aki a turpisságon keresztüllátott és a tapasztalatait Magyarországon nyilvánosságra is hozta. Nem témája természetesen ennek az írásnak, csak megjegyzem, hogy az irodalomtörténet mindmáig hallgat a tényekről. Sőt.
Az újonnan kinevezett Pascale Andréanit a bármikor és bármekkorát hazudni képes liberális sajtó rutinos diplomatának titulálta, aki karrierjét a ’80-as évek első felében kezdte az ENSZ-ben.