A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Itt az idő!

czyla

2018 augusztusában az ATV indokolatlanul harsány felvihogásairól közismert, mindenre elszánt tévéshow-womanje olaszországi nyaralása során felfedezi, hogy Jesolóban Hitler címkés borokat árulnak. „Ilyen nincs, és mégis van! 2018, Lido di Jesolo, tengerparti közért borkínálata. Elhiszitek?! Döbbenet!” – írja a „fészbukra”, és mellékeli a hitleres fotót. A bolt neki már csak közért maradt, ebből kiderül – tetszik, nem tetszik –, rá már semmiképp sem vonatkozik az egy újszülöttnek minden vicc új közhelye, hiszen a közért szó rögzülése azt jelzi, hogy látott már jónéhány tavaszt. Most álnok módon kiakadva sápítozik a borosüvegcímkén, de az ellen, hogy édes kollégái jókat kuncogtak a Spinoza-házban a kis stricikkel, és azóta is Szkinhed Royokkal, vascipőkbe turházókkal, zsidókat listázókkal kvaterkáznak, és a velük lehetséges összefogás születésénél bábáskodnak, egy szava sincs.

Amúgy a tisztánlátás érdekében idézzük fel, hogy annak idején a Wikileaks által kiszivárogtatott 2007-es nagykövetségi táviratokban a Gyurcsány-éra sorban ötödik legbefolyásosabb nője közé sorolták a műsorvezetőt. A liberális mantra szerint mivel ez a nő mint olyan, a kényelmetlen kérdéseket is feltenni képes riporter kategóriába tartozott, azért vették le a képernyőről 2011-ben. Érdekes, én nem így emlékszem rá, hanem inkább úgy, hogy mindig is politikai szerepet töltött be a képernyőn, akkor is természetesen, amikor az állítólagos befolyásbarométer 5-ös címkéjét viselte, és a kényelmetlen kérdéseit leginkább az akkori ellenzéknek tartogatta – Horn, Kuncze, Medgyessy, Gyurcsány, Apró Piroska, Apró Klára vagy Bajnai helyett.

2015 augusztusában bemutatták a Timur Vermes bestselleréből készült német Hitler-szatírát. A könyv (Nézd, ki van itt) sztorijában Hitler 2011-ben felébred, megismerkedik az internettel, amin keresztül tudatja, hogy vegetáriánus, és szereti az állatokat is. Ettől nagyon népszerű lesz, s az internet mellett tévé-
show-manként folytatja. (Feltéve és megengedve: Cuki kutya-macska simogatásához, vloggerkedéséhez csak nem a veretes mű volt a forrás?)

Emellett az ügy mellett a borosüvegcímkék eltörpülnek, ez mégsem keltett felháborodást sem a Horn–Kuncze kormány idején, sem Gyurcsány alatt nem volt szörnyülködés arról, hogy mi folyik a Lajtán túl a gyilkolás nagymestereinek népszerűsítése ügyében.

Amúgy az olasz Vini Lunardelli cég 1995-ben kezdte forgalmazni az italokat Sztalin, Mussolini, Hitler, Churchill, Gramsci, Napóleon, Che Guevara és mások arcképével. A cég debütálása óta állítólag több tízezer palackot ad el évente.

A műsorvezetőnőt Sztalin, Che Guevara hidegen hagyja, az kóser, Hitler, Mussolini meg nem.

Ez az igazi döbbenet, valamint az, hogy a minap az azóta már szétdűlt Simicska–Vona istállóból elszabadult közhülye az ATV-ben elmondhatja, hogy „van lehetőség arra, hogy Magyarországot külföldön is felemeljük, és ne úgy tekintsenek ránk, mint egy náci párt által vezérelt, egy Fidesz által vezérelt országra”. Ez a szerkesztő-
műsorvezető nem ment ki a hallottak után a stúdióból, mint annak idején Bárdos András, amikor is Kern András
rossz ízlésű buzi fiúnak nevezte Friderikuszt, hanem hagyta, hogy a korlátolt kozmetikázza a kijelentését (egy esetleges bírósági per esetére), és több külföldi lapból való idézetként hivatkozzon a miniszterelnök Sorossal kapcsolatos állítólagos antiszemita kijelentéseire.

Elérkezett az idő, hogy ne bíbelődjünk, hanem tegyünk!

Mert bizonyos magyarországi sajtóorgánumok (értve rajta a nyomtatott és internetes megjelenésüket, de legfőképp a tévéket) erkölcsi arca ma olyan fokon torz, hogy nem szépészeti kezelésre, hanem műtétre érett meg.