A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

A lengyeleknek tetszett a Salvini-Orbán találkozó

Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozója arról tanúskodik, hogy a magyar miniszterelnök partnert keres az Európai Unió "átépítéséhez" - vélte csütörtökön a Rzeczpospolita című, független jobbközép lengyel napilap, a wpolityce.pl hírportál szerint pedig a milánói tárgyalás új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára.

A Rzeczpospolita csütörtöki kiadásában Pawel Kowal politológus, volt külügyminiszter-helyettes Orbán Viktort "az európai populisták pápájának", Matteo Salvinit pedig "az egyik legintelligensebb európai populistának" nevezte, és úgy vélte: az olasz belügyminiszterrel a magyar kormányfő "még előzékenyebb" volt, mint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben. 
    Ebből a szerző arra következtetett: Orbán Viktor "mintha mindeddig nem talált volna +igazi+ partnerére az EU átépítéséhez". "A populisták hatalomra törekednek Európában, ehhez pedig arról kell meggyőzniük újabb és újabb országok lakosait, hogy (...) Európa valamiféle más víziója érdekében le kell mondani a mai EU-ról" - írta Kowal, aki ezt követően elvetette a közép-európai konzervatívok által szorgalmazott, a nemzetállamoknak nagyobb szuverenitást biztosító EU-koncepciót, és síkra szállt az unió mélyebb politikai integrációja mellett. 
    A wpolityce.pl című, konzervatív hírportálon szerda délután megjelent írásában Grzegorz Górny úgy vélte: Orbán Viktornak köszönhetően Magyarország ma fontosabb szerepet tölt be Európában, mint amilyen "valódi adottságaiból" következne. "Orbán megint az európai vita központjában helyezkedik el, meghatározza a konfliktusvonalat, a fogalmazásmódot" - szögezte le Górny. A Salvinivel folytatott találkozóval a magyar kormányfő a jövő évi európai parlamenti választások előtt "új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára, egyúttal viszont tág mozgásteret biztosított önmagának is" - áll a cikkben.