A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Célunk: saját szülőföldünkön közösségileg és egyénileg is boldogulni

Interjú Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével

A délvidéki magyarok egzisztenciális megerősítéséért sokat kell még tennünk. Ezt szolgálja a gazdaságfejlesztési program, s azért vállaltunk kormányzati szerepet, hogy a magyarok biztonságát is erősítsük.

Tusványoson utoljára Szerbiával foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnök úr. A külhoni magyarok képviselőivel rendezett beszélgetés során úgy tűnt, hogy a délvidéki magyarok helyzete a legjobb. Ezt meg tudja erősíteni?
 
– Ez viszonyítás kérdése. Ha végignézzük és végighallgatjuk, hogy mások az érdekérvényesítés terén mi mindennel küszködnek, és milyen az elfogadottságuk, s ezt összehasonlítjuk a saját helyzetünkkel, akkor azt kell, mondjam, hogy alapjaiban különbözik a helyzetünk, és a legjobbak vagyunk. Persze az is hozzátartozik, hogy nem mindenki éli ezt így meg, mert ez a politika mezeje. Aki ütni akar, az gyakran méltánytalanul teszi ezt, gondolok itt az otthoni magyar–magyar belpolitikai helyzetre.
 
Létezik még ilyesmi?
 
– Sőt, azt látjuk, hogy erőteljesebb és agresszívabb, mint az ezt megelőző időszakban. A tájékoztatás és a kultúra áttevődött a közösségi hálókra. A politikai – legyen az pártpolitikai vagy civilbe burkolt – próbálkozások befuccsoltak, bedőltek a kezdet kezdete előtt, viszont van a közösségnek az a része – s ez egy teljesen normális jelenség –, amelyik nem tudja elfogadni az értékrendet, nem tudja elfogadni a viszonyrendszert, s ezzel kapcsolatban megfogalmazza a fenntartásait és bírálatait. Ez legitim álláspont, nincsen ezzel az égvilágon semmi baj. Ez is része a mindennapjainknak. Azt lehet látni az utóbbi időben – s ez nem teljesen újszerű, mert előtte Magyarországon is láttuk –, hogy a például a színházi világban, az irodalmi életben, némely folyóiratban különböző platformok jelennek meg. Erre én azt szoktam mondani, ha ez, ami most van, annyira elfogadhatatlan, akkor csinálják jobban. Szabad a pálya, csak az a baj, hogy teljesítmény tekintetében messze nem tapasztaljuk azt a fajta hatékonyságot és eredményességet, amit a vehemencia és a durvaság vonatkozásában folyamatosan tapasztalunk. Visszatérve a kérdés érdemi részére: minket nem lepett meg, hogy Szerbiával kapcsolatban kérdés merült fel. Szerbia évekre visszamenőleg ilyen vagy olyan formában jelen van a nemzetközi színtéren, így nem lehet Magyarországról, nemzetépítésről, határon túli közösségekről gondolkodni, ha ebben a történetben Szerbia nem élvezne kimagaslóan fontos szerepet. Ezért logikus a felvetés, s örülök ennek, mert ilyen grémium előtt fogalmazta meg a miniszterelnök azokat a gondolatokat, amelyek nem újszerűek, hanem folyamatosan a magyar kormány álláspontját tükrözi. Ez nekünk, délvidéki magyaroknak, Szerbiában élő polgároknak jó.
 
Szerbia esetleges EU-csatlakozását élheti-e meg a vajdasági magyarság úgy, hogy az az ő sikere is?
Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!