A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Nemzeti radikális

Märle Tamás

Példaképével találkozott
Kőkemény kritikusa Brüsszelnek, régóta ellene van a bevándorlásnak és a melegházasságnak, igyekszik jó kapcsolatot ápolni Putyinnal és Trumppal, továbbá kerüli a politikai korrektséget, őszintén, kendőzetlenül fogalmaz. Akár Orbán Viktorról is lehetne szó, ha az illető egy alkalommal nem nevezte volna példaképének a magyar miniszterelnököt a jelenlegi amerikai elnökkel együtt.
„Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, akkor az Orbán Viktor vezette Magyarországot választom. Ausztria és Magyarország is védi a nemzeti munkahelyeket.Orbán miniszterelnök védi a nemzeti határokat, védi a nemzeti bankokat, védi a nemzeti valutát, és leállítja a migrációt. Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, ezt választom” – nyilatkozta néhány hónappal ezelőtt MatteoSalvini, aki két hónapja Olaszország kormányfőhelyettese és belügyminisztere.
Szülővárosában, Milánóban fogadta a magyar miniszterelnököt az idén 45 esztendős jobboldali olasz politikus, aki igen korán, 17 évesen kezdte politikai karrierjét, ugyanis ekkor lépett be az Északi Ligába. Érdekes, hogy fiatalon egy szociális központban tevékenykedett, aminek hatására a párt szélsőbaloldali szárnyának lett az egyik vezéralakja, majd átsodródott a jobboldalra, amit utólag ekképp véleményezett: „Az európai jobboldalban ma több baloldali értéket látok, mint a tényleges baloldalon. Ezek a pártok és mozgalmak azok, amelyek ma megvédik a dolgozókat.” Amennyiben saját hazánkat tekintve összehasonlítjuk, hogy a baloldali Gyurcsány-érában miként tették tönkre a családokat, ehhez képest ma milyen családpolitika jellemzi Magyarországot, és 8 év alatt kb. 800 ezer munkahelyet hoztak létre, úgy el kell fogadjuk Salvini magyarázatát.
Fiatal éveiben aztán a városi politizálásban vett részt, eközben kétszer volt EP-képviselő, vagyis a cselekvésképtelen brüsszeli bürokratákat testközelből is megismerhette.
 
Botrányhős?
Fenegyereknek, exhibicionistának vagy éppen botrányhősnek szokták nevezni, jó pár alkalommal adott már témát a sajtónaktetteivel, nyilatkozataival.
1999-ben például 30 napra rabosították hivatalos személy elleni erőszak vádjával, miután tojást dobottMassimo D'Alema miniszterelnökre. Illetlenség lett volna? Nehéz megítélni innen, főleg, ha felidézzük, ahogy esernyővel kalimpáltak a beszédét tartó Demszky Gábor előtt, nehogy eltalálják.
Szintén 1999-ben a Palazzo Marinóban tartott hivatalos látogatást Carlo AzeglioCiampi köztársasági elnök. Az eseményen Salvini nem volt hajlandó a protokollnak megfelelően kezet fogni az államfővel, mivel „őt nem képviseli Ciampi, és ezért nem fog vele kezet”.Ezt szintén felrótták neki, azonban ha továbbra is a hazai baloldallal húzunk párhuzamot, akkor gondoljunk arra, hogy Gyurcsány Ferenctől sem vette át mindenki a Kossuth-díjat.
A balliberális sajtóorgánumok igazi hisztériája azonban akkor kezdődött, amikor Salvini kifejtette, hogy ellenzi az azonos neműek gyermekvállalását, majd beszédeiben egyre élesebben lépett fel a bevándorlás ellen. Mindjárt rasszista lett, amint kritizálta az afrikai származású integrációs minisztert, miután egy ghánai illegális bevándorló csákánnyal megölt három embert a nyílt utcán.
Már 2014-ben,még a nagy migrációs hullám előtt több tízezres tüntetést szervezett Milánóban az illegális bevándorlás ellen. Természetesen ekkor is megkapta a magáét.
Ugyancsak nehezen nézték el neki, amikor egy hasonlóan égető problémához, a cigánykérdéshez mert hozzányúlni. Idézni csupán azt szokták tőle, hogy földig rombolná a romáknak felállított táborokat. Mintha egy tömeggyilkos lenne. Pedig azt is elmondta, hogy a táborok felszámolása előtt hat hónapot adna az itt élőknek, hogy lakást béreljenek vagy vásároljanak maguknak. „A romákat ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg, mint az összes olaszt.”Kérdés, hogy jogtalanul akadt fenn azon Salvini, hogy ilyen gettókhoz hasonlítható táborok csak Olaszországban léteznek?
 
A populista
„PrimagliItaliani!” (Elsőként az olaszok!) – szólt a Liga szlogenje a Trump-féle„Americafirst”-re és a Fidesz „Nekünk Magyarország az első” mottójára hajazva. Az igazi károgás csak az elmúlt hónapokban kezdődött, amióta Salvini kormányra került, és a legnépszerűbb olasz politikussá vált. Belügyminiszterként a migránsokat csempésző hajók partra szállását igyekszik megakadályozni,célja ugyanis az ausztráliai migrációs modell megvalósítása, vagyis egyetlen tengeren fedélzetre vett migráns sem érhet partot Olaszországban. Mielőtt megpróbálták rátolni a felelősséget a tengerbe vesző bevándorlók haláláért, elég világosan kijelentette: „Az NGO-k az embercsempészek barátai, nem Olaszország felelőssége, hogy emberek halnak meg a tengeren.”
„Olaszország nem válhat hatalmas migránstáborrá” – szokta mondani, és a kérdésben hajthatatlan. Ezért köt szövetséget Orbán Viktorral, és ezért készül ő is nagy erőkkel a jövő évi EP-választásokra. Véleménye szerint 2019-ben a nép és az elit méri össze az erejét Európában: „Egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik, és vele szemben a nép és a munka.”Nemzetközi populista szövetséget kíván alakítani, amely az EP-választásokon megszerzi a többséget. „Létrehozom a Ligák Ligáját, és ledöntjük Brüsszel falait.” 
És mit szól Salvini a szűnni nem akaró kritikákhoz? „Szép szavakkal soha nem értünk el semmit” – mondta, hozzátéve, hogy Olaszország az elmúlt hónapokban többet ért el, mint Brüsszeltöbbévi szócsépléssel.Amikor a CNN azt firtatta, hogy mit szól ahhoz, hogy egyértelműen pejoratív értelemben populistának tartják, arra csak annyit válaszolt: „Az olasz belügyminiszter bóknak veszi, ha populistának nevezik, számomra kötelesség és öröm meghallgatni az embereket, miniszterként is ellátogatni a városokba, terekre.”