A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Jobbos előretörés Svédországban is

Szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését.

Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatóját és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt arról kérdezték vasárnap este az M1 aktuális csatornán, hogy az első exit poll eredmények szerint 39,6 százalékot elérve győzhetett az ellenzéki jobbközép választási szövetség a választáson, szemben a kormányzó szociáldemokraták vezette baloldali koalíció 39,4 százalékával. A Svéd Demokraták (SD) párt a voksok 19,2 százalékát kaphatta.
    Kovács István közölte: "nagyon fej fej mellett vannak" a pártszövetségek, ezért kifejezetten valószínű, hogy kisebbségi kormány alakulhat majd.
    Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: a törvényhozásban a házelnök négyszer szólítja fel kormányalakításra az érintetteket, a határidő pedig november 15-e, akkor kell benyújtani a költségvetést. Jelezte: a klasszikus témák mellett egyértelműen megjelent a migráció a kampányban; Svédország gazdasága nagyon erős, rekordalacsony a munkanélküliség, de "bejött a terror", a bizonytalanság és "a migránsok okozta hétköznapi nehézségek".
    Kovács István ehhez hozzátette: újdonság, hogy a bevándorlás központi témává vált Svédországban, mert bár rengeteg bevándorló érkezett a '60-as évektől, "úgy nevelték a svéd társadalmat", hogy erről nem szabad beszélni. Az hozhatja a Svéd Demokraták megerősödését, hogy a kampányban a migráció vált a fő témáva - hangsúlyozta. Áttörésnek nevezte a párt eredményét, főleg azért, mert jelentős "médiaellenszélben" tevékenykedtek.
    Ifjabb Lomnici Zoltán megjegyezte: a bevándorlók hagyományosan balra szavaznak, erre Franciaországot hozta példaként, ahol 90 százalék fölötti arányban voksoltak Francois Hollande volt köztársasági elnökre.