A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ukrajna addig létezik, amíg Washington fenntartja

Märle Tamás

A kárpátaljai magyarság körében egyre erőteljesebben eluralkodik a félelem, Kijev egyre durvább törvényeket hoz honfitársaink ellehetetlenítésére. Csak az elmúlt hétről több kirívó példát is fel tudunk sorolni.
Kiutasították Ukrajnából a beregszászi konzult, amiért valaki videón tette közzé, ahogy kárpátaljaiak felveszik a magyar állampolgárságot. Akár több órára is bevisznek embereket a határátkelő irodájába az ukrán határőrök, hogy teljes mértékben törvénytelen módon magyar útlevelet húzzanak elő belőlük. A kijevi parlament megszavazta a nyelvtörvényt, melynek értelmében a közigazgatásban, a kultúrában és a médiában is visszaszorítják a kisebbségi nyelvhasználatot. Ukrajna rendőri és katonai erőket telepít át a magyar határ közelébe, miközben előszeretettel viszik a kárpátaljai fiúkat a donyecki frontra.
Mindezt egy olyan ország teszi, amelyiknek területe zsugorodik, gazdasága végóráit éli, népessége rohamosan fogy. És mindezt egy olyan országgal teszi, amelyik eltartja Ukrajna egy részét, Kárpátalját, hiszen mindenki tudja, hogy az elmúlt években ezen a vidéken ukrán helyett gyakorlatilag csak magyar állami pénzt láttak.
Azonban hiába tartja el Ukrajna nyugati végeit Budapest, Kijev mögött (ahogy Bukarest mögött is) ott áll Washington, ezért engedik meg maguknak az egyre agresszívabb asszimilációt. Ugyanis az Egyesült Államoknak a minél gyengébb Oroszország a mindenkori érdeke, amelynek feltétele Ukrajna függetlensége. Washington nélkül nem vehetne fel a végtelenségig hitelt Ukrajna, nem támadhatná ilyen erőteljesen nemzeti kisebbségeit. Az amerikai külügy meg egészen máshogy működik, mint a magyar, szinte független Donald Trumptól, a jelenlegi elnöktől. Az ottani külügy követi a több évvel ezelőtt megszabott irányt, amely szerint fenn kell tartani az orosz-ukrán konfliktust.
Lesz-e változás? Kiszámíthatatlan. Trump több esetben is változtatott az USA politikáján, más ügyekben meg jól látszanak a régi beidegződések. Mindenesetre Magyarországnak folytatnia kell az elmúlt években tanúsított politikáját, Kárpátalját konzekvensen támogatnia kell, amíg csak egy magyar is él ott.