A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Hazajáró: Mindent megteszünk a magyar jövőért

Észak-Amerikában járt a Hazajáró, Kenyeres Oszkárral beszélgettünk

Hogyan vezetett a Hazajáró útja Amerikába? Merre jártatok és milyen fogadtatásra találtatok?

Elsősorban közönségtalálkozók céljából utaztunk Észak-Amerikába, hiszen az amerikai diaszpóra is ismeri és szereti a Hazajárót. Előadásaink alkalmával számukra idéztük meg az Óhaza tájait, hangulatát, vittük el az óceán túlsó oldalára a megmaradás üzenetét. A Nagy-tavak vidékén és a keleti parton turnéztunk, jártunk Chicagóban, Clevelandben, Detroitban, Buffalóban, New Brunswickban, New Yorkban, Washingtonban, de átruccantunk a kanadai Torontóba is. Mindenütt nagy szeretettel fogadtak bennünket!

A Hazajáró rendes epizódjaihoz hasonlóan erről is láthat a közönség filmet?

Igen, az út során két, úgynevezett extra Hazajáró epizódot is készítettünk. Ezekben a filmekben nem feltétlenül a természeti értékeken lesz a hangsúly, a Niagara-vízesés vagy éppen a Michigan-tó inkább csak háttérül fog szolgálni az amerikai magyar közösségek életét bemutató chicagói és clevelandi filmjeinkhez. Ezekben a részekben természetesen fel fognak tűnni a XIX. és a XX. század során több hullámban érkező magyarság által létrehozott építészeti és kultúrtörténeti örökségek is. Illyés Gyulával valljuk, a „Haza a magasban” van, így úgy érezzük, van létjogosultsága ezeknek a filmeknek is, és ily módon elképzelhető, hogy a jövőben is készülnek majd a diaszpórát bemutató Hazajáró filmek.

Miben volt más amerikai magyarokkal találkozni, mint Kárpát-medencei határon túliakkal?

Bevalljuk, kicsit tartottunk attól, hogy távol a Kárpát-medencétől, identitásában már sokkalta gyengébb magyar közösségekkel találkozunk, de már rögtön Chicagóban megcáfolt bennünket a valóság. Elmondható minden nagyobb magyar közösségről Chicagótól Clevelanden át Torontóig, hogy az identitás megtartásának ügye több pilléren áll: cserkészek, egyházak, egyesületek, magyar klubok, helyi rádiók és televíziók is mind azon dolgoznak, hogy a nyelvet, a magyar gondolkodást, a szokásainkat ne csak megtartsák, hanem át is örökítsék a következő nemzedékeknek. Természetesen ebben nagy segítséget nyújt napjaink magyar nemzetpolitikája is, amely minden eszközzel, különböző programokkal támogatja mindezt. Tulajdonképpen az amerikai magyar közösségek példaként szolgálhatnának a Kárpát-medencei szórványközösségeknek is, ugyanakkor óriási felelősség, hogy a szórvány ugyanennyi figyelmet kapjon. New Yorkból szinte egyenesen a Szatmár megyei Turcibányára mentünk forgatni, ahol szintén értékes magyarokkal találkoztunk. Itt értettük meg igazán, hogy bizonyos időközönként nem árt körbenézni Mannhattanben sem, de a Hazajáró dolga leginkább az apró magyar szórványszigetek felemelése, térképre helyezése.

Néhány videót közzétettetek az ipolysági választás kapcsán. A Hazajárók nyilvánosan is politizálnak?

Természetesen a Hazajárónak is van politikai véleménye, hisz világnézeti semlegesség nem létezik, ám a napi politikát távol tartjuk a filmtől, a műsor felette áll mindennek. Mi a „minden magyar felelős minden magyarért” szellemében gondolkodunk, bennünket a magyar megmaradás érdekel határon innen és túl. Ipolyság sorsa megpecsételődni látszik, a beolvadás olyan méreteket ölt, hogy már a 25. órában járunk. Ezért is létfontosságú, hogy a városnak magyar érzelmű polgármestere legyen, aki talán le tudja lassítani az önfeladás és asszimiláció folyamatát. Zachar Pali barátunk személyében erre most van cseppnyi esély, és azt se feledjük, hogy filmünk főszereplője, Jakab Sándor is sági, így természetes, hogy amit lehet, azt megteszünk az ipolysági magyar jövendőért!

Märle Tamás