A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Kétszámjegyű béremelkedés az ország minden megyéjében

11,7 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek Magyarországon

A minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekedtek. Emiatt 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36,3 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

Magyarország minden megyéjében 10 százalék felett emelkedtek a bruttó és nettó bérek egyaránt 2018 első kilenc hónapjában –közölte szerkesztőségünkkel a Pénzügyminisztérium november 22-ei közleményében.
 
A hatéves bérmegállapodás eredményeként a gazdaságilag kevésbé fejlett megyék többségében nagyobb mértékben nőttek a bérek, ami érdemben erősíti a kisebb keresetű megyék felzárkózását is. A reálbérek is kimagasló mértékben, 8,8 százalékkal emelkedtek az első három negyed évben, ennek következtében a háztartások bevételei tovább növekedhetnek, javítva ezzel a magyar családok anyagi helyzetét is.
11,7 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek Magyarországon az év első kilenc hónapjában, ami főként a 8, illetve 12 százalékkal magasabb minimálbérnek és garantált bérminimumnak, a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletének és a közszféra életpálya programjainak köszönhető. A piaci szférában 10,9 százalékkal nőttek a bérek egy év alatt, ami tovább segíti a bérmegállapodás szerinti munkáltatói adóteher további csökkentését. A január-szeptemberi nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 324 ezer forint volt, a versenyszférában pedig elérte a 335 ezer forintot. A nettó keresetek a bruttó bérekkel megegyező ütemben nőttek, míg a nettó reálkeresetek 69 hónapja emelkednek töretlenül. A minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekedtek. Emiatt 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36,3 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál jobban emelkedett, így a kétgyermekesek reálbére közel 46 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65 százalékkal nőtt 2010 és 2017 között. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás a jövőben tovább enyhítheti a kialakult bérfeszültségeket, egyfelől ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől fokozva a magyar munkaerő megtartását.
 
 
Szerk.