A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Meg kell szüntetni a magyar gyógyszer-gyártók hátrányos megkülönböztetését

A hazai gyógyszeripar versenyképességét növelő uniós szabályozás szükséges

„Az ágazat versenyhelyzete javításának és a foglalkoztatottság növelésének érdekében elengedhetetlen egy olyan gyártási mentesség bevezetése, amely megszünteti a magyar és európai gyártók hátrányos megkülönböztetését az Európán kívüli vetélytársakkal szemben. E változás a záloga annak, hogy a magyar betegek megfizethetőbb, magas minőségű generikus gyógyszerekhez férhessenek hozzá” – hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár a Versenyképességi Tanács 2018. november 29-i, brüsszeli ülésén – tudtuk meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerkesztőségünkhöz küldött közleményéből.
 
„A gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványáról szóló rendelet negyedszázaddal ezelőtti elfogadásakor megfelelően szolgálta az iparág érdekeit, de a generikus gyógyszergyártás volumenének jelentős növekedésével megváltoztak a piaci realitások. A kiegészítő oltalom jelenleg már korlátozza a magyar és az európai generikus gyógyszeripar piaci lehetőségeit” – fejtette ki az államtitkár.
 
György László az uniós belső piacról szóló vitában kiemelte, hogy a külső kereskedelmi partnerekhez képest az Európai Unióban sokkal fejlettebb fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi, állat- és növényvédelmi, és magas életminőséget biztosító szabályok vannak érvényben, ami egyensúlytalansághoz vezet a globális piacon.  Az EU vezetőinek nemcsak meg kell védeniük az uniós gazdaságot, a termelőket és a fogyasztókat, hanem erősíteniük kell a belső gazdasági és társadalmi kohéziót is. Minden területen, így különösen például a szociális- és közlekedéspolitikában, olyan uniós intézkedésekre van szükség, amelyek további korlátok felállítása helyett a növekedés irányába mutatnak.
 
Az iparpolitikai napirendi pontok kapcsán a magyar delegációvezető elmondta: a kelet-közép-európai régió nemzetközi szinten kiemelkedő feldolgozóipari kapacitásai is indokolják, hogy Magyarország támogatja az új alapokra helyezett uniós iparstratégia kidolgozását. György László hangsúlyozta: Magyarország következetesen azt az elvárást képviseli, hogy az európai gazdaság, és ezen belül az ipar versenyképessége élvezzen elsőbbséget a következő többéves pénzügyi keret tervezésében. A magyar kormány a források elosztásánál kiemelt kérdésnek tekinti a földrajzi kiegyensúlyozottságot.
 
Magyarország számára a technológiai áttörő projektek és kísérleti kezdeményezések (pl. a mesterséges intelligencia és a nagy teljesítményű számítástechnika) célzott támogatása, az emberi erőforrások és a továbbképzések fejlesztése prioritást jelent. Európának ki kell használnia a digitalizáció adta lehetőségeket, mert az ösztönzi az innovációt, új termékek és szolgáltatások bevezetéséhez járul hozzá.
 
A Tanács elfogadta álláspontját arról a járműbiztonsági javaslatról, amely fejlett biztonsági funkciók széles körét tenné alapfelszereléssé az új járműkategóriák számára a súlyos közúti balesetek számának csökkentése érdekében. A kezdeményezés középpontjában az idősek, gyerekek és kerékpárosok védelme áll. György László hangsúlyozta: a javaslat magyar szempontból üdvözlendő hozadéka, hogy megnyitja az utat az önvezető és az összekapcsolt járművek fejlesztése előtt. E járművek jelentős mértékben járulhatnak hozzá a közúti balesetek számának csökkentéséhez. Az építés alatt álló zalaegerszegi járműipari tesztpálya első szakaszát már idén igénybe vehetik a járműfejlesztők, ezzel Magyarország megelőzi térségbeli vetélytársait.
 
Szerk.